Puasa ramadhan

Assalamualaikum ibu2, puasa tahun ni dah ada baby dalam perut, ibu2 semua macam mana? puasa tak? sy puasa in shaa Allah kandungan 7 bulan. skrg ni pun lambat makan sikit baby dh gerak2 minta makan ... 😅😅 tak dan nak puasa ganti juga . tak tahan . ibu2 pun macamtu juga ke nnt? try puasa dulu atau macamana. #firstmom #pleasehelp

3 Balas

Saya dah try puasa sunat dulu, tapi tahan 3 jam. Saya pun dah tanya doktor pakar pasal sesuaikah keadaan saya yg hamil ni berpuasa Ramadan. Sebab saya GDM on diet controlled, doktor tak galakkan saya puasa Ramadan sbb sy dah ada jadual pemakanan untuk kawal gula dlm darah. Berisiko untuk ancaman hypo jika bacaan gula bawah drpd 4, dan jika tinggi bacaannya, berisiko untuk saya dan kandungan. Malah Ramadan nnt saya tengah sarat. Jadi saya plan untuk niat je puasa, klu ok, saya teruskan. Jika tak ok, saya bukalah puasa dan bersedialah untuk menggantikanya/ dan bayar fidyah. Kita elakkan yg mudarat dan kita ada ada rukhsah So, better awak tanya doktor awak ye samada keadaan awak sesuai tak berpuasa. 😊🥰

tiada istilah baby minta makan. sbb mknn baby smua dah ada dlm bdn ibu. dy akan serap segala jenis vitamin n kalsium dlm bdn ibu. ibu kne makan untuk diri sndri. .

doakn sy bulan puasa ni ada janin yg lekat dlm rahim sy amiin