Vaksin Booster

Salam, sama2 ada pregnant mom yang dah amek booster, sye baru pregnant 8 weeks, first n second dos sinovac, takut sangat nak amek booster

12 Balas

Wasalam, bagi saya booster tu sama je isinya dgn first~second dose. Mungkin sebab ramai sangat dok cerita pasal AEFI sampai orang jadi takut-takut. Sedangkan ada org yg even dr first dose kena AEFI pun still ambik booster sbb sendiri nampak ada kesan diorang ambik setiap shot tu. Saya dikelilingi dgn ibu mengandung yg still ambik booster shot. Ada kenalan mengandung 35 weeks, dr first dose ada AEFI yg mmg ditahan kt hospital tp still ambik booster shot jugak. Baby pun berkembang elok siap kena paksa bersalin sbb scan tgk dah berat sgt. Apa pun bagi saya paling senang: bincang dgn doktor. Cerita la kat doktor kalau ada apa-apa masalah kesihatan. Alergik ke apa ke. Ada org yg alahan dgn kandungan Pfizer, jd blh pilih alternatif lain utk booster (AZ takpun Sinovac jgk). Lagi satu, kalau first second dose takde side effect pun, insyaAllah booster pun sama je. Kalau dah set mmg akan muncul side effect yg pelik-pelik, mungkin tulah yg kita dpt. wallahualam.

Booster tak wajib ambil, ada orang hanya ambil lepas bersalin. Kalau nak ambil, hanya boleh ambil dari minggu 14. Saya dah ambil booster Pfizer, rasa sangat penat dan tangan tempat inject macam bengkak. Biasanya, sinovac tak banyak side effect. Pfizer lebih sikit, mungkin demam atau sakit kepala juga. Saya dulu dos kedua Pfizer ada demam, tapi booster tak ada.

2y ago

Ah you sinovac ya? Ada sebabnya, protection for sinovac paling cepat berkurangan, lepas tu Pfizer dan AZ. AZ paling tahan. Tapi mengandung akan dapat Pfizer.

Saya sekarang 4 bulan, dah selamat amik booster beberapa hari lepas AZ AZ Pfizer, better amik untuk perlingdungan diri dan baby, variant skrng x sama mcm dlu, masa amik saya tawakal dan berdoa je lindungilah diri dan kandungan dari sebarang kesan buruk, jgn percaya org2 sebarkan kat wsapp, rujuk dr terus.

sama laa kita 1st n 2nd dos sinovac skrg pulak kena wajib ambil booster before 1mac 😂 saya pun pregnant da 11weeks nmpknya nak kena tnya nurse dlu mcmna sbb ramai ckp booster kena tunggu 14weeks ke ats mcm tu 🥴

sya igt nk tgguh lepas bersalin baru ambik booster, tpi tbe2 kate 1mac status vaksin bertukar plak, dah tu skrg ni boleh ke x ni tangguh.., bingung..

2y ago

Sama lah , bukan tk nk amik booster tpi takut jadi apa2 kat kandungan ja , saya pon ingt nk amik booster lepas bersalin, tpi status vaksin plak bertukar klau tk amik booster , pening dh

Sy dah ambik booster pfizer. 6hari lepas tu sy pregnant. Skrang baru 3weeks semoga tiada apa2 yang berlaku

2y ago

Saya macam saya sekarang 7minggu 5hari

Just take it. I first bacth AZ and booster pfitzer at 6 month. Nothing happened and feel safe.

sy x ambik.dan xmau ambik dan suami pun xbg ambik.sbb second dos ritu sy dah lembik teruk

Start 1 mac status vaksin bertukar, tgh pening juga ni fikir. Dilemma 🤣

OK jer. sbb saya ambik booster.usia kandungan masatu bru 14minggu..