Zincofer vs obimin

Hi mommies, if hb ok pon still kene mkn zincofer or obimin ke ? Sbb masa check up kk, nurse bg zincofer tp xboley telan langsung..pegi swasta dia bg obimin tp belom try mkn lg..ade tak kt sini yg hb ok tp still mkn jgk ubt yg dpt or mkn folic acid je or xmkn lgsg pape ubat ? 15weeks hb 11..

4 Balas

Sy hb okay je, and Sy makan je obimin sekali sehari. Amalkan je makan tak kisah hb okay ke tak. Nnti Kalau hb xokay maybe doktor suruh ubah cara makan ke beberapa biji sehari. Plus pregnant perlu extra nutrient sikit, so xsalah pun makan. Folic acid ni serious paling penting time first trimester je, sbb tu mostly dh masuk second trimester akan tukar ke ubat lain. Obimin n zincofer tu lebih kurang je rasanya. Kalau rasa xboleh makan zincofer, try obimin plk. Lgpun byk kali jgk dh dgr org xleh nk telan zincofer. Nnti gi kk bgtau balik nurse xleh telan zincofer.

saya zincofer takboleh telan, obimin pun sama. last last decide beli sendiri kat pharmacy maltofer. yang ni jugak okay, consume sampai skrg. saya hb semua normal dari first trimester. better consume je sis, jangan skip ☺️

Hb sye ok jugak. Tapi doc bagi zincofer. Makan zincofer asyik muntah. Tukar iberet pulak. Alhamdulillah ok.

makan je smpi dh bersalin pun elok mkn obimin.. sbb bgs jgk utk menyusu..