Menghadapi bulan puasa.

Hi, sy 1st pregnancy.. Nak tanya mommy semua, macam mana nak menghadapi bulan puasa ye..boleh tahan lapar tak? Sy lambat makan pun, perut da terlalu lapar bila berbadan dua ni.. Macam mana nak tahan sampai berbuka yea.. Ni 1st pregnancy sy.. Mohon bantu sy..

11 Balas

Masa 28w, Saya dah cuba puasa sunat masa Rejab tu. Sahur saya mkn roti wholemeal sandwich telur , kurang minum air kosong. 3 jam je tahan. Belum cuba sahur makan nasi lg. Pada hari sy buat percubaan puasa tu adalah hari appoinment dgn pakar. sy pun tanya pakar, dia kata untuk keadaan sy yg GDM on diet, dan Ramadan nnt, kandungan dah sarat, jadi tidak digalakkan berpuasa sbb boleh jadi memudaratkan diri saya yg mungkin akan hadapi hypo. Kalau nk puasa jgk, kena buat BSP self monitoring setiap kali puasa. Boleh latih dgn puasa sunat ni. Kalau bacaan gula bwh 4, kena buka puasa. Pakar pun faham kita akan ganti puasa atau fidyah. Tapi gitulah nasihatnya. Kita pun tak tahu apa akan terjadi akan dtg. Jika tidak mudaratkan diri, puasalah. Jika mudaratkan diri berbukalah. So, bg saya, kitalah yg tahu kemampuan kita dan bersedialah untuk ganti puasa nanti dan fidyah. Kena sedia fizikal dan mental dan juga banyakkan berdoa, mudahan semuanya berjalan lancar dgn baik tanpa mudarat. Lillahi taala

saya puasa,suami pantang kalo dah puasa n kita cakp nk puasa sekerat hari,sebab ada hb low..pernah tu tngah goreng ikan nak mkan berbuka..saya sesak nafas..n berpinar mata,nak pitam..peluh macam air paip..suami balik kerja saya baring kat lantai dapur..sebab nak reda kan. pitam tu..eh boleh pulak dia kata jngan nak gatai buka pose..lagi sikit je..eh kita dah rasa macam dah ujung napas dia ckap gitu..pastu ungkit la.sahur x makan,asyik tidur je mana badan x lemah..eh stress la..now anak dah 1tahun4bulan

2y ago

kita yang baca ni pon geram dengornya, sis. bila wife pregnant, suami la yg patut lagi paham and support wife mentally and physically. bukannya paksa buat benda yg memudaratkan. sy doakan sis kuat and suami sis berubah at least ambik cakna pasal benda macam tu. wife pon ada hati perasaan jugak.

klau xmmpu dn memudaratkan awk ngn bb jgn teruskan..mcm sy mse tu 8 bln..puasa tb2 perut jd contraction smpai nk ptg..perut mngeras..bb pn x gerak..sakit xleh bwk bincang ingtkan sbb pe..rupenye dh jd hedrasi..suami blk marah sbb x bbuke..lps bbuke..xlme terus ilang rasa sakit..lps eskkan sy cube nk tgk sakit tu sbb sy berpuasa ke..xsmpai tghri sakit dtg blk..terus sy x brani..tp sy ganti blk

2y ago

@Akmar Azam sy pun sama 7bulan bulan puasa ni pastu insulin 4x sehari .. acaner kann ..

Ikut pada body awak yunk, kalau rasa mmg tak larat sgt & bby kurang gerak berbuka je. Untuk keselamatan bby jugak. Nanti2 boleh ganti balik. Saya due masa puasa nnti, so mmg rasanya mmg tak larat dah nk puasa nanti. Ganti slow2 in sha allah dipermudahkan nanti 🥰

kalau ikutkan kandungan bulan ke berapa boleh puasa ya? sbb bulan puasa ni nnt sy masuk 6 bulan ada gastrik jenis x tahan akan menggigil. tp kalau tak mengandung boleh je tahan. tp xtau lg mcm mana

saya puasa dlm 3 hari awal tu je..next day lp bila tgahari dh start pening mcm nk pitam.. maka ber huhuhu la xpuasa demi kesihatan baby .. tahun nie pregy lagi gayanya xpuasa lagi la 😥

Sy pun sama tahun ni kemungkinan tak puasa. Kena ganti sebulan. Sbb sy ada gastrik, masa mengandung lg teruk sakit kalau lambat makan.

2y ago

saya pun first pregnant . tak puasa . sebab saya ada gastrik teruk juga . makan lambat 4 jam perut rasa sebu dan rasa mual dan berangin . bila makan kena kerap .

sye dlu try puasa 3 hri pertama. tp smpai tghari je baby kurang gerak perut mengeras. sye xpuasa sbulan tu risaukn kandungan

sy dulu sebulan tak puasa .. tp kene rajin la ganti nnti

kalau xmampu jgn teruskan