hb

sye ad maslah hb low..dh on iberet still low..ad x tips² lain?

145 Balas

I still mkn zincofer tu, mmg dia buat kita muntah, tapi I bagi tips supaya u guys senang telan ubat zincofer: 1)makan lepas 1 atau 2 jam sebelum tido 2)makan waktu bila kita dah btol2 rse nak tido, bukan bila kita masih berjaga tgok fone, jln sana sini tapi telan bila kita dah btol2 x boleh nk bukak Mata ataupun bila u guys dah tido pkol 10 ke 11 ke 12 kee, set alarm around 2 atau 3 pagi utk mkn ubt lpastu tido balik. 3)biasa doc suggest mkn zincofer minum skli dgn air manis kn, I dlu mmg x boleh minum zincofer dgn air manis, I minum dgn air masak jee, sbb I ikut Cara 1 dgn kedua 4)bila da mkn ubt tu, kalau tiba2 u guys rse nk muntah, tarik nafas panjang2 tpi dri hidung bkn mulut sbb klu mulut mmg buat kn kita lgi rse nk muntah U guys, zincofer Sgt penting sebab dlu mcm2 ubt doc bg tpi skng satu je ubt tu, dan ubt tu sgt2 laa penting utk kita, I start makan tu mmg maintain je HB 12 ke atas Alhamdulillah sbb do for our baby no for us.

5y ago

owh..ok2..tq

Assalamualaikum. Hye mommies..em..sy pn dlu hb low... Pas doc consult... suh mkn acid folic...b complex... Zincofer...vitamin c ..tp msih low juge...last2 doc suggest sy mkn iberet .memula dlu trslh cara mkn iberet..tu pn leh jd slh satu punca hb xnaik..cara mkn slh.ms tu sy mkn iberet dgn air kosng n selepas mkn x gap 2 jam aftr mkn or minum susu..then aftr nurse n doc kata sy kne mkn iberet sbnrnye ketika perut kosng... Tp kne mkn iberet dgn jus oren supaya ubt serap cpt berbnding dgn air kosng..... Br ok.... Tp dos yg doc bg sy 2 biji sehari... Pg dan mlm sblm tdo kne mkn iberet.. la ni hb sy alhmdulillah...klu dlu drop 10.1.. skrng ke 11.8.....😉✌

5y ago

Minum dgn jus oren tw... 😉✌

stop coffee,tea,chocolate,soft drinks or anything that contains caffeine(sacrifice it for just ur whole pregnancy). drink juices. eat all vitamins on empty stomach 2 hours before breakfast and 4hours gap before any consumption of milk(soy milk,cow milk,goats milk,almond milk,coconut milk,yogurt,ect.) or calcium. eat more green vege like broccoli,bayam and organ dalaman haiwan like hati ayam. try eating it at every meal.oats and almonds also seem to help alot.

5y ago

thanks kongsi info👍🏿

saya hb low dulu tersangat teruk. ubat yg colur coklat tak sanggup telan terus nak muntah.. kali kedua tru ubat colour merah luoa ntah apa nma dia ok skit lha tpi semakin perut membesar xblh trma ubt tu. last skli kna bgi ubat untuk tmbh drah cler coklat bsar rsaa mcm cocoo skit. bru hb ok.selain ubat sis boleh makan makanan yg boleh tambahkan darah macam hati ayam, bayam and. sebagainya.

Selain take medication for hb, sis try dri pemakanan jugak. Lebihkan mkn syuran hijau. Dging, kerang, hatii. Buah delimaa.. Jambu batuu.. Mcm2 lgii pemakanan yg boleh bntu naikkan Hb.. Saya thalassemia dua2 ank push2 utk maintankn hb.. Plg2 rendah 10 ja bacaan.. Sbb mkn kna jaga btl misi bisingggggg klo kurang hb 😂 semoga dpermudahkan sis

5y ago

insyaallah nti sye try..hehe tmksih kongsi☺️moge sis pn d'prmudhkn heheh

yg pnting bdan rasa sihat xpelah..cm sia pun asal prgnant mmg low hb smpai pnh tmbah darah tym mengandungkan ank ke 3..padahal,kita tahu bdan kita sndri..pening xde.sakit xde..last2 iberet tue saya telan pada siang hari dan malam hari..mksdnya 2x dalam sehari makan ubat tue..syukur hb da naik 10 ke atas..🤗

makan sayur bayam merah, dragon fruit, yg membantu naikkan darah disamping ubat darah. dulu saya ambik ubat darah zincofer. sepanjang pregnancy tak pernah ada low hb. thank god. cuba try, sebelum tu consult dulu dgan doctor. ubat ni memang tak bau, mengandungi 4 jenis ubat dalam satu biji tu.

saya amal jambu batu, ikan bilis, bayam merah, klau buat tu mkn buah naga , elakkan tea coffee byk mnum sunquic alhamdulillah dlu saya hb low smpi kne admit sbb dh turun smpi 6, lps dpt kaunseling makanan pastu mkn ubat iron tu alhamdulillah naik HB

5y ago

hb sye low 5.8 dpksa ke hospital utk tambah 2 bag darah..tapi naik baru sikit..naik baru 8.6..

just my opinion sbb before ni hb asyik drop n nurse dah mula membebel. rupanya i salah cara makan ubat. semenjak tu i betulkan balik and hb dah naik. i slalu makan ubat 1 jam before breakfast. and confirm hb naik cantik. sambil2 tu makan buah jambu n kismis

5y ago

aah sama la sy dulu. tp bila ikut timing ubat tu mmg naikk. nnt try laa

bnykkn mkn buah... dlu sy pon cmtu... time pregnant start je mkn je smua buah, huhuhuhu kekadang nenas pon sy bantai mkn... tpi ikut tuan bdn nk mkn atau x, sejak sy mkn buah je... hb sy cantik je smpai besalin... dlu hb sy 13.++