Hb rendah..

2 bulan sebelum ni okay je hb. Harini checkup 9.9 😓 Dr tukar ubat kpd zincofer. Selama ni mkn obimin. Tp tkot sbb sebelum ni pnh mkn zincofer dan muntah.. tp nk try je lah balik mkn zincofer. Btw, makanan apa ye bagus utk naikkan hb? Edit : Oh ya, perbezaan cre sy mkn vitamin checkup sebelum² ni dgn bulan ni adalah.. sebelum ni sy makan obimin dan folic acid 5mg (HB 11.9 dan 12.7) Lepas je checkup bulan lepas tu sy ambik obimin saje sbb dlm tu pun dh ada folic acid jugak kan (HB 9.9) .. Ke yg ni pun mempengaruhi sy punye bacaan hb ye?

23 Balas

Saya mula mula nurse bg zincofer pastu tkleh telan muntah, masa tu hb 12.7 gitu la.. sy pun beli obimin(nurse tahu) pastu masuk 33 weeks hb turun 11.0 terus nurse suruh tukar zincofer balik. Sy makan zincofer tu takut gak lah sebab masa awal dulu mmg muntah kan 🤣 saya makan masa nak tido ngantuk bebetul. Masa 36 weeks check terus naik 12.2. Sy selalu gak makan jambu batu tanpa asam