sy dh 6weeks . alahan sy teruk sy xselera makan nasi dn segalanya bau nasi n lauk sy xboleh . makan biskut xlalu mana ape perlu sy buat .

Tolong saya

36 Balas

Sama macam saya, tak boleh bau apa2 makanan, tak boleh pandang langsung gambar2 makanan, tak boleh masuk air masak or manis, semuanya buat saya loya, dari start mata buka sampai tidur pun perut tetap sebu walaupun da isi ngan roti. Buah2 pulak buat perut saya makin sebu. Memang nangis la. Hari2 saya mintak diberikan kekuatan dan kesabaran. Baru paham besar pengorbanan seorang ibu.

Try jus buah delima. Ia membantu penghadaman(rasa loya akan kurang) , kaya dgn anti oksidan, boleh menguatkan rahim, membantu pertumbuhan akar saraf baby dan byk lagi khasiatnya. Hanya RM15-20 tuk 3 biji dari pasar mlm. Kupas, keluarkan bijinya dan menjuskannya dgn guna penapis kopi je. Kulitnya boleh dimasak dan diminum tuk org yg nak kuruskan badan, detox fungsinya.

sy baru je abis fasa alahan, mkn x lalu, bau ape pun x bole.. sis bykkan minum air ye.. try air sejuk2.. lps tu try la biskut cream cracker tu.. mkn gitu je.. sy smp masuk wad sbb muntah2.. kalo dh masuk wad nti berbotol2 air masuk dlm bdn, berkali2 la jarum dicucuk kiri kanan tgn.. sakit wooo.. sis jg diri ye try la mkn ape pn sian kt baby tu.

JANGAN AMBIL MAKANAN BERMINYAK JAUH KAN DARI MAKANAN BERANGIN CTH: FRENCHFRIES,COSLOW,KOBIS,BUBUR KACANG HIJAU,BADAM OR KEKACANG.. MAKAN BISKUT PURE GANDUM,JACOB 👍 AMBIK BUAH2AN PISANG,STRAWBERI,.. SAYA PUN MCM TU DULU.. LOYA N MUNTAH.. CARA TERBAIK.. MINUM AIR KELAPA FRESH..BELI SEBIJIK..SELAWAT MINUM.. ALHAMDULILLAH..HILANG LOYA.

sy dlu pun sama. tgk nasi lauk2 xmkn lg dah kembang tekak. muntah.. kdg x mkn.. pastu x rasa nk mkn ape2 pun.. xlapa. tu ms 1st trimester.. pastu 2nd tri dah ok leh terima food sket2.. now 3rd tri semua nk mkn 🤣🤣🤣.. tgh tgu time nk bersalin je ni.. huhu..tc sis.

Sye mcm tu jgk bru2, smpai kne msk wad😇cbe mkn roti keping cicah milo pns.. Hak tu je sye blh telan.. Tu pn xhbs skeping pn, tp okla dri prt kosongkn.. Lau blh jgn bg prt kosong, nti lg cpt nk mntah.. Sye msk 5bln bru blh mkn skit2, tu pn bau org msk xblh sgt lg..

Saya pun sama. Tapi dah 2 bulan lebih usia kandungan masih xok lagi alahan. Xtahu nk mkn apa. Ubat thn muntah pun mcm xjalan mana😥 Semalam sy kena tahan dekat ED sebab alahan teruk masuk air tahan sikit. Sbb mkn keluar balik😥😥😥 Harap bersabar.

Sama laa masa saya 8weeks dekat 3minggu lebih nasik tak lalu nak makan n pandang .. Sekarang alhamdullilah dah boleh makan , just direct pi klinik mintak diaorg ubat² .. Saya amalkan ayaq suam jaa , last² alhamdullilah okey semuanya ..

try pkse mkn...wlupu muntah tp pkse mkn...sy dlu pun sama...x lalu mkn....tp sbb pk ank dlm perut paksa walaupun muntah truk lps mkn...doktor pun pelik...hb sy ok..berat naik 2 kilo wlupun asyik muntah2...

Kena try makanan yang lain. Saya pun muntah je dari 6 weeks sampai sekarang 10 weeks plus tapi ada makanan yang saya boleh makan & tak muntah. Makan pula sikit² je. Tahan sikit yee. Demi baby.