Gdm puasa diet control.help me plesss

Hai assalamualaikum Mummies. Sy nak Tanya saya skrg 34w 5d. Saya adalah Ibu gdm Ms awl kandungan lagi. Sy ni awl2 hrtu mmg okey bila puasa utk test gula tapi bila dh masuk 30w keatas ni sy selalu lapar .awl² hrtu Pon result sy okey then sy hnya kene diet control jela.. so bila skrg ni kene puasa dr malam lagi sy mmg xkuat la nak tahan lapar tu..jd biasa nya sy akan makan jugak malam². sy prnah je test sesaje malam2 bila sy lapar then result sy mmg bawah 4. Sbb tu saya makan je kalau lapar malam2.tapi bila hari kene cek gula Sy terpaksa la tahan lapar tapi seksa sgt sbb sy malam² selalu xtido/xdpt tido/trjaga dr tido.bila trjaga mmg susah sgt nak control lapar tuu, lastly sy akan makan jugak..So ada tak mummies yg alami benda sama mcm saya...? Kalau bagitahu Doktor yg kite xleh puasa malam tu agak2 dia marah tak? Sy takut la bila pikir.. sy ni 1st mom so mmg xtahu sbb sblom ni sy dpt je control makan. Atau saya mmg kene on ubat ? ? Klu on ubat ad kemungkinan bersalin awl kann....sy takut pulak bila fikir. #seriusnanya #firstmom #firstbaby #pleasehelp #bantusharing

2 Balas

Kalau bsp tak perlu puasa. Minum air gula je yang kena puasa. Saya GDM on DC. Yang penting at least 2 jam sebelum tido tu dah stop makan. Rules GDM tak boleh berlapar atau skip makan nanti boleh ganggu bacaan gula awak. Boleh jadi hypo atau hyper.

maksud awak, buat bsp ke? tak perlu puasa pun bila kita nak buat bsp.

9mo ago

sy kene buat bsp 3hari sekali.. kne puasa dri pkul 10mlm smpai 8pagi .. phtu setiap jam jam sblum buat bsp 3x lagi.. dlm 1hari 4x bsp...skrng 35weeks.. gdm on insulin