PUASA-baby kurang aktif

salam mommy2, nak tanyaaa pendapat... saya dh preggy 26minggu.. hari ni saya puasa tak rasa lapar sangat tp baby kurang kicking/aktif mcm semalam. semalam sy puasa , baby aktif je. Nak kena berbuka ke ? Tapi saya tak rasa lapar. Mohon jangan kecam ye

2 Balas

ada few options. awak boleh gi klinik minta doktor scan tengok baby okay ke tak. boleh juga monitor sendiri gerak baby kalau gerak baby dah kuat and awak senang perasan. saya pun belum 28w, tapi untuk puasa ni saya mula je monitor gerak baby. nurse kata kalau dalam 2 jam baby tak gerak langsung, buka puasa, lepas tu bagi masa setengah jam ke sejam ke, tak gerak juga, gi PAC. jadi saya buat group ws dgn suami, bila baby kick, saya tick. pesan kat suami, kalau baby tak kick dalam sejam lebih ke almost 2 jam macam tu, remind kita. so kita akan cuba fokus pada gerak baby sampai dia kick semula. ye lah kadang kita busy atau baby kecik lagi, tak berapa rasa kan. another option is boleh je nak berbuka. dikira awak berbuka sebab risaukan kesihatan baby, nanti jangan lupa bayar fidyah + ganti puasa ya.

2mo ago

terima kasihhh sisss 🥰🥰🥰🥰🥰

kalau awak rasa lain mcm, baby tak aktif mcm selalu, better buka even awak okay. sbb taktau baby cmna.

2mo ago

terima kasihh sissss 🥰