perut kecik tapi dah 7bulan

Sis nak bagi tahu ni , tadi pergi check sis dgn baby . Allhamdullilah sis okay je just flu jer tak terok sgt . Baby pun okay jer cuma doc kata perut sis kecik and baby sis kecik . Even pun dh 7 bulan . So diorang bagi cadangan soh pergi hospital besar dgn last minit lagi tu . Saya dkat poli tadi dah dok berapa jam . Lepastu soh kita pegi hospital besar sbb nak suruh doc pakar check tali pusat baby and pengaliran darah . Ya Allah sis memang takde transport td . Husben keja lagi . Kita ni org susah . Hmm so i try discuss ngan hsbd td hsbd pun tak leh skip keja sbb sikit jer lagi tggl hal keja . So sis skrang ni bingung aa sbb macam2 je nak kena urus . Dah lah jam bagi memang singkat tak kan lah nak pecut naik hospital . Keta takde , moto lagi lah . Hm . Sis harap baby sis ni okay jer dalam keadaan baik sihat tubuh badan . Baby okay jer aktif gerak sana sini . Sis pun tak faham kenapa masalah baby kecik and perut kecik . Sbb sis bukan takde makan pun . Berat badan pun dah 60kg tekejutt na sis tengok berat sis . Anak pertama okay jer sis . Brat baby pertama 2.15kg . Sis ada pernah pengalaman macam ni ke .

6 Balas

Cm anak sy..8 bulan tp still kecik cm 5 bulan..mmg refer ke hospital, naik grab je..mmg mahal tp sy g mula amek appointment, pastu baru scan kat pakar.. pastu doktor ckp tgn ank pendek sblah la, ape la, org kerdil la..lepas dr seminggu lepas jmp pakar, sy bersalin.. doktor ckp mgkin uri problem, tak leh nak salurkan maknan pd baby..awk try mkn folic acid+obimin/zincofer+susu anmum..sy buat cm tu, nampak naik badan ank sy masa dlm kandungan tp baru try buat cm tu, dh bersalin, tak sempat nk besar dlm perut..so lahir 1kg, 32 week..dan ank sy normal..mula2 nangis gak tp bile sy redha. InsyaAllah, everything gonna be normal..mgkin khasiat tak dpat secukupnya utk dia, mgkin kite rasa dia dh mkn cukup byk tp adakah khasiat kita mkn tu, betul utk mkn anak kita, setiap anak lain2..mgkin ada mkn fast food ok tp kena kat ank kita tak leh, so mummy kena yakin yg mummy dh bg ank secukupnya k..☺️ lg pon sy tak kisah sbb mgkin sbb baka genatik belah suami kecik, cm sy 170cm tp suami 157cm je..kuarga suami sy sume paras bahu sy je, so sy pk, yg penting sihat..tinggi rendah, gemuk, kurus jgn pk k..kdg2 genatik pon leh jd..hehehe

Hi. Sy pun mcm tu jugak sekarang ni. Usia kandungan 7 bulan nak masuk 8. Tp perut sy kecik pastu baby pun kecik doc kata. Mmg monitor je laa. Tak boleh nak buat apa sgt. Makan berselera je. Entah knp. Risau jugak bila doc kata ukuran perut baby lagi kecik dr anggota yg lain yg mmg kecik jugak. Huhum sy doakan baby kita berdua insyaallah sihat takde sebarang komplikasi. Aamiin.

Banyak risiko sebenarnya kalau baby kecik ni. Walau mcm mana pun, mama kena pergi hospital jugak ye. Sy dulu time preggy, Allah je tau betapa susah nya sy dan suami. Sampai menangis tgah jalan pun pernah sbb transport. Dan masalah manusia2 terutama nurse d kk yg ckp kita ni byk alasan. Huhuu..sabar ye mama.. semoga mama dan baby sihat dan dipermudahkan Allah urusannya.

Sama sis mase 28 weeks scan kt kk dktr ckp uri kt bwh, rse nk nngis, kbtulan ank 1st jatuh sakit gi klinik byr buat scan lgi sekali lgi, baby berat baru 1.1kg je... dktr ckp xpe bnyk mse lgi.., sye pun same perut kecikx mcm ank 1st... smpi org ckp kita mcm xmngndung

4y ago

Oh saya buat detail scan masa 20w uri dekat bawah. Baca2 semua kata kalau uri tak naik lagi by 28w kena tahan wad sampai bersalin. Takutnya

Kes kita sama,bby kecik..tp sy tk kena p mana2 hosptal pun,alhamdullilah

Try minum susu anmum atau enfalac ye mama. Utk bgi baby jadi besar.