Pendapat

Hye mommies.. nk minta pendapat la.. pantang anak yg pertama korang prefer pantang sendiri or duduk dgn Mak sndiri or MIL? Sy tk boleh stay dgn MIL sbb MFI ni sejenis merokok and tk fikir sensitivity org lain.. ikut suka dia je nk merokok.. and Adik ipar selau balik lewat pagi.. tu lah prob yg tk boleh sy nk pantang rumah MIL.. nk pantang rumah Mak sndiri husb plak tk nk.. so sy decide nk pantang rumah sndiri je.. ok tak ya?

41 Balas

Bg sy, puas ati pantang umah sendiri..ati tak panas, nk buat ape pon boleh, kalau nak pertolongan, boleh minta suami bantu..suami keja, minta la tlg akak ke, mak ke, mil ke dtg umah utk tlg awk, kalau boleh la..sbb sy sume sendiri sbb sy tau kalau nak harapkan org lain, mmg akan sakit ati..hehehe..ok je awk, urut ke ape, ada rezeki, upah org..cm sy dlu, pantang dlm keadaan susah, masih lg pantang sorg dan suami bantu, 3 bulan leoas pantang, baru berurut sbb masa tu ada duit, pastu ada duit lg, buat lagi, janji berurut.. pantang pulak, mula2 sy pantang mkn je.. Ada tenaga, buat pati kunyit sendiri, pil manjakani sendiri, buat mandian herba sendiri, sume sendiri..sy masa pantang cuma pantang mkn je..tu pon, 2minggu berpantang, sy masak sendiri sbb suami dh mula keja.. alhamdulillah sy buat slow2..smp skang ok je.. heheh..

Sy 1st baby and 1st cucu utk family saya. 2nd cucu utk family mertua. Tp sy pilih pantang di rumah family saya. Sbb sy tau, di rumah mertua sy x akan selesa. Aurat susah nk jaga dgn ipar2. Dan nanti parents kita takkan sama dgn mertua. Sy tau mertua sy baik. Ada pengalaman jaga bby. Parents sy xde pengalaman apa2 cuma nanti sy selesa dgn ibu ayah saya. Nak mtk tlg apa2 x segan. Kalau kita sakit xleh nk bgun pun xpe. Dgn mertua, tkot di label mengada2 pulak sbb ipar duai ada sekali.

Saya semua ank mak mertua yg jaga..xpernah rasa mak sndri jaga sebab kesian kat mak..dia nk jaga ayah ngan mak dia (atuk&nenek saya) yg sorang mata xnampak, yg sorang lagi da sakit terlantar..pada saya mak meetua jaga pun best sbb rasa mcm princess..dgn panggil tukang urut, ngan bertungku, melulurkan badan mgan mandi herba ngan ikat bengkung sekali. Makan pun sedap xde pantang sbb dia kata kalau semua nak dipantang apa je khasiat yg nak masuk dlm badan tu..tu yg plg suka..

2y ago

Alhamdulillah beruntung sis DPT mil yg baik buat menantu MCM anak sendiri

Pndpt sy baik umah sdri or mak sdri... Sy dlu MIL jaga sbb usben suh dk pntg umah mertua... Sakit jiwa raga... Anak mngis marah sy... Ank sakit mrh sy... Ya Allah, Hari2 nangis... Mental betul lah... Dah serik dh nk berpntg dgn MIL.. Biarlah susah buat sdri semua... Dri mental disakiti... Tp yg dpt MIL ok.. Okey jer... Alhamdulillah.. Mak sdri ad, tapi sakit bnda luar xblh buat kje apa2.. Ayah dh potong kaki 1 n dh tua... So, kne berdikari lah ank ke2 nanti 😉

Kenapa pulak husband tak bagi pantang kat rumah mak sendiri? Husband sy memang awal2 suruh pantang rumah mak sendiri supaya isteri dia ni rasa lebih selesa sepanjang berpantang. Lagi pulak suami nak kena kerja kan, takleh nak tolong sangat. Try la slowtalk dengan dia. Cakap awk nak suasana yg selesa semasa berpantang. Dengan mak sendiri taklah kekok/segan mcm dengan mertua.

Sorry to say, kenapa mcm selfish sgt je dorg ni. Tak pk pon psl kita yg melahirkan anak ni. Esp husband tu. spttnya dia taw semua tu. hmm. Terus trg je dgn hsbd ckp kenapa tak nak pntg kat rumah mil n kenapa tak bole pantang sndiri. Mgkin dia tak paham agaknya sbb bkn dia yg melahirkan anak tu. haishh bole emo kita dibuatnya.

Ank first better kne bpntg ngn org tua sis, bkn sng nk jge bby bru lahir, nk mndinye lgi.. Better sis bpntg rmh mak sis, suami kne fhm.. Try slowtalk ngn suami ye, org tua ni bg pgalamn, krg2 smgu 2 mcm tu pn ok, xyah smpai 44hri,sye mse ank ptame bpntg rmh mil, nsib baik sye pntg sne, byk kne bljr, sye pntg rmh mil 15hri je

Bagi sy lah..anak sulung baik berpantang kt umah mak sendiri, kita xtau lagi mcm mana nak handle baby dgn nak urus diri sendiri lgi, drpada nak jaga hati asbend tu baik fikir diri sendiri dulu kalau dah anak kedua dan srterusnya boleh lah nk pantang kat umah sendiri sbb dah tau cara, ni ikut pengalaman sy lah.

pastikan ada orang disisi klau berpantang sendiri...suami main peranan...saya ank first awal pantang umah mak lps tu pindah umah mertua last...third balik umah mak balik hihi...mmg selesa umah mak kitee laa..then anak no 2 hgg ke 5 mmg sdiri jer dah tahu macamne n suami mmg sentiasa disisi...

Sama lah dgn Fil sy dan adik2 ipar sy. Sy stay rumah mertua. Dorng Suka merokok dlm rumah Dah bau asap mmg lemas rasa. Ni sy tgah preg 7weeks pun kne stay dlm blik je Nk elak asap. & nanty bila bersalin Nk pntg pn sy blik rumah mak sndri sng boleh fhm kita Nk ape2