Minum air gula

26hb nie kena pegi KK minum air gula 😣 kenapa mesti minum air gula Dahla saya tak suka manis hm Start mlm tu pukul 10 dah tak bole mkn minum sampai la pegi kk jam 7 kena ambil darah minum air gula kena tunggu berapa jam lagi? Saya nie tak tahan klu tak mkn tolong saya TT#mommybuntu

20 Balas

Cuba dulu. InsyaAllah kalau rezeki, xde muntah balik. Sy ckp je kt org mcm ni tp ank ke2 mnum air gula muntah 3x, kali ke4 okey dh. Ank ke3 minum air gula 1x terus xde muntah. Alhamdulillah kira rezeki tu... Sy xpernah ada GDM. Ank fist dulu 2009 xde wjb minum air vula selagi xde fsktor risiko GDM. Kelemahan sy, lps mnum air gula sy cpt pening dan meloya sbb sy alahan ms prgnant ank ke2. Prgnant ank ke3 sy xde alahan tu y xmuntah. Tp inisiatif sy ms ank ke3 tu, lps minum air gula, jauhkan diri dr bising suasana sekeliling, sy duduk dlm kereta, berbantal empuk di belakang badan dan tepi kepala, psg ekon keta dan radio, tenangkan diri... Jgn brcakap air liur tak telan, ludah dlm plastik. Lps 2jam xde lak rs nak muntah... Tp seksa menunggu jam pertama ke jam kedua. Kt sini minum air gula ms kndungan 24weeks je. Pastu xde dah. Sy sm mcm awak, sy ada gastrik, dan campur pahit lidah, loya tekak smpai ke 7bulan prgnancy. Xblh xmakan. Cpt lapar... KLau xmakan terus muntah pedih perut.

Macam saya..lepas minum air gula..nurse suruh tunggu 2 jam lagi untk ambil darah..so santai² husbn dlm kereta..dh la tak leh makan dlu..aduii seksa nya bila tengok makan kt kedai makan😫..nk buat mcam mna dh mmng mcm tu..nk hilangkn rasa lapar dn loya tu..saya tengok fon dan tidur dlm kereta smpai la cukup jam nk ambil darah..lepas selesai smua..fuhh gembira nyaa hati dh boleh mkan turun jerr kk terus beli makanan..mkan dlm keta😂😂..tp sejam kemudian..sedia plastik laa..mutah dlm keta..habis laa air gula yg diminum😅

Jangan lah merungut. Untuk kebaikan awak and kandungan jugak. Minum air gula tu untuk detect sama ada kita ada kencing manis atau tak time pregnant. Semua ibu mengandung yang kena minum air gula ada pengalaman yang sama jugak. Lepas dah minum air gula tu kena tunggu dua jam untuk ambik darah kali kedua. Lepas dah settle dua jam tu baru boleh makan dan minum. Nak tak nak kena lah bertahan puasa sekejap. And kalau muntah within two hours tu kena repeat balik minum air gula. Sila lah bertahan selama dua jam okay.

wajib minum sbb nak make sure mummy n baby bebas dari kencing manis. Tips kalau blh dtg awal n make sure awak jadi org pertama. normally lps nurse ambik darah terus bg minum air gula. Minum perlahan2 selawat dulu. Pastu relax tgu 2 jam lps minum nanti nurse akan panggil n ambik darah plak. kalau blh jgn pg mn2 just stay kat Klinik, kalau nak bacaan cantik. Itu yg saya buat last year. Alhamdulillah result smua okay.

Minum time suam suam, sis. Time suam tu boleh telan sikit. Lepastu kena tunggu dua jam lepas minum air gula tu. Kalau boleh, sis jalan jalan la sikit lepas minum air gula tu. Baru lah bacaan gula tak tinggi. Nurse bagi kita minum air sikit sikit lepas minum air gula tu kalau tak tahan 😃 jangan risau. Just jangan fikir je pasal air gula tu. Kalau memikirkan sangat, memang lah boleh rasa nak muntah ke mabuk ke

dh dpt sedap... dpt ank, ank tu kan nikmat anugerah rezeki Allah bgi... bersyukur... ketepi kn pd tidak suka tu... sbb minum air gula tu wajib utk check kesihatan ibu dan bby... bkn awak sorang je kne... semua ibu² wajib kne buat... tabah kn diri, sahut cabaran kecil ni... bnyk kn sabar demi baby comel dlm rahim awak tu .anggap je minum air sirap ais sejuk di pagi hari... semoga dipermudahkan urusan awk

Nurse sy ckp makan je tak boleh lepas pkol 10 tu.. Minum boleh... Tapi start minum air gula tu nk tunggu 2 jam tu jgn p mkan minum lak.. Ape2 minum air gula ni bagus untuk detect ibu ade kencing manis ke tak...ini pon untuk your kandungan jugak...supaya sihat ibu sihat bayi pom sihat.. ..walaupon ramai ibu2 banyak merungut tentang bende ni.. Termasuk saya sendiri.. 😂 #ibujagaibu

Same la sy mmg xsuke minum air gule.. Wlpn da 3 anak tp tetap ngeluh kalau nak kene minum air gule 😂😂nak xnak kene jugak la kan.. minum slow2 k.. Lepastu sapu minyak panas kat hidung dada sume.. Dok diam2 layan lagu ke main game ke smpai 2 jam kne tggu.. tp awak tahan tauu jgn muntah pulak.. Kalau muntah kne minum lagi.. Azab oiii.. Hehe

kalau takut lapar minum air mineral je . saya haritu lagi puasa dri kol 9 mlm , 9 pagi baru g klinik minum air gula tu pun igt sekejap je sbb first time mnum air gula tuptup kene tnggu lgi 2jam hahaha tunggu turn minum air gula tu dah setengah jam last last balik umah kol 12 mcm tu baru dpt makan haha

4y ago

saya dah minum air gula hari tu lagi

Smua ibu mngadung kna mnum air gula sis.. nk xnk kna jgk mnum demi kndugn dlm tu.. kna sabr.. sy 25hb nie mnum air gula kli ke dua.. 1st mnum ok xde sngkut nie mnum kli ke dua sb misi ckp umo sy lbih dri 35 thn.. tpi weight sy ok norml.. ape pn redha demi bby.. moga sis sabr yea..