sedih, takda selera makan

Normal ke mengandung takda selera makan? pregnant minggu ke 8. sebab asyik mual dan loya. serela makan pun takda. tapi perut asyik lapar😢 tengok apa2 makanan rasa nak muntah.

26 Balas

Normal kuatkan semangat. Hadirkan kasih sayang semasa makan. makan berteman ke, minta suami suapkan... gitu. kuatkan semangat untuk kebaikan diri dan kandungan dan orang sekeliling. Kasihan orang sekeliling kita yg risau dgn kita jua.

Sy pon.. sejak masuk week 6 ni selera makan lain pula. Sy kerap rasa mual & rsa macam nak muntah je.. bila makan sy x dpt habis kn makanan sbb sy rsa mual bila mkn padahal sy masi lapar.. sy pksa jugak mkn biar pn separuh tak habis.. takut x ckup nutrisi..

2y ago

😅ssh kn.. sy tak juga muntah tp sy x habis kn je mkanan tu.. kdg bile sy mkn sy tibe2 xde selera & rsa nak muntah, sy pksa jugak mkn. Paling terok mual sy pagi & mlm. Tghri ok, syukur dpt habis kan lunch😌

kesian nya saya faham.tapi kdg2 kita perlu paksa makan sebab kita kesian kan baby.supaya vila baby lahir lagi tidak banyk sakit.insyallah ibu2 mengandung semua kuat2.semoga allah permudahkan segala urusan kita semua amin

trimester1 mmg mcm tu sis. serupa dgn sy sampai sy stress semua benda xleh masuk asyik muntah dan tiada selera mkn. bila dah masuk trimester2 alhamdulillah beransur hilang. sis kena kuatkan semangat.

Normal awk.. Sy sampai nak masuk 4 bulan baru ada selera makan sikit².. Kalau tak memang muntah jer setiap masa.. Sampai hilang 5kg.. Tapi paksa jugak makan w/pun muntha balik sebab baby perlukan zat

Hi sis. Depends on pengalaman masing² . Kalau saya 1st trimester pun takda selera makan. Tapi make sure makan dalam kuantiti yang sedikit tapi kerap atau minum susu jika boleh

sama juga dengan saya.. sampai berat badan hilang.. tapi sekarang dah masuk 2nd trimester alhamdulillah selera makan ada dah , cuma pagi2 je masih muntah sikit.. 🤭

sama lah kite sis , dh masuk 8weeks selera makan semua xde .. paksa makan termuntah pula wlupun sikit ,perut pun smpai rasa pedih sgt..semoga dipermudhkn

Normal. Cari makanan yg sis nak makan. Kalau boleh makan nasi, makan lah. Kalau tak boleh jangan paksa. Try cari makanan lain roti ke mee ke sup2 ke.

normal sis..klu xbole mkn nasi sy biasa mkn buah byk atau mkn cornflakes campur susu.. atau keropok lekor..hehe try mkn buah insyaAllah ok..