Berpantang sendiri

Di sini saya hnya nk tnya pndapat smua..pntang sndiri senang x sbb sbelum nie ank 1&2 mak sy jga tp skang mak xsht..jd sy igt nk pantang sndiri..harap ada yg blh mmbntu..terima kasih

5 Balas

Alhamdulillah. Saya 3 3 anak pantang sendiri. Tak pernah mak jaga. Kalau mertua dia di Indon, kalau Indon dkt je memang dia nak pergi dah. Tapi, saya tak nak susahkan dia. Dan husband sy, dia akan buat semua benda termasuk uruskan anak yg baru lahir. Alhamdulillah, ada suami yy sgt bertanggungjawab dan faham nak buat semua benda. Dan kalau puan nak, skrg kan byk home mother recover spa. Dia boleh uruskan semua benda. Perhari/week/ sampai 44 hari ada.

5y ago

Untung awk dapat suami yg brtanggungjwb..bkn senang nk dpt 100% suami yg mcm tue..haish..sy tgh dlm proses prbincangan ngan suami..

nk berpantang sendiri tu boleh, tpi mmg sangat2 perlukan 100% support dari husband... dan husband kene faham dan serbatahu tentang keadaan diri kite... supaya senang dia nk bantu... and make sure husband jenis yg boleh diharapkan lah... bukan biar tinggal dan bagi jawapan "blajar la buat sendiri" or else... sendiri yg frust pulak nnti.. dh la tengah x sihat lagi strees pulak jadinya... semua nih pendapat je

Kalo suami blh bantu masak2, urus ank2 n bby bru lahir, urus rumah basuh kain smua x pe jg.. Kna bincng dgn suami dia ok ke x..rsanya brpntang x susah mna, tp yg nk tlg buat krja tu yg susah nk cari sape yg sanggup.. Kdg2 suami pun x sanggup kecuali ank2 dh ada yg bsar skit blh hrp buat krja..

5y ago

Btul tue..mna ada smua laki yg snggup..tp apa2 pun terima kasih yer..sy cuba discuss ngan suami

Pengalaman saya kalau bersalin normal, boleh nak berpantang sendiri. Tapi kalau czer sebaik2nya biarlah ada yg tolong jaga, sbb mmg yg czer nak kena jaga luka dgn baik dan tak blh byk gerak aktif sgt.

kalau mcm sya sis, senang je, masa baru² balik rumah suami tolong sediakan apa yg patut, tapi skrg boleh gerak sendiri dah, lagipun bby masih di hospital sebab bby prem, 28weeks dah keluar.