Prolong jaundis

Xterdaya tengok baby kena kuning naik mendadak. .bukan nya menurun. .tadi kena ambil darah.selasa nnti hantar air kencing baby p lab?. segala petua dah q cuba.. knpa la bacaan kuning baby tak menurun. korang ada petua lg kah yg bole sy cuba? #Baby2mingguGenapHarinie?

12 Balas

Kerap bagi susu badan kt baby setiap 1 or 1 1/2 jam. sebab baby kena kuning, kuat tido. Kjut baby minum susu. bile baby kerap susu, de akan cepat membuang. Lagi cepat baby berak warna yellow mustard, kuning baby akan cepat turun. . Petua nak turunkan kuning baby, jgn ikut ye mommy klo org suruh baby makan ape². Bab² makan bia mommy yg makan, baby minum susu je. Takut kuning baby makin naik. Jadi pape kat baby satu hal pulak. Ok untuk baby lain, tak semestinya ok untuk baby kita ye. . If mommy berdarah O, pon salah satu sebab prolong jaundis.

5y ago

ok mommy tq info yg bguna

Keep on breastfreeding je sis. Itu lah yang saya lakukan pada baby saya.. 54 hari sis baby saya jaundis . Hanya tuhan je tahu betapa sedihnya tengok baby lahir2 kena demam kuning.. tinggi pulak tu.. macam macam petua nak nenek saya buat sis. Semua tak menjadi.. dgn anak kita tak boleh give up.. anak saya alah pada susu ibu.. tapi bila doc dah periksa darah okay.. kencing okay.. tu pun dah bersyukur.. terus kan bagi susu badan ye sis...

5y ago

Tu la sis.. 😔 baiklah sya akan terusakn bfeeding

Kerapkan bf baby je sis.tu je petua.kalau susu kurang,boleh mix susu fm. Jangan ikut petua yg mengarut soh baby Makan itu ini.semua baby Ada jaundice.ada yg lambat turn Dan Ada yg cepat turun kuning.lagi2 kalau ibu darah o. sis ikut nasihat doktor je. Kerap bangunkan baby selang 2 jam tuk menyusu.

5y ago

ok sis...thanks nasihat

Sy darah o, ank darah b.. Hari ke-2 check, ank ada kuning smpai kene tahan wad 2 hari.. Mcm2 jgk try nk suh kuning turun.. Pastu masa raya haji hari tu, sy mkn kambing bakar, esoknye check, kuning dah turun 60 terus.. Masa sy mkn kmbg bakar tu, baby baru 2 minggu..

5y ago

Okay.. Moga baby cepat sihat..

Baby sy kna jaundis smpai lampu biru 3hari. Skrg tiap2 hari cek kat klinik. Ada penurunan 10 hari2. Tips sy cmpur susu. Sy bg lactogen. Baby kuat kencing n berak. Petua2 lain mmg sy x berani nak cuba.

5y ago

Ye btul tu...

Keep on bf je mummy.. Anak saya harini day 51 pon still ada kuning. Result darah haritu ok. Jangan ikut tips bagi anak minum apa2 tu..baby hanya boleh minum susu ibu je. Nanti jadi apa2 susah.

5y ago

Baiklah sis.. thanks yaa advice

Bykkan makan buah oren sunkist 2 biji sehari & kerap bagi susu badan. https://www.majalahpama.my/risau-bacaan-kuning-anak-meningkat-ibu-boleh-amalkan-makan-buah-oren-sunkist/

5y ago

really? ok k akan sya amalkan tu..

Setiap kali mandikan baby, mandikan dengan air rebusan daun belimbing buluh. Kalau baby drh O mmg lambat turun kuning dia.

5y ago

sya blm tau lgi jenis darah bby. tapi kalau ikut darah sya n ddy dia..sya darah b+ husbnd darah B ja

petua abg sya die rebus kacang bendi pastu bgi bby minum air rebusan tuh sikit. alhamdulillah lepas tuh turun.

5y ago

bole ka sis? baby sya kecik lg ni dapat ka dia hadam tu

Nurse KK pernah bgtau sy. Kena kerap bagi bf je dekat baby.