Apa punca tak lekat?

Ada punca2 ke kenapa kita tak lekat untuk mengandung? Sedangkan time subur, dah betul2 merancang ?

23 Balas

Kadang tu hormon x baik.. keadaan kesihatan badan pun bole jadi sebab x lekat.. kalau badan dlm keadaan trlalu memanjakan diri asyik2 tidur dn malas bergerak pun boleh jadi sbb x lekat.. sy dulu rasa perut buncit sbb usus byk simpan toksik smpai ingtkan dah lekat, tau2 tu semua dari hormon x bagus lepas tu x aktif, senaman perlu.. tau2 lagi satu, kurang minum air lepas tu toksik byk dlm perut.. sy pun apalagi, p cek ingtkn ada baby tau2 najis tu byk dlm usus(sorry ktor).. dktor ckp sabar dn hmpir ktwa kn sy sbb sy ingt mngandung bby.. sy dari stres selalu terus rasa malu.. bila dinasihatkan jadi lebih aktif n jaga ksihtn, baru la sy ada rasa semangat.. siap dctor suggest minum fibre detox.. sy pun minum la dn buang stres2,rajin2 begerak.. alhamdulillah slps bbrapa bulan lepas tu, lekat.. masa tu pun x expect.. inshaaAllah bergantung usaha dn ksihatan dalaman kita.. juga rezeki Allah bila Allah mahu beri.. jgn putus asa ya💪

Awk ada check dgn doc x?? Kalau awk & husband normal.. Maybe leh try ikhtiar lain.. Ni antara ikhtiar sy sblm ni..ni husband pun kena try sama tau.. Bukan isteri je.. 1) minum susu kambing asli + kurma (baca kan surah maryam) 2) air rebusan buah zuriat 3) guna opk nak kesan ari subur 4) madu turki wawa zainal 5) urut dgn org yg ada pengetahuan.. Bukan main tekan perut tau.. Nanti takut peranakan jatuh.. Bukan makin elok.. Sbb sy ada experience ni.. Good luck sis... Mana tau salah 1 ikhtiar ni bkesan dgn awk... 💕💕

5y ago

Thanks sis . Buat semua . Smg rezeki sis bertambah . Amin

Berdasarkan apa yang saya tahu, kdg2 wlaupun kita test opk and line terang, tak semestinya ovum kita matang. And mungkin jugak sbb sperma tak matang. Maybe dsebabkan pemakanan n gaya hidup. Jangan risau sis. Sy pon tiap tiap bulan check opk kesuburan. Sedih jugak before this sebab next month still datang period. Alhamdulillah bulan ni baru lekat. Doa banyak2 sis. Inshaallah Allah bagi. Yg penting jaga kesihatan and pemakanan😊

4y ago

brape cycle sis baru lekat?

sy dulu camtu jugak, period on time n bersama waktu subur, still takde rezeki. At last lepas berurut, bulan yg sama terus lekat. urut untuk betulkan peranakan, bidan cakap jatuh skit sebab duk angkat benda berat². rezeki lepas 9bulan nikah baru pregnant. Yg penting bersangka baik pd Allah. Rezeki akan tiba pd masa yg sesuai. Jgn stress dan terlalu fikir hal diluar kawalan kita. Yg penting kita dah usaha..

5y ago

sy berurut 2 hari lepas habis period, waktu subur lepas tu bersama suami setiap hari. Alhamdulillah, terus lekat. dah tak period dah lepas tu.. rezeki Allah nak bg. tp sy tak berharap sgt time tu sis, period lewat dlm seminggu baru sy check upt. Takdelah ternanti² sgt. sbb dah belajar redha bab rezeki anak ni. yg penting jgn stress. bnykkkan berdoa.

Suami merokok x sis?? Kdg2 punca drp suami jgak... Kalau dia merokok, mntak dia brenti kejap atau puasa dulu waktu hari nak bersama tu. Lepas tu suami ambil vitamin c + zinc setiap hari... Mcm sy, suami try brenti 2 bln. Alhamdulillah lekat lepas pada tu... Mula2 dia xpecaya sbb dia ckp kwn2 dia merokok, dpt je anak. Ntah mcm mana blh dtg kesedaran dia nk brenti... Bru dia taw.

rezeki belum sampai. kalau kita usaha tp Allah tak bg kita tak boleh nak kata apa. enjoy masa sekarang.. perbaiki dan rapatkan serta kerap berkomunikasi dengan husband. trust me . rezeki masing2 lain.. dan jangan pikirkan soal anak sangat. even orng sekitar memaksa bukanya diorang yg nak jaga siang malam bg susu. bila hati kita redha cukup masa Allah akan bg. 😊

Rezeki Allah sis..ad yang cpt ad yg lmbt..wlwpun da betul² rancang waktu subur..sis jgn sedih ye..cuba lagi..In shaa Allah..smp ms Allah nak bg pasti sis dpt rasa jadi sorg ibu..klw da cuba jugak xberhasil..sis ikhtiar cari tukang urut yg berpengalaman..jgn sebarangan tukang urut lak..moga sis berjaya..😊💪

Sis kene pcaya pd rezeki dr Allah ok. Bile time yg ssuai insyAllah akan dikurniakan.. Tp disamping tu sis boleh try ikhtiar lain cth jmpe doc utk test kesuburan dll.. Kalau ada prob ke mslh, at least boleh cari solution 😊😊 Smoga ada rezeki utk sis nnt..amin..

Stress pun blh affect. Kdg2 bila kita mmg teringinnnnn sgt baby lekat smpai buat sendiri stress. last2 period dtg jugak. try utk relak2 je.. lepas usaha tu doa n tawakal and jgn pikir sgt lepastu.. Folic acid boleh start makan waktu nak planning.

5y ago

Betul.. sy mcm tula sblm ni.. stres dn teringin sngt.. bila suda releks n x expect lgsng terus lekat pula.. alhamdulillah skrg baru masuk 39w..

Belum rezeki.jangan putus asa,jangan putus doa.Allah akan beri tepat pada waktunya.saya doakan sis moga dikurniakan zuriat dan dipermudahkan olehNya.