Hb rendah..

2 bulan sebelum ni okay je hb. Harini checkup 9.9 😓 Dr tukar ubat kpd zincofer. Selama ni mkn obimin. Tp tkot sbb sebelum ni pnh mkn zincofer dan muntah.. tp nk try je lah balik mkn zincofer. Btw, makanan apa ye bagus utk naikkan hb? Edit : Oh ya, perbezaan cre sy mkn vitamin checkup sebelum² ni dgn bulan ni adalah.. sebelum ni sy makan obimin dan folic acid 5mg (HB 11.9 dan 12.7) Lepas je checkup bulan lepas tu sy ambik obimin saje sbb dlm tu pun dh ada folic acid jugak kan (HB 9.9) .. Ke yg ni pun mempengaruhi sy punye bacaan hb ye?

23 Balas

Saya mula mula nurse bg zincofer pastu tkleh telan muntah, masa tu hb 12.7 gitu la.. sy pun beli obimin(nurse tahu) pastu masuk 33 weeks hb turun 11.0 terus nurse suruh tukar zincofer balik. Sy makan zincofer tu takut gak lah sebab masa awal dulu mmg muntah kan 🤣 saya makan masa nak tido ngantuk bebetul. Masa 36 weeks check terus naik 12.2. Sy selalu gak makan jambu batu tanpa asam

Ni sy share brdasarkan pengalaman sy ya. Cuba try jngan ambil kafein langsung, kopi teh, nescafe tu jgn minum langsung. Sy sblum ni hb 12. Sekali minum kopi , drop 10.9 then sy stop x minum dah sbb sy sbnrnya mmg jenis kalah dgn kafein kalau ambil jgk akan drop hb sy. Tapi hari tu gatal nk minum hahah. Skrg dh back jadi hb 12 semula. Sy makan obimin je yg kk bagi.

2y ago

Saya hantu kopi 🤪 tapi seminggu sekali la minum nya. Hari2 lain tak minum. Cuma kalau minum kopi tu waktu pagi ubat waktu malm saya akan ambil. Alhamdulillah maintain 12.9-14

sis try minum jus jambu guava dan buah orange tiap hari.Slain tue,sis boleh amal kan mknan tempe + ikan bilis,dan sayur bayam merah.Insyaallah result hb cntik.Saya sbelum nie hb 10.5,slepas saya amalkan mkanan d atas result hb saya naik mndadak 13.6.Kita ikhtiar mana yg mmpu.Saya doakan d prmudahkan sgala urusan sis.Aamiin

sy ubt kk xley mkn..beli iberet pn xley mkn jgk sb sembelit truk bila mkn..smpai nurse pn pening hehe..air masak jgn ckp mmg byk la minum sehari tu tp tetap sembelit jgk..gne ubt lactul pn xjln..sudahnye sy xmkn pn ubt kk or iberet tu..bru blh berak.. tp alhamdulillah hb maintain ok je..sy just amalkn mkn buah naga je la buat mse nie😁

2y ago

sy mula2 mmg mkn zincofer. hb xnaik2. doc tukar iberet. Allahu. tiap pagi sakit perut. dh la membuang susah. rasa mcm luka dh dubur 🥲

saye pun zincofer tak bole makan , anak sulung mkan obimin , yg second ni iberet , so far oke , naik hb , tapi hrtu ad 2 mnggu tak mkan ubat , sbab habis , mnum anmum je , naik smpai 13.8 , huhu terkejut , klau mkan iberet je hb dlam 10 - 12 jgak la . tpi naik turun , klau mnum anmum tinggi hb hehe

Mnum susu, mkn buah n sayur bayam.. Sbb kali ni sy preggy ssh nk mkn n bau ubat.. So mang selang seli mkn ubat.. Tp sy kerapkn mnum susu, buah2 sayur.. Alhamdulillah Bacaan hb sy 12.8,13.5 ,13.3.. Sy pn ckp nan nurse y sy mkn ubat selang2.. Nurse xbsg sbb hb ok.. Air msk pn sgt penting..

saya dari booking sampai 34week, hb tak pernah lebih 10 dan tak pernah kurang 8, tetap main dalam kurungan 9 je, macam macam dah makan untuk tambah darah, ubat semua dah makan, sekarang makan maltofer je, dah tak boleh buat apo dah dgn diri ni, sedih tengok hb org lain naik senang hmm

2y ago

Saya baru 3 kali check up, baru 13 weeks. HB tak naik naik. Dia around 9.4 - 9.5. Dah rasa down sbb rasa mcm mcm dah makan minum, avoid itu ini.

kalau ubat tak sesuai boleh je minta tukar , swya mula2 makan zinkofer tapi selalu mual dan pening kepala , so saya bagitau misi nak minta tukar ubat 4jenis tuh sebab anak pertama dulu ubat 4jenis tu saya makan hb ok je .. sekarang hb elok je lah takda apa2

Saya makan new obimin . Saya suka minum milo and green tea. Tiap tiap hari mesti wajib merengek minta husband belikan. Alhamdulillah hb saya 12.7-12.8 sampai laaa dah 39minggu ni. Cumaanya baby takmo keluar lagi. Puas mummy dia pujuk hahaahaah

Sy pon hb drop. Tukar dari obimin ke maltorfer. Dari maltofer sebiji ke 2 biji sehari. Utk pemakanan sy cut off kafein. Amalkan jambu batu, sayur bayam, ratah kerang rebus. Lepas tu ratah ikan bilis goreng garing2 tu.. Alhamdulillah naik