bersalin paksa / induce

siapa pernah ada pengalaman bersalin paksa/kena induce? doctor sarankan saya masuk wad esok @ 38 weeks disebabkan kandungan gula dlm badan tinggi. would you share ur experience?

6 Balas

Sy baby first hari tu induce 39 weeks.. Sbb suspek baby dh berak dlm perut + air ketuban pun dh leaking... Masuk ubat ikut vagina pkul 11 am + monitor jntung baby dgn ctg scan... Pkul 3pm dh strt rasa contraction smpi pkul 1am bru ada bukaan 3cm (masa tu sy dh ambil ubt tahan sakit) sbb dh tak tahan contraction..bru masuk labor room still contraction + klu sakit sy hidu gas etanok tuk kurgkn sakit & nurse offer epidural.. Sy tak nak.. Jd sakit contraction smpi 4.30am rasa mcm nk teran baby pkul 5.01am bru bby kluar..

Sy oernah ank 1st sb leaking more thn 24hours...induce ni ada bnyk cara sis.. *manual (doc bantu guna tngn) *prostin (ubat sumbat mll vagina) *pitocin (ubt yg dialirkan mll drip air ) *belon (guna alat) Ini yg sy tau..yg induce pitocin...hnya Allah sj yg tau..setiap 2min contraction..pembukaan jalan yg sgt cpt utk ank 1st..tp depends pd ibu2..kku tahan,insyaallah...

Mcm sye kes bp naik teruk dari kk terus refer ke hospital doktor lak sblom buat cek laluan tu dia kata sye kemungkinan besar kene tahan wad pastu bila doktor cek laluan ngam2 dh bukak 3cm time tu memang dh 38weeks 5days. Memang tido hospital la jawab nya. Malam tu bukaan makin besar terus bersalin. Alhamdulillah semua dipermudahkan bersalin normal

Ada tapi my baby overdue. So far Alhamdulillah sekejap sakitnya, walaupun lebih sakit dari normal contraction. Dua kali masuk ubat dan normal delivery.

X pernah pula sbb nak ikutkan anak saya yg nombor tiga ni doktor nk induce tapi ada sorang doktor lg ckp biar bersalin normal x yah induce.

sy pun tggi gula, 36weeks nnti jmp pakar nk tgk bole bsalin normal atau tk.. klu x ble bsalin normal mmg 38weeks dorg pksa bsalin ke?

4y ago

Sya 17.5ni jumpa pakar hsa sya dh 37minggu 2hari