pregnant 6w

Ada x ibu2 sini alahan xdpt makan? 😢 perut asyik lapar, tapi takda selera langsung nak mkn. mkn pun rasa nak muntah. korang mkn apa bagi hilang lapar tu?

25 Balas

trimester pertama,mmg saya tak selera makan. makan muntah aje. sampai lembik badan. saya makan buah² je sis. tu je yg boleh hadam dlm perut. peti sejuk suami penuhkan dgn mcm2 buah. sbb sy asik lapar je. masuk trimester ke 2, Alhamdulillah..hilang sudah mabuk² kepayang tu. semoga sis terus sabar melalui alahan ni. semua tu pahala untuk kita. Insyaallah. kalau tak selera makan,kena makan jugak tau sis. jgn tak makan langsung,nanti lain plak masalah yg dtg..

sy pn masa trims¹ sy x lalu mkn lgsg lemah je bdn...tp sy usaha jgak mkn apa yg bole sy mkn..cth mee hunn mee buahan apa je yg bole sy mkn..kcuali yg memg x bole sy nk telan hidu bau n nk muntah...tu je caranya sis...cari lh apa2 selain mknan yg memg buat kta loya..yg penting ada isi perut..huh

kena try n error.. saya boleh makan kalau menu kampung, ada air asam ke sambal ke cencalok je.. atau pun menu sup2.. kalau creamy2 tak lalu langsung.. biskut ke roti pun sama tak tertelan.. cuma yg boleh telan tu pun takde la rasa sedap kat tekak, just paksa telan jugak asalkan tak berlapar..

Sy mkn roti..cream crackers tu. .pastu boleh mkn nasik putih je tnp lauk. tp tetap muntah jgk. ada sekali kena warded masok air 8btol. mmg rasa strugglenya. tp skrg dh masok 15w muntah dh jrg kcuali perut masok angin. tp bila tak muntah risau plak. hahahha

Saya dlu ms 5wks, mmg boleh mkn bihun and sizling mee.. ns?? Kalau org lain masak.. huhu skrg ni 7wks.. lansung tk leh telan bihun & nasi. Buah pun kene paksa makan. Rs mual je tp blm sampai muntah. Cuma heaven bila dpt tido siang😫

Kena makan apa yg sis rasa boleh makan. Mmg susah tp kna cari juga atleast boleh telan. And redha je, mmg akan muntah lps tu. Muntah makanan lebih better drpd muntah gastric, tu pndpt sy la. Sbb muntah gastric phit n pedih

sy mkn biskut jacobs cicah susu..ape2 pn awk kne mkn jgk wlau siket..try n error ape blh d mkn n tdk..cume elak mkn pedas..lemak..berminyak tu y bt loya..mkn kerap tp siket..klau mkn nestum cereal or oat mkn la

Sy stat alahan 6w jugak. Kuat dgn minum susu n makan kurma ubat dr bagi je. Last2 kene minum air garam sbb dehydrate. Masuk 4 bulan baru okay sikit makan . Last last mtk ubat tahan muntah dgn dr. Dia bg veloxin.

sama macam saya , tak lalu makan masa 6- 10weeks haritu. takboleh bau nasi , last makan mee&bihun ja . skrg dah 16weeks alhamdulillah melahap ja apa dok ada depan mata 🤣🤣🤣 sabar yeaa 💪🏻

bila trjadi macam tu, akak makan ringan je macam tu biskut ke keripik atau macam kacang coklat. jgn sampai kenyang sngt tau. lebih oke sampai tak lapar lagi😊 i pun masih first ni mengandung