Hb low dah cuba mcm2#

Salam ibu2 hb sy low 8.8 je ,sya dah mkn mcm2 still xnaik jgk . Ad solution x ? sy risau sangt . Preggy 5 month.

19 Balas

Sy pun ada masalah hb low. Try semua jnis ubt utk cri mna satu ubt yg sesuai dgn bdn. Sy mula2, hb cuma 9.4 Doctor bgi ubat iron teblet naik ke 9.6. (mkn 4 biji sehari). Lps tu doc suru tukar ke zinckofer terus turun ke 9.1. (bdn xsesuai), lps tu doc suru tukar lgi ke iberet,hb naik ke 9.2. Skrng doc suru mkn iron teblet (2 biji mlm), 1 biji iberet utk siang. Hb terus naik ke 10. Selain tu kerap mkn daging n sayur hijau.

sy culah ubat. mmng x makan ubat yg klinik bg.. sy try maltofer fol.. kat farmasi ad. dkt klinik xde.. ni doc pakar syorkan.. Alhamdulillah naik. cuma sy nak hb cntik lg. sbb doc x puah hti.. sy amalkan susu kurma delima hazel.. 🤭... Alhamdulillah.. hb sgt comel... ni kemam² je.. rse dia mcm coklat kopi gitu..

Saya amalkan jus mamariam sejak dari 4 bulan. . HB tak penah kurang 11.0 .. ambil jambu batu setiap kali nak checkup esok tu .. HB maintain 11.3-11.9 .. bila dah naik 7 bulan, saya amalkan minyak kelapa dara pulak. Jus mamariam still amik cuma tambah minyak kelapa dara. Yg paling latest HB saya 12.4 ..

sy hritu hb drop jugak.. pastu nurse kk suruh makan kerang, hati, ikan bilis, ayam ,buah, sayur .. vitamin yg kk bg pun kena makan.. mkn vitamin dgn jus oren..setengah jam sebelum makan atw 2 jam selepas makan.. minuman kafien, tinggalkan.. bnyk minum jus buah n susu.. inshaa Allah, ok.. 😊😊

suplemen kk bg..jgn skip ye mommy.. & cuba mkn buah delima...sy ada skali hb turun jgk..masa tu kk bg zincofer..sy mmg xboleh mkn zincofer..so sy xmkn..sblm sy tukar dr zincofer ke obimin..sy byk mkn buah delima..ada jgk ambik jus mamariam (ada kndungan buah delima jgk)...alhamdulillah hb ok..

banyakkan mkn sayuran hijau seperti bayam, selain byk vitamin dan mineral ia juga kaya dgn serat yg blh bantu atasi sembelit, sy amalkan mesti ada sayur hijau dlm diet sy seharian, alhamdulillah dr awal mengandung sampai skrg dh 6 bulan hb maintain 13-15. harap saranan ni dpt membantu 😉

try pati delima gulsan ..satu sudu pagi . satu sudu malam .. sy Alhamdulillah minum tu ok HB nyer .

makan jambu batu boleh meningkatkan hb....kalau ada pucuk paku pn boleh jgak...

minum jus mamariam...semua dlm tu buah2 sunnah...bgus..blh mnaikkn HB

Cuba tru produk nufiya.organik milk booster..Bole naikkan hb awak sis