Zincofer

Hai mommy, need advise.. Yesterday went for a first checkup and nurse give me zincofer.. After took the pill, i am straightly vomit.. Is it good or i can change to new obimin vitamin as my friend recommended.. #firstbaby

20 Balas

Sbnrnya ada 3 jenis ubat obimin, iberet & zinccoffer..macam saya masa mkn iberet hb dr 14 turun jd 11..walaupun masih atas 10, tp saya cakap ngam nurse sy rasa mkn iberet buatkan saya muntah dan jadi sakit kepala..jadi nurse tukar kpda zinccoffer..checkup seterusnya hb naik kpda 13 so saya continue je zinccoffer since lps mkn tu xde rasa nak muntah dan sakit kepala walaupun saya masih memgalami alahan memgandung..jd saya rasa better sis consult ngan nurse atau doc sblm pandai2 tukar sndiri..

5y ago

Start buka buku nurse da bg iberet tu mmg dia yg kata xperlu ambil folic acid da..sebab dalam iberet dan zincoffer tu dah lengkap ngan folic acid dan vitamin2 lain yg ibu perlukan. Baru2 ni saya ada tanya doctor kalau2 saya perlukan supplement lain mcm neurogain ke.. then doc kata sbnrnya tak perlu pun ckup da zincoffer tu. Just make sure intake diet harian dri makan berkasiat n lebihkan buah dan sayur..Tp kalau nak juga klinik xsupply so kna beli sendiri la kat farmasi.

i mkn zincofer, awalnya amik sebelum breakfast dgn air suam,muntah. then try dgn jus masam oke tpi rasa pening2 dn loya. then i try amik mlm sebelum tido dgn jus juga still pening dan loya. now i amik 2 jam lepas mkn lunch/dinner dgn jus plg masam ( i guna marigold no sugar apple @ oren). alhamdulillah xde mslh smpai skrg still continue mcm tu. hb pun ok xbwh 12 lgi setakat ni. ☺️

5y ago

Saya pun amik ngan air pati delima gulsan tu 2 sudu + stgh cawan air mmg masam..tapi berkesan juga..barula xde rasa nk muntah lepas mkn ubt tu..

Sy semua ubt kk xblh makan, cm obimin, zincofer & iberet.. semua dh cuba mkn.. mkn je msti ase loya & muntah.. dr. suggest kt sy mkn maltofer tpi kna beli kt farmasi, alhmdulillah xde muntah2 dh.. sbb ubt tu ase cm coklat 🙂.

Thanks to all mommies.. Gonna try again tomorrow with oren jus as per recommended next day try before go to sleep.. Last choice change to another vitamins.. Pray for me ya...

sy pun mkn zincofer muntah terus bau mcm besi aluminium.. hahaha.. tapi dokter advise mkn tu ngn fresh oren.. still xlalu.. mkn waktu mlm sblm tdo.. pastu tdo terus.. ok kot..

Boleh je kot tukar sbb sy sendiri mkn maltofer tak mkn zincofer yg kk bagi. Maltofer tablets boleh diterima lg, sedap rasa coklat, tak rasa nak vomit lepas makan

hi..saya pun makan waktu malam bersama fresh oren jus..awal2 mmg tak lalu sekarang dah okey..4 weeks more to go for my delivery

Hai. You can inform to nurse then you cannot take zincofer since you easily to vomit after took it. Nurse will charge the folic acid to another one

kita pon dapat smlm, pagi tadi muntah teruk gilee .. terus badan rasa penat ,loya semua. minum jus oren ,okay sikit.

kalau da tak ngam, better minta tukar ubat.. x bole paksa makan jg ubat klau x ngam dgn badan kta.. ask your nurse first la..