pendapat

Sy cuma nk tnya pndapat mommy semua, ada x suami2 yg kje by shif? Sbb skrg bila sy pregnant, bila suami masuk kje ptg dan akn balik malam, suami akn balik rumah mak dia, so sy perlu berdikari sndiri ataupon kna ddk rumah mak sy yg berdektan dgn rumah sewa.. Kadang bila pikir balik terasa stress, semua buat sendiri, kerja drive sndiri, mabok pening sndiri, check up sndiri, plss positivekn sy sbb terasa down plk.. Maaf klo posting xde kna mngena dgn pregnancy

35 Balas

Saya Masa mngandung anak pertama ,suami mmg tkda kt rmh ,sbln atau Dua bln sekali baru dpt jumpa ,Masa tu suami Saya kerja kapal ,mmg selalu berlayar .. Saya periksa mngandung ,Saya Naik bas sorg², ..Masa tu tk pandai bawa kete lg ..nk mkn apa ,Saya pegi Cari sendiri .. tp dlm hati jujur ckp Saya tk sedih .. tk pnh rasa kecewa ,sbb Saya Tau itu kerja dia .. Saya kawin dgn sorg pelaut ,jd saya dh Tau risikonya mesti akn di tinggal².. Yg penting suami Saya selamat pergi Dan selamat kembali .. Masa ni kami duduk sendiri ,dedua jauh dr keluarga .. suami kuarga kt johor ,Saya kuarga kt srwk .. Tips buat sis , pikir yg baik² sj sis .. jaga kesihatan sis Dan kandungan . Klo sis Rasa down ,jgn layan perasaan tu .. buat sesuatu yg sis suka .. zaman skrg untung ,bosan tgk tv ,blh buka YouTube .. zaman Saya dlu klo bosan ,jwpnya baca buku yg sama je lah ..sampai blh hafal isi kandungan buku tu😂😂

saya buat semua sendiri juga sis...fikir yg baik2, kerap borak2 dgn anak dlm perut... Kita kena fikir positif...suami punya kerja mcm tu dan ada jer sebenarnya yg suami ni bukan nk kerja yg terpaksa tinggal isteri sarat mgandung mlm2 mereka xde disisi kita .. tapi dah mmg mereka punya kerja mcm tu,rezeki pekerjaan suami kita mcm tu ..kita kne sabar... Pandang lar suami dari sudut kebaikan dia yang lain nya..sebenarnya kita boleh jer buat semua sendiri...kuatkan hati ya sis...time mgandung kdg2 mmg akan terikut perasaan...fikir yg baik2 ya

Sy pon hubby kj shft ..7am-7pm & 7pm-7am, kalau shft mlm mmg sy sorg 2.. kdg kdg checkup pon g naik grab,, memula tu mcm trse jg tp bile pkir ksian jg suami penat balik keje cr rzki plus even dh ade suami pon bg sy wife mmg kena bljer independent , cume ye sis blh try slow talk ckp kt suami klo xblik tu mybe bole kol or whsp tnye keadaan sis tmbh2 sis tgh preggy kan;)ape pon sy doakan sis dpmudahkan urusan bsalin jgn stress2 nti effect kt bby, kalau sis kuat InshaAllah bby tu dh kluo nti pon kuat mcm mommy die ,;)

5y ago

Sma lah sis..suami kja shft jg..bla suami shft mlm sya akn sorg2 kat rmh..kdg2 rsa down sunyi..tp kuat kn smgt dmi baby..smpi sya bepntang pun suami sya cuti 5hri sj pastu keja shft mlm..mmg terasa sgt ..sndiri kat rmh dgn baby..tu pun kuat kn smgt jg..syukurlah jg..dr sya prgnant smpi bepntang sya lbh berdikari drpd susahkn siapa2..susahkn sikit suami sj..hehehe

sabar jela . kita kene memahami suami . sy suami keje 7 pg . balek 10 mlm . hari² mcm tu . ahad jela cuti dpt luangkn masa kalau dia takde urusan . pregnnt check up setiap 2 mggu dr awal pregnnt . kjp ke hospital . kjp ke klinik . lg la bawak moto sorg² . smpai skrg da sarat 36mggu pun mcm tu . yg penting kita tukar minda . dia cari duit . dia pun penat . dia pun stress . cuma tak tunjuk depan kita . kalau sama² memahami insha'Allah hubungan takde masalah 😊

suami sy keje 3 shif..kena kena keje pagi pkl 6 da turun naik moto...klu dia keje ptg balik malam tu dia akan singgah umah dia sampai la pkl 12 @1.terasa mmg terasa tp dah ckp buat bodo malas ckp da..kdg tu bwk moto sendiri time mengandung..rilex je...time mengandung ni semua benda serba xkena..rasa di abai rasa x disayangi..kenapa nk lebih kan org lain dr kita yg pregnant anak dia..tp nanti da bersalin benda tu akan berubah..percayalah.😊

be strong sis. sis boleh. saya mengandung anak first, husband kerja offshore. sy drive sendiri gi kerja, klinik, shopping beli brng masak, buah, sayur dll, scan semua. tapi i excited dgn baby. cakap dgn baby, dengar lagu2 happy. saya punya happiness saya create sendiri, sebab offshore tak boleh call often jugak. tapi video call mlm lepas dia habis kerja. Be happy sis, baby ada dgn dis, sis tak seorng diri. 😍

Saya suami keje seberang tambak... memang kene bedikari lebih sikit.. tarih b'Salin 15/5... sehari sblom bsalin gi kk bwak kete sdiri... nak tengok kiri kanan pon dah susah... tp sbb anak gagah kn jugak lh diri ni... mlm tu lepas buka puasa dah 1/2 jm sekali sakit cll suami masih kat kastam... tahan sakit smpai pkl 10... suami sampai terus gi hospital... pkl 3 tahan wat 7am masuk bilik b'salin... pkl 9.15 anak slmat lahir.. 💪

Sy dgn suami seminggu hnya sekali atau dua kli sahaja jumpa dn tidor sebilik.. Mlm2 yg lain kami berasingan ..die ddok umah mak die dn sy ddok rumah mak sy.. Die bekerja ..sy pon bekerja.. Tmpt krja dir dkt dgn umah mak die dn tmpt kerja sy dkt dgn umah mak sy.. Now sy preggy 22week..pegi klinik sndiri je sis.. Tidor malam pon sendiri.. Jut think positive jgn ikotkan.. Alhamdulillah segala2 nya baik..

Sy p keja pon drive sndri sis. Pegi setgh jam. Balik dkt 2jam.jem punye psl. Sbr je la. Bab teman p klinik tu, kalau husband sis ada waktu checkup tu, mtk la dia tman. Sekali sekala pon xpa. Tp kalau dh teman pon, jgn la ddk kt ruang menunggu bg ibu mengandung. Kesian kami kena berdiri. 😅 Tp biasa la preggy ni emosi je. Sikit2 rasa sedih. Jgn sedih2. Nti baby sedih

Sabar ye dik. Kak lagi pjj dgn husband kak. Sebulan sekali je jumpe. Uruskan anak2 3 org. Dgn bawak perut dlm.kandungan yg dah masuk 4 bulan. Bawak moto hari2 hntr anak blk sekolah. Tp malam lps dia habis keje mesti borak2 buat video kol. Fikir positif je sis. Kuat demi anak. InshAllah Allah mesti permudahkan urusan kita hari2. Sama2 kita jadi kuat ya.