Bersalin Induce

Siapa kat sini ada pengalaman bersalin induce? Bole share tak? Saya tadi gi klinik macam biasa checkup scan semuaa. Lepas tu doktor suruh gi hosp scan, and terus admit ward. Disuruh bersalin paksa esok sebab baby kecik. Sekarang saya 37week 5days , takut jugak .hmmmm

11 Balas

Semoga sis dipermudahkan sgalanya..innsyaAllah amin... Pgalaman sy mlahirkan anak 1st kena induce atas sbb bukaan still 3cm slps air ketuban dh pecah..walau masa tu contraction yg sy rasa kn sgt kuat tp bukaan xda..doc risau bby dlm akan lemas..so dia kata kita cuba induce bg cpt jln tbuka.. huhu...rasanya xsmpai 1jam slps induce tu contraction dia bganda2 sy rasa..sgt skit bg sy😭 tp bukaan sgt2 cpt buka😄😄😄 tgh tahan2 skit tu xsdr2 kena cek dh 8cm..akhirnya slmt sy bslin anak 1st msa tu..skrg dh 8yr dia.. Now,tgh preggy anak kdua dah 20w..mudah mudahan smuanya dpermudahkan utk kali kdua ni..

5y ago

Alhamdullilah syukurlaaa...tahniah sis 😍jaga diri elok2 masa pantang yaa... Kan dh ckp..induce ni nampak mengerunkan😅 rasa sakit double2 dr biasa tp yg bestnya cpt ada bukaan..sdr2 ja nak nmpk kpla bby dah..tahniah sis...

Alhamdulillah selamat melahirkan baby boy pukul 2.56pm tadi secara induce, 7 :20 masuk ubat terus rasa contraction . Pukul 2 cek jalan baru 4cm , taklama lepastu terus rasa makin kuat contraction diaa .and kepala baby dah nampak , terus rushing tolak katil ke labour room . Alhamdulillah cepat bukaan jalan

5y ago

Alhamdulillah...saya anak yg first pun 2.25 je

Ank sulung sy kena induce sbb over due.. Tp Alhamdulillah Allah permudahkn urusan sy.. Masuk ubt 6.30 pg trus contraction..kul 10 lbh check jln dh 9 cm.. Trus kena tolak masuk labour room.. Skali teran je bby dh kuar.. Mungkin sbb bby kecik je 2.5kg..tp atas org jugak.. Ada yg mudah ada yg susah.. Semoga dipermudahkn..

Semoga dipermudahkn sis.. K fay no2 Induce sebab bukaan 3cm xbukak2..2nd drip induce bru jln bukak..n memg sakit tp xpe..kna kuat untuk ank..tarik nafas teran kepala d dada..mneran seperti nk berak..guna abdomen kita.. InsyaAllah 2 3 push baby dh keluar

Induce agak sakit juga. Sebab ia akan terus membuatkan kita lemah dan sakit. 😅 Ada sesetengah org induce. Dia ada bukaan. Ada sesetengah tu. Induce. Tak ada bukaan lgsg. Semoga dipermudahkan sis. Aamiinn

5y ago

Inshaallah sis . Amin amin . Sebab saya takda tandatanda nak bersalin langsung , terus dokte cakap kene paksa bersalin .terkejut jugak la . 😅

Sya dlm wad..kol 6.30 pagi tadi induce.. kejap lagi check bukaan jln..kalau xde progress masuk induce ke 2..samala kena masuk awal sbb chronic hypertension..

Baby kecik pun kena induce ke sis? Allah risaunyaa baby saya pun kecik 34+w baru 2kg doc ckp kecik 😢

5y ago

Sy 38week bru 2.69kg..lgi lh.. Tpi dr ckp nrml. Wlaupun kcik. Sbb air ketuban semua ok.posisi ok

semoga dipermudahkan segala urusan n selamat smuanya sis

Smga dipermudahkan segala urusan sis... Aamin.

Dipaksa bersalin sbb baby kecik ke? Brpa brt bBy

5y ago

Sebab berat dekat scan tu cumaa estimated je. Anggaran sahaja. Bukan berat yang betul. kena paksa bersalin sebab scan perut baby tu mengecik , takut takmembesar . Bersalin laa 37weeks 4 day