Hb rendah..

2 bulan sebelum ni okay je hb. Harini checkup 9.9 😓 Dr tukar ubat kpd zincofer. Selama ni mkn obimin. Tp tkot sbb sebelum ni pnh mkn zincofer dan muntah.. tp nk try je lah balik mkn zincofer. Btw, makanan apa ye bagus utk naikkan hb? Edit : Oh ya, perbezaan cre sy mkn vitamin checkup sebelum² ni dgn bulan ni adalah.. sebelum ni sy makan obimin dan folic acid 5mg (HB 11.9 dan 12.7) Lepas je checkup bulan lepas tu sy ambik obimin saje sbb dlm tu pun dh ada folic acid jugak kan (HB 9.9) .. Ke yg ni pun mempengaruhi sy punye bacaan hb ye?

23 Balas

sis bandingkan jika mkn obimin mcm mana hb vs zincofer n update doc jika perlu tukar kembali Bykkan makan sayur bayam, minum susu, buah jambu air, kerang, hati, makanan yg tingkatkan darah. Avoid minuman caffein

nurse ade refer buat bacaan hb guna lab x.sbb alat kt lab bacaan lebih accurate.mcm sy 2 mggu lepas check kt KD dgn nurse pakai device hb biasa bacaan 10.3 then nurse buat surat utk buat lab test.dpt bacaan 11.9.

2y ago

dekat KD 10.2.. pastu pii lab kk. yg ni lah 9.9 tuu.

makan jambu batu sis dgn syur bayam saya masa pregnant hb 9.3 blek dri hospital terus crik jambu batu dgn syur bayam hri2 makan sampai nk bersalin alhamdulillah hb oke

Saya xpernah makan ubat . Hb paling rendah 10.6 . Makan kerang dgn jambu batu . Tp jangan pulak xmakan ubat xelok untuk baby

bayam, daging merah antara makanan yang bagus untuk tambah darah. saya pun hb rendah dulu. buah delima, manggis ,pun bagus juga.

Pantang sis, jgn ambil kopi milo teh coklat, pstu sy amalkan pati delima, 1sudu sehri. Alhamdulillah hb dr 9.8 jd 11.2

cuba mkn lauk yg blh tmbh darah... sy mkn kerang, daging, sayur bayam.. alhamdulillah result cantik..

Saya mula2 je bermusuh dengan zincofer. Lepas dah serasi dengan badan, okay je minum. 😁

2y ago

Minum dgn air sunquick. Jarakkan makan zincofer 2 jam kalau minum susu. Makan sebelum tidur

susu kambing,kurma,kismis,buah jambu batu,semua makanan mesti realfood bukan yg ada pemanis tiruan ya

Sy 10.5 doc suruh minum air limau nipis dan jambu batu..makan hati ayam,