Sedih sangat hati ni, makin makan hati

Teruk sangat ke saya sebagai ibu bg anak minum susu fm kdg campur susu bdn.. Susu bdn saya tibe2 kurang sgt sdangkn sebelum tu byk melimpah2, sebab kn kurang tu saya campur kn dgn susu formula.. Saya da usaha mcm2 utk tmbah susu tetap juga kurang.. Saya sampai terfikir teruk sgt ke saya sebagai ibu, sebab mertua selalu banding dengan menantu sorg lagi.. Ckp yg cucu dia tu tak nak minum susu formula, nak susu badan je.. Ckp menantu dia tu bg full susu badan xde campur2.. Lepastu ckp cucu dia tu besar da, tembam.. Cucu dia tu da berapa bulan da 6bln... Anak saya baru berapa hari lahir... Sedih sgt saya rase.. Sdgkan skrg ank saya berat da makin naik.. Tp mertua tetap dgn banding2kn..

26 Balas

saya dulu masa anak pertama tengah berpantang boleh pulak bergaduh dengan mak mertua. puncanya dia overthinking kata saya ni macam2 padahal saya tengah berpantang. saya bg fm dekat baby pun kena komplen. saya diam sebab saya memang tak mampu bagi bf dekat anak saya atas sebab saya stress. saya berpantang dekat rumah mertua tapi saya kena jaga diri saya sendiri. saya tak pandai jaga diri masa berpantang. tapi dia asyik komplen saya. ajar tak nak. bayangkan hari kedua lepas saya bersalin saya boleh buat kerja2 rumah macam biasa. sebab saya tak nak menyusahkan dia atas sebab mulut laser dia. tapi lama kelamaan Alhamdulillah, dia okey sis. dia anggap saya ni macam anak dia sendiri. mulut pun dah kurang sakitkan hati orang. Dia dah meninggal tahun lepas. saya rindu dia.. 🥲

Takpe sis, takda masalah. Lain orang lain2 ujiannya. Adik saya dulu kecik2 takda susu, mak bancuh air beras campur gula je. Hidup je sampai skrg. Tapi jangan ikut la, selagi ada susu, walaupun susu fm, bagi je. Teringat kes kt fb pasal baby makin kurus n cengkung sbb mak dia ingat dia ada susu badan, tapi rupanya takda pun. Nasib baik Allah bantu. Takpe k sis? Mil2 ni memang ada jenis yg pilih kasih. Sedangkan mak sendiri pun ada yg pilih kasih ini kan yg tk sedarah daging. Pegang prinsip “janji baby sihat”. Kawan sy pun takda langsung susu badan, dia bagi susu fm semata. Alhamdulillah makin gebu comel je skrg. Sis kira okay la ada campur susu badan. Nanti senang nak pisah susu badan tu. Semoga baby sihat2 selalu sis ♥️

awk duduk dengan mentua ke? takda rumah sndri? where your husband? kenapa dia tak cari kaunselor penyusuan utk bantu awk? tau tak tu tugas suami utk pastikan ank dia dapat menyusu dgn baik. ikutkan klau ibu tak mampu bg susu, bapak kena ikhtiar cari ibu susuan dulu,dh tak dak sgt saja baru bagi Fm. bab ni bukan kata org muda,org tua pun tak mahir(bahasa biadap : jahil) apa fungsi suami klau tak support isteri? suami perlu main peranan dlm hal ni.. saya ni jenis pendiam & sembang suara slow tapi sekali cakap memang mkn dlm, jd apa2 hal sy biaq suami yg cakap sebab dia tau, klau sy yg ckap memang takdak tapisan mcm lembaga penapisan filem duk tapis babak2 dlm filem dah.

2y ago

Ye betul sis.. Memang kita akan terngiang2 ape yg org ckp... Tmbah2 saya mmg kerap dgar benda same je tu yg sedih sgt tu.. Sampai saya menangis tersedu2 dekat ibu kandung saya

mertua mmg camtu.. jangan kata dlm drama, realiti pun camtu. Kalau dapat mertua yg betul² memahami dlm 1000 tu blom tentu ada. 😅 Sy faham sangat³ perasaan sis.. tapi alhamdulillah suami slalu tenangkan sy sbb dia tahu perangai mak dia camne. 1 je pesanan sy.. bila dia cakap, masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Dan jangan lupa senyum. 😊 Kalau tak tahan sangat perasaan tu, lepas mertua cakap, masuk bilik amik bantal pukul anak dia pulak. Kalau suami tanya kenapa buat camtu, cakap je "mak awak dah lukakan perasaan sy". 🤭 Jangan stress².. anggap je dia tgh berciter mase dia duk banding² tu. Enjoy ur life.. smile always. Hug❤️

2y ago

Da buat masuk telinga kanan kluar telinga kiri... Tapi tiap kali buat susu dgar bnde same.. Hampir 30 hari.. Sedih laa saya.. Sampai mnges2 dkat ibu kandung saya

mentua yg bodoh ye banding2 kan . ahh semak mcm ni . mcm la dia bagus sngt . ehh geram pulak aku . sorry teremosi . sbb saya mmg pantang org tua yg suka banding2 kan ni . manusia ni bukan semua tuhan cipta sama , so tak boleh la nak banding kan . bagus and hebat sngt ke menantu satu lagi sampai takde langsung kekurangan ??? alaa semak . susu badan ke fm ke , boleh jamin ke anak tu boleh hirmat org . ehh kan haa .. hahaha sory . jngn down ye di sbbkn satu mulut . itu bukan kekurangan , itu rezeki baby . dh tuhan atur rezeki macam tu . mesti ada sebab . dh .. perdulikan jela makcik tu .

2y ago

Sorry ye. Kalau sy lah, start dah nk buka tin susu nk buat susu baby tu, sy akan ajuk apa mak mertua ckp hehehe biar die dgr n terasa. Lpastu sy akan buat2 nyanyi kuat2 'yeah yeh yeah yeah yeah i know everything go to hell everybody'. Biarlah mak mertua kata kita gila ke apa nie je cara x nk bg die berckp n kita x nk dgr apa die ckp. Awak jgn bg mak mertua kuasa nk membuli. Nie dah kira membuli namanye. Anyways awak cuba ye nyanyi kuat2 bila nk buat susu tu. Kalau nyanyi nk bg downkn mak mertua pun lebih baik. Cuba2 happykan diri tu. X de salah apa pun bg susu formula nie, janji anak kita semua kenyang. All will be fine awak. 💝❤️💙

sis sabar je lah ya. jaga emosi sis tau lagi² berpantang ni memang kita emosi nak² pasal susu, pasal anak dan diri sendiri. minta suami bagi support pada sis 💪🏼 abaikan je la cakap mertua tu dia tak berada dekat tempat sis. kalau saya pun saya sedih juga macam sis ibu mana yg taknak dan tak usaha nak bagi susu badan kan? ☺ sis positifkan diri je sebab sis punya anak yg nak membesar. inshaallah sis dah buat yang terbaik. tabahkan hati sementara mertua bercakap tu ye janji anak sihat tubuh badan. chaiyokk!!

2y ago

Itu laa saya hari2 fikir nak tambah susu... Btw terima kasih ye

Saya faham perasaan sis , saya start anak lahir dah bagi susu formula sebab kuning . Kemudian start susu badan dgn botol . Kemudian susu badan tak keluar terpaksa bagi formula sepenuhnya . Org pertikai kenapa la apa la . Org itu boleh ja bagi susu badan kenapa saya tak . Terasa hati sapa ja takmau yg terbaik . Nasib parents dan suami sendiri bagi semangat pedulikan apa org kata . Tak perlu layan sis . Janji anak sihat , mental kita pun okay .

2y ago

Saya pun kalau bole nak bg full susu badan... Tapi sebab tak cukup saya terpaksa campur supaya anak saya kenyang, alhamdulillah berat anak makin naik

Saya faham perasaan itu.tapi tak la teruk pun.apa salahnya campur dah susu kurang kan..lagi sis stress lagi kurang susu..buat tak tau je la apa mertua tu cakap.. buat pekak je..jangan simpan dalam hati. Dia tak tau nak interaksi dengan sis la tu..tak de topik hangat. Selalunya gitu la orang tua.kalau dia cakap lagi macam tu,tukar topik terus. Sis buat apa yang terbaik untuk anak.sebab bukan mertua sis yang lalui semua ni.

2y ago

Adui la kesian sis..

xyah layan, janji anak sis sihat je, suami Ada biar DIA Beli Susu utk anak, mertua xpatut ckp MCM Tu dah la sis Masih dlm pantang, anak sy yg sulung pun campur, anak second je full bf, SBB anak xnak FM, kurus je anak sy yg no 2, plan anak no 3 nak campur juga, supply Susu xmcm org lain, yg melimpah Susu badan Tu boleh la BG penuh, bila anak dah besar LG byk budak nak hisap susu

2y ago

Itu laa sedih rasa... Tp alhamdulillah ank mkin naik berat... Cuma saya je hari2 dgr bnda sama bila tiap kli buat susu fm

it's ok, jangan sedih... ibu kena kuatkan semangat baru boleh jaga anak... jangan dengar kata mertua... jangan sedih asalkan anak kamu kenyang (tak kira susu badan/formula) kamu memang ibu yg bagus! tutup jer telinga & fokus pada baby yg baru sampai... susu badan/formula tidak menentukan kasih sayang kamu kepada dia... bersemangat & selamat berpantang ❤