Zincofer or Obimin

Hi, sy nak tanya. Mana satu lagi better ye utk naikkan HB? Zincofer or Obimin? Sbb skrg ni sy dapat Obimin dari KK. Nurse kata kalau HB sy low, dia nak tukar ke Zincofer.

9 Balas

sy memula obimin . hb 9.8 dpt zincofer . bru 6 hri mkn .. 6 hri tu la sy nk pitam . lagi teruk . sy mkn obimin pun kekadang je rasa nk pitam . mkn zincofer tiap hari nk pitam . tatau hb makin drop atau zincofer takserasi kat sy . sy mkn ok je tp mmg lepas mkn mual tp tkde laa muntah muntah . bau zincofer tu pun tak kuat sgt laa . elok je bg sy . tp tulah sy jd mkin teruk nk pitam ni smpai taleh nk buat kerja .

1y ago

ada darah tinggi ke sis..cuba Chek

zincofer mmg pling kuat, sya awl² dpt zincofer tp x serasi asyik muntah je.. last² mintk yg lain dpt obimin. walaupon mual tp alhamdulillah xde la sampai muntah. nurse pon ada ckp kalau hb low nak x nak kene makan zincofer setakat ni hb sya 12. hrp² hb x turun la serik makan zincofer.. Tp bergantung pd org jugk, ada yg boleh telan zincofer dri awal sampai hbis. hmm

Jumlah zinc dalam obimin rendah dari zinc coffer. Jadi nurse bagi ikut keperluan semasa. Nanti kalau next check up hb turun nurse bagi zincofer pulak, zinc lagi banyak

nurse saya cakap zincofer tu yang paling kuat. taktahu la betul ke idok huhu. tapi tengok orang juga, ada yang tak serasi. takpe, awak cuba je obimin tu dulu.

i anti zincofer. busuk dan buat i muntah teruk sangat. mommy try la makan buah delima fresh besar tu sebijik. hb i dari 9 ke 12.5.

1y ago

samela mcm saye munth2,baru dy kuat sgt.. smpy pning kple jdnye.

sye dr kndungan pertame smPai skang kndungn ke2 ni..saye amik zincofer.alhamdulillah HB xpernh drop.sye mkn mase nk tdo.hehe

tekak sy blh terima obimin...tdi prgi kelinik xda ubat obimin terpaksa laa kena beli sendiri farmasi

saya obimin.. alhamdulilah, hb oke.. ☺️

zincofer