HB low

Ad yg tau x cara makan iberet folic 500 dan klu mkn malam sblm tido blh x?

18 Balas

Untuk naikkan bacaan hb, saya suggest sis makan ubat yg kk provide untuk ibu mengandung sekali dengan vitamin C Untuk vitamin c pula, macam saya, saya bancuh air limau kasturi sejag setiap hari dan simpan dalam peti. Saya minum setiap kali dahaga, dan paling penting setiap kali lepas makan vitamin yg kk provide. Macam saya, saya makan zincofer dan iron tablet. Pasal minum air limau tu, nurse kk yg suggest kat saya. Sebab boleh tingkatkan penyerapan vitamin kk bila ambik dengan apa2 vitamin C. Contoh air limau. Saya in sepanjang 1st, 2nd dan 3rd trimester kena anemia in pregnancy (bacaan hb less than 10). Tapi alhamdulillah, lepas amalkan minum air limau kasturi lepas makan zincofer dan iron tablet, bacaan hb saya naik walaupun masa tu dah 3rd trimester, alhamdulillah sangat. Saya no longer anemia in pregnancy. Sis boleh lah try minum air limau kasturi macam saya. InsyaAllah bacaan hb naik 🤗

Boleh sis..pengalaman saya.. Hb drob wakty kandungan masuk 7 bulan. 10.3macam tu..then saya tukar ke iberet folic.. Saya makan bukan sebelum waktu tidur..tapi msa terbangun tengah2 malam.. Last2 jadi cantik balik hb 12.. Dan untuk pengetahuan sis.. Sebab hb saya susah nak naik sebelum tu..kk suruh makan iron tablet tu dua biji pg.. Dua biji malam..memang tak tahan.. Tu sebab aya tukar ke iberet..

3y ago

Hi sis.. wktu sis amakn iberet tu , sis makan juga ka 4 ubat yg kk bagi? Sya bru nak cuba iberet hari ni ..

Sy pernah buat sekali mkn sebelum tdo.. Bgn terus cari toilet.. Perut meragam terus.. Membuang sambil mnahan loya.. Perut sy tak tahan.. Tp sy tetap makan jugak esoknya.. Sy tukar pagi balik.. Tapi lepas makan sy kne sarapan.. Kalau tidak muntah.. Effect dia teruk pulak kali ni.. Aritu masa mgndung y first makan tu oke je.. Ni y kedua ni lain macam pulak gayanya bila mkn iberet ni

Rsenye depend pada bdn masing2, ada yg blh mkn wktu pg perut kosong dan ada yg mkn sblum tido. Mcm sy xblh mkn time perut kosong sbb nanti mesti bdn sy jd sakit angin 1bdn smpai tmuntah2,seksa btl bila dtg sakit tu. So sy akan mkn ubt tu sblum tido itu pn slps 2jam gap mkn dulu.

ms ngandung sy hb low 8.. Dr srh mkn iberet tp sy xbole telan sy beli sangobion.. jd xlalu ngn ubtsy minum vit c n pagi na gi chekuup mlm to sy mkn kerang byk2.. bl gi chekup Dr tny sy ckp je mkn iberet😅.. pdhal mkn lain.

Nurse pesan kat sy wktu tbaik adalah pg sebelum sarapan 2 jam awal. Mkn pkul 7 pg pkul 9 sarapan mcm tuh. Nurse kata sbb nk bg semua khasiat ubat tuh dpt. Ble rapat dgn makan khasiat dah kurang kt x dpt full dlm ubat tuh.

Bagusnya makan waktu perut kosong buar lebih absorbed, tp perut saya tak per nah kosong krn saya makan tiap 2 jam sekali. Hahaha. Susah nak makan perut kosong, klo sis bs mkn wktu mau tdr or sblm sarapan lbh bagus.

Boleh. Saya pun consume iberet sebelun tidur tapi makesure makan waktu perut kosong dan 2 jam sebelum/selepas meals. Kalau malam selepas meal la. Kalau pagi sebelum meal.

Sy mkn sebelum sarapan n sebelum tdo malam.. Maintain 10+ je smp bersalin...xblh nk buat apa dah. Walau dh mkn mcm2 mknn tambah zat besi.. Last sblm bersalin 10.7

Sye amalkn mkn kacang botol.. ade pnah terjdi hb rendah ..hmpir cocok punggung lpas seminggu..mkn kacang botol hb saya ok