suntikan depo : pengalaman saya

Just sharing 🌼 . Sy bersalin 21hb 10 2018. Masa baby 3bulan sy plan nk ambik implanon. Yg pasang rod kt lengan tu. Jadi masa check up anak sy diskus dgn nurse. Nurse ckp cuba cucuk depo dulu. Dalam ubat utk ccuk depo tu sama dgn implanon, dua jnis alat perancang ni rembes hormon progestron. Hormon ni akan tebalkan mukus dlm rahim utk xbg sperm melekat kt dinding rahim strusnya elak persenyawaan. Nurse inform lagi, ad kes bila psang implanon kena side efek skit kpla melampau, priod dtg berbulan2.. jd kena keluarkan balik. Rugi duit. Xsilap sy utk 3tahun rm4++. Jadi sy tanya nurse mcmna nk ambik suntikan ni. Nurse ckp 2 tempat. 1 kk suntikan 2bulan sekali ( sy xpasti brapa byaran nya foc xsilap), atau ambik di klinik swasta 3bulan sekali. Sy ambik swasta 3bulan skli. Skli ccuk rm30-rm35 (ikutcaj klinik). Side efek lepas cucuk: 1. Jd benjol kt tmpt cucuk . Cucuk suntikan ni smada di tepi bontot atau kt lengan. Mcm bola pingpong haa..haha.. tp kt bhgian dlm xtrbojol keluar. Sy kol klinik. Dorg ckp sstgah individu akan jd mcm tu. Lpas 2mggu hilang 😊 2. Period. Lpas ccuk trus priod. 2mggu kau.. trkejut mak..πŸ˜…. Ok, alat prancang jenis rembes hormon ni minima akan ambik 3bulan utk sesuaikan dgn bdan. Jd 3bulan pertma mmg priod xmnntu. Bulan 2, priod 2mggu Bulan 3, spotting 2, 3 hri habis. Bulan 4 , priod 10 hri Bulan 5, spotting balik Selang seli sy punya priod ni πŸ˜… 3. Rambut gugur biasalah kan. Masa ank dara lg rmbut mmg ggur 4. Ada ckp akan reput tulang. Ni betul, cuma bila kita stop dh ccuk. Tulang akan kembali asal. Tp xdla trus reput patah riuk.. no no πŸ˜… take time jugak nak jd pun. Rajin2la mnum susu. Even dh brslin utk topup klsium . 5. Oversensitive : 3bulan pertama ccukk.. sensitif ya ampun jiwa ini.. skit2 nak nangis. Hubs gurau pn ngis. Belum play video sedih dah ngis. πŸ€¦β€β™€οΈ 6. Susu: sy memang mnyusu ank full bf. Xggu susu. Smpai skrg msih boleh . Ank dh nk msuk 11bulan 😍 (edit: sy tulis post ni masa ank 11bulan, skrg dah 1tahun) 7. So bulan lepas tiba2 priod xdtg lgsung. Laju suruh suami beli pregnancy test. Pheww -ve. πŸ˜… pk dh sgkut . Ok. Sy guna 2 kaedah sbnrnya. 1 ccuk prncang, 2 suami buang luar. Klau trbuang dlm, cepat2 sy mkn pil prostinor. Pil prostinor: limit 4bji ja sbulan. Makan 1 dlm masa 72jam lpas brsma. Pil kedua mkn lpas 12jam pil prtama. Kami betul2 merancang sbb nk bg prhatian pd ank. Suami plak kerja 8am-10mlm. Masa main dia dgn ank terhad. Merancang keluarga dri segi agama adalah harus. Sbb bersifat sementara. Dan sy ingin tekankan. Komunikasi dgn suami sgtla penting. Org sllu kata berpntang jaga makan utk sihat bdan. Rahim pun 'kena berpntang. Lagipun sy brpntang sndri πŸ˜…. Jarakkan kehamilan utk elak stress.. skian sharing.. Apa2 bolei drop komen n tanya. 😊⚘ Utk post lain : sy ada share pengalamanπŸ‘‡ Berpantang sendiriπŸ’• Cara mkn wktu gdm duluπŸ’• Bolei cek kt wall post sy. 😊β™₯️ Edit : cucuk kali ke 4 10hb 11 sy tnya soklan berikut pd doc , 1. Betul ke ccuk depo reputkan tulang? Doc : ketahanan tulang mmg makin menurun , even kalau xccuk depo pn kita mgndung, mmyusukan ank, baby ambik klsium dari bdan kita. Jd kena mnum susu/ambil pil klsium 2. Berapa lama boleh ambik depo? Doc : smpai menopos pn boleh 😊
21 Replies
Thanks sis sharing.. Nak tanya kalau ambik injection akan buat nafsu mkn mnjadi2 ke?
Xsure jugak bab ni. Ikut bdan jugak kot. Klau sy.. bdan xletih ok ja klau suami minta.. silap2 sy yg minta.. haha 🀭 klau bdan penat.. pk bntal ja.. hehe..
saya ambik perancanga depo suntik 3bulan skali ..dtg period tk berhenti..period berpanjangan..rimas berbulan pke pads..hr tu cek drah hb ok..tk kurang.
Sis. Kalau kita full breastfeeding period akan ambik masa untuk datang balik kan. Ada yg sampai baby 6 bulan pon belum period lagi. Tapi sy nak tanya jugak lah, even sis akan rasa soalan ni bodo. Haha
..more
TQ. Membantu sangat. πŸ˜˜πŸ’– Semoga sis & baby sentiasa sihat walafiat. Aamiinn.
Thanks sis for sharing. Saya baru pg td cucuk depo atas nasihat doc. Kirenya yg benjol tu akan jd trus ke lpas dh inject.? Sy masih lg trasa sakit sikit kt tmpt cucuk tu tp blom benjol lg.
Smlm start cucuk. Skrg masih rasa lg. Tp xde la sakit sgt.
VIP Member
Betul kalau myusu. Klsm akn kurg , ggi y paling cpt reput. Rosak , sy pun start blik minum susu. Kalau pil klsm ada cth tk.