Susah nak lekat

Kenapa ekk selepas bersalin anak sulung and tengah rancang untuk anak ke 2 susah sangat nak lekat even dah lama tak ambik apa² perancang ? Ke effect dari merancang dulu ? Saya pernah ambik depo (cucuk utk 3 bulan) sampai anak umur 2 tahun then tukar makan pil dalam beberapa bulan je lepastu terus tak ambik apa² perancang pun .. susah sangat nak lekat, period pun jadi tak teratur .. ni anak dah 3 tahun lebih susah nak dapatkan yg kedua . 😢😢

2 Balas

sy pn mcm sis jgk. sy stop perancang mse anak sy umur 2 thn. period sy x teratur lps brhnti pil perancang. ad tue 2bln sy x period. igtkn dh pregnant. cek upt semua negative. then sy g scan dktr ckp rahim tgh menebal. 2 keadaan blh jadi sama ada akn period or bby nk menempel. dktr bg sy ubat trun darah tpi sy tkt nk mkn. after 2 weeks scan tue sy period blik. Alhamdulillah after that period sy teratur blik. biase after stop perancang hormon kita akn terganggu skit dlm 3 ke 6 bln. sy byk naik brt. sy tekad nk trunkn brt. sy buat IF. sy trun dlm 5 kg cmtue. lps tue lekat mse anak sy umur 2thn7bln. Alhamdulillah skrg skrg dh pregnant 22 mggu

klau dh stop perancang mmg amik masa utk normal balik period tu... klau nk stabil boleh jumpa doc bgithu masalah puan.. nnti doc bgi ubat hormon utk stabil kn smula... smoga dipermudahkan urusan puan ye