Pengalaman induce

Hi mommies, siapa sini bersalin secara induce, cuba share pengalaman sikit, saya 9/9/21 ni admit ward untuk induce.#ingintahu #bantusharing #firstbaby

1 Balas

Saya 3 kali lahirkan ank secara induce. Kata orang contraction secara induce lebih sakit(masuk pil) sebab katanya mcm paksaan bukaan jalan. Tapi sy tak pasti nk bezakan sebab sy tak pernah bersalin tanpa induce. Induce ada 2 jenis setakat yg sy pernah lalui. Pertama: belon, kedua: pil masuk ikut vagina. Tujuannya nk bantu bukaan jalan. Kalau induce belon, tak berapa sakit contraction tapi kalau pil mmg agak sakit contraction (after 3-4 dimasukkan) Terpulang pada masing2. Tapi jangan risau sangat OK. Setiap orang pengalaman bersalin adalah berbeza. Yang penting, kuatkan semangat. Bersalin cara apa pun tetap akan rasa sakit contraction selain c-zer cara sakit lain pula. Moga bermanfaat.

3y ago

Tq for info. Haritu kakak saya czer dia ckp sakit sangat sampai menangis menjerit-jerit kena operate masa berjaga. Saya rasa dos kebas pinggang ke kaki doktor bagi tak cukup kuat. Kesian kakak saya. Lepastu bersalin sejuk sampai menggigil pula. Nak pergi lawat/tlg apa2 tak boleh sbb COVID. Siapa yg bersalin dapat pahala haji & bersih drp dosa mcm bayi baru lahir.