Berat Badan.

Mommies. Nak tanya masa 17/6 haritu saya buka buku pink, berat saya 86kg. 16/7 appointment kedua, berat turun kpd 84kg. Nurse cakap turun 2kg ni byk. So nanti sy kena pegi lagi 6/8 utk check berat, sy nak tnya, patutnya berat saya berapa kg ye pada tarikh 6/8 tu? Ikut kiraan sy, patutnya dlm 86.5kg atau 87kg kan? Kandungan skrg 16w1d. Sbb sy nk ikhtiar jugak makan2 biar selera sikit n berat naik mcm yg nurse sarankan.

13 Balas

Sy pon mule2 naik.. Tp 2nd trimester haritu turun smpai 5kg dlm sbln.. sbb x berapa selera makan.. Tp Alhamdulillah berat baby oke.. Lepas tu naik sekilo je n smpai mggu lpas x naik2 lg.. Misi siap tnye mkn x.. Sy berselra je mkn.. Mngkin mkn utk baby je kot sbb berat dia je yang naik..

Saya pun sama berat turun mendadak lari 7 kilo...sekarang kandungan 4 bulan lebih dah saya pun risau jugak,sepatotnya berat naik.dulu masa awal buka buka pink berat 79kg minggu lepas g timbang berat turun jadi 72kg..tapi chek jantung baby,hb n kencing manis semua oke.

Mas pun sama..masa 28 weeks hr tu timbang 59.5kg..lepas tu 30weeks 58.7kg.. semalam 31 weeks 57kg... scan berat baby alhamdullilah 1.8kg sesuai dengan minggu baby...mungkin kebelakangan ni kurang selera makan kot.. tu yang turun tu😅

Ssh sbnrnye nk kawal berat badan ni ,naik pon tnye turun pon tnye hehe .mcm sy timbang dkt market naik bile kt kk turun plak 😂😂 dh kena checkup 2minggu skali klau berat naik / turun

sy selalu nurse akan kira berdasarkan BMI..brpa2 yg perlu naik or turun berat dlm masa seminggu...klu sebulan skli check up nurse akn darab ngn 4

Biasanya di awal kandungan selera ibu2 ni x menentu. mcm sy pun, turun 2kg. tp kena paksa jg makan n ambil vit c. sbb nti effect sma baby. 😢

5y ago

Betul tu sis, kena byk bersabar. biar pun sabar tu sllu hilang mcm sy. 😂😂 sy skrg 24w, sikit lg minum air gula la jawabnya. sbb kandung kandungan makin besar, susahnya nak kawal makan. rasa sentiasa lapar. huhu xpa, makan saja janji baby sihat. 😅😅

Sy pun bln lps trun 2kg lbih, sbb mabuk teruk,x bole mkn, x bole mnum.. Ni msuk 4bln dh ada la selera nk mkn.. Hrp2 mngu ni cekup naik la

Biasanya awal2 kandungan mmg berat turun naik.. tp 2 la kena la jaga pemakanan spya berat sentiasa normal.

sy pn mcm tu sis .. 1st dftr, 84kg then tiap bulan trun2 je smpai dh masok 2nd tmster baru naik skit2

saya berat sbln naik paling byk 1.2kg xpon bawah sekilo je naik... nurse kata ok xpe x byk naik...