Hb low sepanjang memgandung

Assalamualaikum korang,, korang ad x mcm sy ni,, hb sepanjang ngndung low je,,dh mcm2 ubat mkn yg doc bg tetap sme,, ada x korang makn suplement lain tok support hb low korang?? Kalau ad bole la share2 sni 🤭

5 Balas

make sure tak makan iron tablet dengan kalsium atau any dairy product .. makan iron tab tu dengan apa2 yang tinggi vit C bagus untuk penyerapan . saya takde masalah low hb tapi adik ipar saya ada masalah low hb yg teruk , dia amalkan minum pati delima tanpa gula Alhamdulillah hb pass tapi takdelah mencanak naik

sy mkn ubat yg doc bkalkn jer. new obimin. sy mkn awal pgi, masa prut masih kosong. sy mkn ubat tu dgn air oren sunquick yg dbncuh dgn air biasa. & sy srpn slps 1 jam atau stgh jam slps mkn ubat tu. alhamdulillah, mmg brkesan. bacaan hb sllu dpt 13.2 cmtu.

Saya. Mild anemia. Makan apa yg doctor prescribed je dan amalkan iron rich diet. Selepas makan sumber zat besi, makan buah tinggi vitamin C sbb Vitamin C bantu penyerapan zat besi dlm darah.

3w ago

Sama.

saya pun hb low jgk doc suruh mkn iberet + jus limau kasturi utk naik kn balik hb

saye mkn pati delima amek je 40ml sehari jarakkan pagi ptg mlm..