anak tak nak makan bubur nasi

Anak saya sudah menjagkau umur 8 bulan lebih. Saya ada cuba buat bubur nasi tapi dia x mahu makan. Hanya nak makan nestum dri nestle tu sja. Ada cara bagaimana nk bagi anak lalu makan bubur nasi

9 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Nestum tu manis. Sbb tu dia xnk bubur nasi. Baby start mkn mummy kne rajin sikit. Msk bubur untuk dia. Campur sayur atau kurma dlm tu. Sedangkan ms dia start mkn pn x di syorkan bg puree buah kt dia. Bby sy 6bulan stgh mmg sy bg bubur hari2. Mmg kne rajin. Msk sekali untuk 2hari. Mix carrot/ labu manis/ fat choi/ kentang / kurma. Tumis bawang merah n putih. Laju dia mkn.

Baca lagi

Dulu masa ank kedua Sya 6bulan Sya bgi dia mkn telor rebus cmpur sedikit kicap maggi lepas tu Sya msk bubur nasi campur mcm2 sayur isi ayam allahamdullilah selera dia mkn.. sis blh cuba sampai dah 7tahun ni dia masih kuat mkn sayuran xde sayur xnk dia mkn nasi sis blh cuba buat sup ayam cmpur sayur demi anak sis kena rajin buat makanan dan tukar2 menu insya Allah baby sis selera mkn

Baca lagi
3y ago

sama mcm anak saya...slalu bg yg Nestle punya makanan baby tu...tp slalu tukar2...bubur pun kena campur2...so baby kita akan rasa pelbagai...lama kelamaan ok...die xnak bila kita slalu bagi the same taste dekat die...

VIP Member

Nestum & cerelac ada gula tambahan. Bila dah rasa makanan manis, baby akan refuse makanan yang plain mcm nasi, mee, pasta. Kena cari alternatif lain untuk bagi baby suka makan bubur nasi. Boleh campur puree kurma kalau rajin buat. Tak pun boleh tambah serbuk buah kurma dalam bubur dia, lagi senang.

Sis jgn putus asa ye...sis kena stopkan bg nestum slowly...dia da biasa mkn yg manis, tu dia refuse mkn bubur...sis cuba tackle pelbagaikan menu..xpun sis blh bg finger food yg lembut2 utk gantikan nestum tu...sis kena try n error...moga anak kembali selera nasi..

nqk tnyaa kalu cmpur syur2.syur kene rebus dlu kew lpestu baru pengasir balik..kee xpyh

2mo ago

Macam mane kalau kita bagi bubur terus, dari start ia makan, bila da besa sikit dia dah tk nak makan nasi? Sebab ape ye?

Sbab dia dah rasa bubur nestum tu lagi sedap dri bubur nasi..mmg agak sukar..

Nestum tu manis.. sbb tu bby sis xnk mkn bubur nasi dah..

2mo ago

Tapi macam mane pulak kalau kita terus bagi bubur nasi utk permulaan makanan, pastu bila da besa sikit dia taknak makan nasi? Adakah sebab ia jemu?

VIP Member

Samalah anak saya sis..suka nestum berbanding bubur nasi

3y ago

Sebab baby dah mula rasa nestum yang manis, dia akan tolak bubur nasi yg plain.

Expert

Bubur carrot, buah - buahan lain dia makan tak?