Bersalin sendiri

Hi mom .. Ada tak dkt sini yg akan bersalin urus sndiri tampa suami ? Dlu sy bersalin sndiri wktu pkp, tapi suami masih uruskan itu ini .. skrg utk sec preg ni dlm mse tedekat suami dtugaskan kerja klua ngara .. sedih rse takde yg teman nnt .. Mcm mne ya ? Klu mom akan bersalin sndiri, akan bersalin dkt dgn tmpt bepantang (dkt gn rumah mak) atau ke hosp sndiri minta adik bradek tgokkkan ank 1st .. sbb sy rse mcm mnyusahkan rmai pihak klu sy bersalin ke tmpt mak sy nak kne tgokkan anak sy, nak kne uruskan sy klua hosp lagi 😅

6 Balas

dlm keadaan mcm nie, x yah pikir akn mnyusahkn org ke x because u really need someone to help u... sblum bsalin nie just prepare brg2/dokumen2 pentg utk mmudahkn urusan kelahiran nant.. smoga dpermudahkn urusan.. it gonna be tough but insyaaAllah u can do this..

sedia kn 1waris yg boleh tlg u byr bil, dftr admit, amek ubt, and amek time discharge. by hook or by crook u need someone to help. x salah pon mntk tlg ahli keluarga. tu lh gunanya keluarga kn. ada waktu diperlukan.

Duduk rumah mak lepas tu ambk pakej dlm pntang tu, tak mnyusahkan sapa2, sbb pakej tu dia jga kita dan anak dr a-z , mak kita tak perlu buat apa2 .cuma klu utk bwk hosp blh mintak tlg2 yg tdkt bayarkn jgk yg tlg kita , semoga d permudahkan urusan sis

klau saya lebih baik 2mggu awal ada ahli keluarga sbb kita x tau keadaan kita slps bersalin....bila da kuat sikit barula kita jaga sendiri bknnya susahkan diorg just teman utk tgkan ank yg lain ja....

Kalau ada bajet lebih, cari confinement lady yg boleh bantu uruskn makan minum u/ uruskan baby. Dapat semingu pun okay utk healing u lepas bersalin. dont do it alone ibu 😘

Blajar utk mminta prtolongan, jgn biasakan serba salah smpai diri sndiri yg stress & affect kpada anak2. Ni smua byk tjadi di kalangan ibu2 surirumah mahupun bkerja