Takde Selera Nak Makan Nasi

Asalamualaikum mommies²? saya baru 6weeks esok dh masuk 7Weeks laa. Masalah saya takde selera nak makan nasi laa. kalo tak makan badan kita jadi lemah. saya makan oat/roti/buah2an jer. normal ke? ?

13 Balas

Try mkn bubur...bihun sup...jnji mkn..n isi perut alas perut supaya perut xkne gastrik+msuk angin..sy dlu xleh mkn..sy mkn bubur nsi..bihun sup..kuew tiaw gorg..aslkn husben nk balik kje je..pesan kuew tiaw gorg..😅✌xpn sup2.. bubur xpyh ckp smua jnis bubur nk mkn...chcken texas..marrybrown...mcd... Dkt psr mlm nye bubur nsi..jnji mkn..tu je yg leh trima selain.nsi..sbb bila mkn nsi mmg muntah

4y ago

Hihi..xpe 2nd trismeter nti br ok..memula mmg cmtu 😉

tips : mkn qty sedikit , tpy kerap pengambilannya. sy lalu perkara yg sma tpy sy x pnh bataskan utk mkn. jd ad je snack, roti, biskut dgn sy. sy ambil sarapan pg,nasi tghr & malam cuma qty sikit. so far ok n x jdkan bdn sy lemah. mg lesu sikit espc sy bkerja. jd pn kna pndai manage meal pn supaya pn sihat & ank dpt nutrisi secukupnya.☺️

Normal je.. masa saya 7weeks pn sy tkboleh makan nasi sbb alahan mst akan muntah kalau makan.. so sy makan la mee goreng je sbb tu je boleh masuk... nestum ke susu pn sy tkboleh nanti muntah.. teruk alahan... jgn rsau..jnji jgn lupa folic acid ok

4y ago

amin sis. semoga dalam keadaan baik2 saja.

Normal je tu sayanghgg.. syukurlh kalau kmu bole lg mkan roti,oat and lain.. ade lain org ngandung even minum air je pon tdak ble sbb rasa nk muntah je..

Awal mmg mcm tu. Sy pun x lalu mkn nasi. Msk 3 bulan dh ok. Dh ok tu mkn roti, oat and buah. Jgn x mkn lgsg sj. Minum susu sekali

4y ago

Betul2... Ms sy mrng sinckness tu naik geram bnda yg sy suka, tgk je wekk. Bbrapa minggu reject ayam. Mkn ayam semua sy komplen apa kes ayam mcm ni rs ni. Lgsg x blh mkn. Tp sy muntah x keluar. Dia mcm feeling muntah je. Hr tu lg best knon dlm kepala nk mkn sardin. Sekali mak dh msk sardin.. Wekkk x blh mkn or tgk. Mkn nasi n sayur je. Alhamdulillah, msk 3 bulan selera dtg blk. Bgn je terus ngidam banana leaf. Lps tu jln2... Itu ini sy mkn smp 3 hari cirit teruk. Husband sy smp rs pgsan nk msk tndas😆

Waalaikumusslam.. Sma mcm sy msa prgnnt.. Tu lar alhan.. Cma jgn bgi prut ksong mkn lar roti ker..

Saya pn tiada selera jgk tapi kena paksa la mkn sikit pn jadi la kesian baby dlm perut 😞😔

4y ago

saya ni rasa lapar bila makan mcm rasa menolak lagi2 nasi😂 adoi cian baby.

Kte sama la sis. Esok masuk 7week 😊 tapi saya semakin brtmbh selera makan 😅

4y ago

wah best nya dpt selera makan byk2 hehe bgsbla tu aah sy ngam hari 7weeks gitu. scan msh xnmpk kecik lagi masa 6weeks😇

Saya pun mcm tu awal2 dlu.. Nti makin besar baby makin ok sis. Dont worry😊

4y ago

ya yaa xsbar rasa nye. hehe nak makan sampai kenyang

Pembawaan baby.. Hehe.. Kene mkn sis.. Cian nt baby tu xserap zat..

4y ago

hihi aah makan sikit2 je takde rasa kenyang sangat pon. 😬😣 makan nasi pon paksa je