zincofer by kkia

7 weeks preggy and bukak buku pink at kkia, so nurse bagi zincofer to be taken daily. tapi semalam when i took it, rasa nak muntah and abdominal pain and also diarrhoea. should i still continue taking it?

9 Balas

kena inform doctor mintak tukar supplement tu.. sy pun muntah makan zincofer, tp sy mkn jugak hari² sementara nak jumpa doc. then doc tukar ke iberet folic, sempat mkn 2 minggu, lepas tu muntah² jugak. tukar pulak ke obimin, sy mkn seminggu, seminggu sy sakit kepala. inform doctor lg, dia suruh tukar ke Sangobion. Alhamdulillah sekarang dah seminggu mkn Sangobion n takde alahan pd supplement ni. harap² berkekalan lah. yg penting inform doctor.

5y ago

tp zincofer jer kkia bg free.. yg lain tu semua sy kena beli sendiri kat farmasi luar sbb kkia takde stok.

Saya pun sama..dari obimin ke zincofer...nampk lagi teruk alahan..muntah x kira waktu..badan jadi lagi x larat...sebelum ni ada post mcm ni jugak ada sis tu suruh try blackmores sebab dia mkn ok...saya stop dh zincofer badan ok ckit..kurang loya..cuti ni bru nk g cari blackmores kat farmasi

Pergi kk balik ckp makan ubat ni sy muntah ape semua. Nanti dia tuka ubt lain. Jgn tunggu lama lama. Sbb sy sblum ni mkn ubt lain. Lps tu hb low so nurse bg zincofer. So dia pesan kalau muntah 3 hari berturut turut terus dtg klinik jumpe nurse minta tukar ubt lama

Saya makan obimin waktu malam sebelum tidur. Makan dengan air sunquick oren. Alhamdulillah menjadi. Bila makan dengan air suam rasa loya yang amat. So tukar la kepada sunquick. Alhamdulillah hb maintain je.

sy makan obimin , bila makan je pening muntah semua lah , cakap kt doc , dia suruh makan malam . makan malam sama jugak esok pagi nye atau tgh malam muntah pening . takthu nk buat guane da

Boleh try ambil waktu malam sebelum nak tidur. Lepas makan ubat terus tidur untuk elakkan muntah tu. Sbb saya pun alami bende yg sama mcm sis kalau saya ambil waktu pagi.

5y ago

Saya pn mkn obimin mlm

Sama la.. Dari obimin ke zincofer, kemudian kk suggest tukar ke maltofer.. Tapi beli sendiri la maltofer tu.

5y ago

Kat tempat sy rm30 sekotak, ada 30bj. Tapi dah 2minggu semua farmasi habis stok. Kalau tak dapat maltofer boleh try iberet

Minta tukarkan ubat sis

Mkn sblm tdr dgn air orn