masalah berat badan

stress nya berat badan naik lebih 1.5kg sebulan. tiap kali check up je doc bising, cakap takleh lebih drpd 1.5kg. dinner dah potong, petang2 berjalan buang calorie, berat tak maintain pun. lagi naik ada la 😓😓😓 gdm, bp ok je. taktau la asal haihhh

12 Balas

sis okey la sebulan 1.5kg, saya 2 minggu 2 kilo hahah, nurse pesan ja jaga makan, tak marah pun, doc pun x marah, cuma saya kena ulang cek BP je selang sehari dalam masa 2 minggu. Masalahnya lps 2 minggu naik lagi, nurse keep monitor. Alhamdullilah setakat ni tak ada ap, cuma sedia untuk repeat air gula kali ke 3. hehe, setakat ni Alhamdullilah x sngkut GDM. saya skrg 27w tapi berat dah 90kg😅.

Sy last week naik 3kg dlm masa 2mggu.. So kne check BP 2kli seminggu & minum air gula (kandungan 28w).. Masa kandungan 18w pn sama, naik 2.5kg dlm masa 2mggu, minum air gula, check BP, semua okay.. Nurse dh warning, if naik lg, kena minum air gula kali ke 3 pada 32mggu.. Redha jela, sbb mmg xde alahan langsung, semua makanan nk makan..

1y ago

Kan, alhamdulillah semua okay, cuma baby besar sikit.. 28w dh 1.4kg ++, patut dlm 1kg je..

saya pun ,asal timbang kt kk je naik 2kg . Makan dah jaga , coffee dengan teh tak pernah sentuh dh .malam tak melantak . Hb tetap low , pastu ehh ttbe kena kencing manis pulakk. Give up je rasa , dah pening nak naik kan hb lepastu tambah pening nak jaga kencing manis . Melantak semua benda kanggg 😂

sama ngn saya..skrg dh trlebih dr jangka berat bdn dh..stiap 2 mggu naik 1.5kg..last check up 32w doc bising bgtau sbb dh lebh dr jangka berat bdn..due brsalin lmbt lg..doc bgtau bukn ape takot ibu trkena sawan smasa hamil..bahaya..sy pn kadang2 takot jgk..blh bwk mati klau sawan ni sbb dh ade kes huhu

1y ago

itu lh..smoga baik2 je d jauhkn perkara yg x baik.. aminn99

jenis makanan pun main peranan. gula garam kena kurang. biarlah makanan tawar sikit asalkan sihat. dessert, kuih muih, air manis jgn ambil. kalau teringin makan sesuap dua dlm 2-3 minggu sekali. air buah fresh takpe, jgn air kotak/tin/boba etc. portion nasi kena kurang sbb nasi pun gula.

1y ago

kuih and air manis mmg jarang sangat. kalau ambik pun mcm chocolate je kdg2. maybe pasni kena buat dss pulak 😬

BMI masa buka buku pink brapa? dlm buku pink ada jadual berat badan yg dibenarkan ikut BMI. cuba share sikit menu makanan yg awak ambik. nak jaga mkn bkn dgn skip waktu mkn tapi tgk menu& portion yg diambik..

Sama lah saya sis. 2 minggu naik 1.2kg pun doktor bising. Nanti dia suruh saya minum air gula pula. Skrg cek bp. Tak perlu stress2 sis. Kalau hb, bp okay dan tak ada gdm. Rasanya okay je.

1y ago

yeke. saya dah 2 kali minum air gula. esok check up, entah2 dia nak suruh saya minum air gula lagi kot 😬😬 tapi tulah kita makan jaga je, tp berat yg naik banyak. makan leh control, berat yg takleh control 😓

sama lah kita sis..kdg rasa seksa kena catu makan padahal perut lapar..sy seminggu 2 kali g klinik cek bp sbb berat naik mendadak

Sy ad bulan tu naik 5kg. Next monthnya tu maintain. 🤣🤣 dr ckp selagi bp okay n gdm xde x perlu risau. Sy mkn mmg 3 kali sehari.

1y ago

bestnyaaa 🫠 alhamdulillah. sabtu ni saya check up, taktau la doc nak bebel camne lagi 😅

sy sbulan naik 3kg okay je. asalkan xda gdm, darah tinggi, should b okay🐱