Menghadapi bulan puasa.

Hi, sy 1st pregnancy.. Nak tanya mommy semua, macam mana nak menghadapi bulan puasa ye..boleh tahan lapar tak? Sy lambat makan pun, perut da terlalu lapar bila berbadan dua ni.. Macam mana nak tahan sampai berbuka yea.. Ni 1st pregnancy sy.. Mohon bantu sy..

11 Balas

Masa 28w, Saya dah cuba puasa sunat masa Rejab tu. Sahur saya mkn roti wholemeal sandwich telur , kurang minum air kosong. 3 jam je tahan. Belum cuba sahur makan nasi lg. Pada hari sy buat percubaan puasa tu adalah hari appoinment dgn pakar. sy pun tanya pakar, dia kata untuk keadaan sy yg GDM on diet, dan Ramadan nnt, kandungan dah sarat, jadi tidak digalakkan berpuasa sbb boleh jadi memudaratkan diri saya yg mungkin akan hadapi hypo. Kalau nk puasa jgk, kena buat BSP self monitoring setiap kali puasa. Boleh latih dgn puasa sunat ni. Kalau bacaan gula bwh 4, kena buka puasa. Pakar pun faham kita akan ganti puasa atau fidyah. Tapi gitulah nasihatnya. Kita pun tak tahu apa akan terjadi akan dtg. Jika tidak mudaratkan diri, puasalah. Jika mudaratkan diri berbukalah. So, bg saya, kitalah yg tahu kemampuan kita dan bersedialah untuk ganti puasa nanti dan fidyah. Kena sedia fizikal dan mental dan juga banyakkan berdoa, mudahan semuanya berjalan lancar dgn baik tanpa mudarat. Lillahi taala