suntikan depo : pengalaman saya

Just sharing ? . Sy bersalin 21hb 10 2018. Masa baby 3bulan sy plan nk ambik implanon. Yg pasang rod kt lengan tu. Jadi masa check up anak sy diskus dgn nurse. Nurse ckp cuba cucuk depo dulu. Dalam ubat utk ccuk depo tu sama dgn implanon, dua jnis alat perancang ni rembes hormon progestron. Hormon ni akan tebalkan mukus dlm rahim utk xbg sperm melekat kt dinding rahim strusnya elak persenyawaan. Nurse inform lagi, ad kes bila psang implanon kena side efek skit kpla melampau, priod dtg berbulan2.. jd kena keluarkan balik. Rugi duit. Xsilap sy utk 3tahun rm4++. Jadi sy tanya nurse mcmna nk ambik suntikan ni. Nurse ckp 2 tempat. 1 kk suntikan 2bulan sekali ( sy xpasti brapa byaran nya foc xsilap), atau ambik di klinik swasta 3bulan sekali. Sy ambik swasta 3bulan skli. Skli ccuk rm30-rm35 (ikutcaj klinik). Side efek lepas cucuk: 1. Jd benjol kt tmpt cucuk . Cucuk suntikan ni smada di tepi bontot atau kt lengan. Mcm bola pingpong haa..haha.. tp kt bhgian dlm xtrbojol keluar. Sy kol klinik. Dorg ckp sstgah individu akan jd mcm tu. Lpas 2mggu hilang ? 2. Period. Lpas ccuk trus priod. 2mggu kau.. trkejut mak..?. Ok, alat prancang jenis rembes hormon ni minima akan ambik 3bulan utk sesuaikan dgn bdan. Jd 3bulan pertma mmg priod xmnntu. Bulan 2, priod 2mggu Bulan 3, spotting 2, 3 hri habis. Bulan 4 , priod 10 hri Bulan 5, spotting balik Selang seli sy punya priod ni ? 3. Rambut gugur biasalah kan. Masa ank dara lg rmbut mmg ggur 4. Ada ckp akan reput tulang. Ni betul, cuma bila kita stop dh ccuk. Tulang akan kembali asal. Tp xdla trus reput patah riuk.. no no ? take time jugak nak jd pun. Rajin2la mnum susu. Even dh brslin utk topup klsium . 5. Oversensitive : 3bulan pertama ccukk.. sensitif ya ampun jiwa ini.. skit2 nak nangis. Hubs gurau pn ngis. Belum play video sedih dah ngis. ?‍♀️ 6. Susu: sy memang mnyusu ank full bf. Xggu susu. Smpai skrg msih boleh . Ank dh nk msuk 11bulan ? (edit: sy tulis post ni masa ank 11bulan, skrg dah 1tahun) 7. So bulan lepas tiba2 priod xdtg lgsung. Laju suruh suami beli pregnancy test. Pheww -ve. ? pk dh sgkut . Ok. Sy guna 2 kaedah sbnrnya. 1 ccuk prncang, 2 suami buang luar. Klau trbuang dlm, cepat2 sy mkn pil prostinor. Pil prostinor: limit 4bji ja sbulan. Makan 1 dlm masa 72jam lpas brsma. Pil kedua mkn lpas 12jam pil prtama. Kami betul2 merancang sbb nk bg prhatian pd ank. Suami plak kerja 8am-10mlm. Masa main dia dgn ank terhad. Merancang keluarga dri segi agama adalah harus. Sbb bersifat sementara. Dan sy ingin tekankan. Komunikasi dgn suami sgtla penting. Org sllu kata berpntang jaga makan utk sihat bdan. Rahim pun 'kena berpntang. Lagipun sy brpntang sndri ?. Jarakkan kehamilan utk elak stress.. skian sharing.. Apa2 bolei drop komen n tanya. ?⚘ Utk post lain : sy ada share pengalaman? Berpantang sendiri? Cara mkn wktu gdm dulu? Bolei cek kt wall post sy. ?♥️ Edit : cucuk kali ke 4 10hb 11 sy tnya soklan berikut pd doc , 1. Betul ke ccuk depo reputkan tulang? Doc : ketahanan tulang mmg makin menurun , even kalau xccuk depo pn kita mgndung, mmyusukan ank, baby ambik klsium dari bdan kita. Jd kena mnum susu/ambil pil klsium 2. Berapa lama boleh ambik depo? Doc : smpai menopos pn boleh ?

35 Balas
Tulis jawapan

Saya pun ada pengalaman psal depo ne. Firstly, after giving birth lepas abis pantang je trus ambil pil(x igt yg mana) tp hampir semua perancang yg pil sy dh try. Effect? Sy selalu sakit2 bdn, cpt letih dan period mcm org bleeding(period terlalu lama). Then i ckp dkt nurse sy nk tukar cucuk. First cucuk, still sama period tak menentu dan byk dan sgt lama. Semua effect sma mcm ambil pil. I ckp kat doc dia kata itu biasa smpai la nk dpt cucuk yg ke3 sy mcm dh mls nk pegi cucuk. So sy stop sebelum raya tahun 2019. After stop perancang semua its take time nak bg period tu jd mcm biasa. Pernah 2bln x dtg so cek -ve. So i assume tu effect dr perancang ya la doc pun ada pesan mmg akn ada effect klau ambil perancang ne. So this year, we both decide nk ada baby lg and start tahun ne period dh kembali normal la kitaran period dh oky. So last month(which is april) sy dh lambat semnggu period, so cek la but -ve, i 2kali cek still sama. Time tu perut rasa sgt2 x selesa like something wrong. Then i go to clinic sbb nk confirmkn sma ada pregnant atau tak. Lain nak cek lain yg jumpa. Rahim kosong(means x pregnant) but unfortunately i was diagnos ada BARTHOLIN cyst behind rahim sy. And doc ckp mgkin effect dr perancang(dlm perancang ada kandungan dia bole aktifkan cyst). Dia pun ckp semua perempuan ada cyst just aktif tak aktif je. Tp sy before this x pernah ada so mmg lepas bersalin ambil perancang tu i jd mcm ne. Mmg rsa perut selalu sakit, keputihan berlebihan and so on la. Now i dlm kategori TTC bln 6 ne kena pegi scan lg sbb doc nk tgok sma ada cyst sy membesar atau tak. Hritu scan cyst sy sebesar 2.2cm if 5cm doc akn sruh ke pakar and kena operate. But now, doc sruh jaga mkn less sugar, less karbo, less protien and dont be stress. Dan doc ckp buat senaman kuatkan pelvic. So akhir kata, perancang jenis apa pun kita ambil mmg akn ada side effect and it takes time utk bdn kita nk seragamkn and if dh stop pun take time juga nk bg normal blk. Sy share bkn nk tkut2 kan moms out there i just sharing apa yg sy lalui. Xperlu takut ambil perancang. Mcm sy, sy try semua. Sbb klau x try kita x tahu sma ada benda tu sesuai atau tak. TQ.

Baca lagi
4w ago

Bila awak decide nak stop suntikan perancang tu, awak ada inform kat klinik dulu kata nak stop ke atau awak tak pergi terus ? sebab saya pun risau nak pakai suntikan perancang ni lama-lama sebab saya kahwin lambat, takut nanti nak merancang anak kedua lambat pulak lekat.

Contributor

Sy lepas bersalin ank no3 pn amik cucuk depo...setahun amik cucuk, setahun x period..last bln 7/2018 suami suh stop sbb kmi plan nak ank lg.. tp spnjg amik cucuk depo memang sy jd cpt stress, moody, nafsu seks kurg, vagina kering jd xminat nk bersama suami, kerap skit2 sendi, rmbut gugur, krap skit kpale... Lepas stop cucuk n period da dtg bdn jd ok..mood pn ok..tp take time utk subur blik...lame jgak sy n suami cuba utk dpt kn bby no4 ni..alham skrang da preggy 23weeks...lpas ni pn cdang nk amik cucuk depo lg..sbb mkn ubat sy jnis culas..

Baca lagi
2w ago

Ambil masa brpa lma period datang balik hbis ambil depo

Contributor

Nice sharing... Sy ank first gurl 8y, second boy 5y..now preggy no3, bru 2o week. Sy xde amek pape prancang, xde pncut luar, tp lpas main, sy cpt2 cuci. Huhuu. Sy ade tbce psl depo ni, ade org ckp bdn dia akn naik, n ade yg x period.. Sy paling xley blah bila x period, sbb bdn rase xsdap.. Kalo psl berat naik tu, pd sy ok jek.. So sy takot nk try depo ni sbb takot x period.. Sbb sy ni lpas kwen brat turun, n try mcm2 produk utk naik kn berat bdn cm mse single dulu. Tp xnaik2.. Mybe sbb jge ank kecik kn.. Pnat. Hahahaa

Baca lagi
2y ago

huhu sye kne jarak 3tahun sbb sye czer

Contributor

Saya br 28 hr baby hr ni , mmg nk pasang implan, sbb mmg x mau mengandung lagi, umur thn dh byk , doc pakar pon suruh saya try cucuk depo juga dulu, sbb dia kata kalau implan x sesuai rugi duit kena buka semula ,mggu dpn ke kk appointment baby sebulan br nk discuss dgn nurse ,byk senarai effect sis tulis tu ,hurmmm byk juga ya 😂😂😂, nk pasang iucd saya x kuat lagi lepas deliver baby ,mental & fizikal x kuat nk pasang iucd + trauma ,so nk x nk nk Cuba juga la cucuk depo ni.

Baca lagi
Contributor

Saya tak berani inject kalau bab2 merancang ni. Takut jarum sebenarnya. Saya makan pil perancang je 2 tahun lebih,lepas tu stop makan sebab period on off. Saya merancang sendiri 2 tahun tanpa ubat, anak saya nak masuk 5 tahun baru saya mengandung lagi. Ada kawan saya ambil suntikan utk rancang kehamilan,period tak menentu kadang sampai 3 bulan tak period. Jerawat banyak sangat tumbuh kt muka dia. Nak dkt 4 tahun juga kawan saya tu ambil suntikan.

Baca lagi
2y ago

Sbb dia guna hormon. Jd dia mmg ggu bdan. Sstgh org lain side efek dia. Bukan priod tu. Tu nama dia spoting. Dinding rhim runtuh skit2 . Ubat tu fgsi dia npiskan dinding rhim. Sbb dinding rhim menebal utk bg sperm n ovum mnempel. Ad org xdtg priod lgsung means dinding rhim dia mnipis hbis. Even doc yg ccuk sy tu pn 3 tahun dh xd priod.

VIP Member

Sy pun skrng cucuk depo sbb nnti nk ambk impanon,sy buat dkk klinik lppkn..Alhamdullilah cucuk depo tkde maslh pape cuba tk dtg period jee sbb masih mnyusukan n kadang2 nafsu makn mnjadi🤣..yg tu kena kawal sndri..nurse lppkn ada ckp klau nk pasang impanon kne test cucuk depo dlu sbb nk tahu sesuai ke tak,klau to rugi duit je klau terus pasng impanon sbb kne cbut impanon tu pn kena bayar

Baca lagi
1y ago

Yup kena bayar

Contributor

Sis. Kalau kita full breastfeeding period akan ambik masa untuk datang balik kan. Ada yg sampai baby 6 bulan pon belum period lagi. Tapi sy nak tanya jugak lah, even sis akan rasa soalan ni bodo. Haha. 😂 Kalau habis pantang & terus bersama suami, boleh lekat ke? Wlpn kita tak datang period? Sebab ada sy terbaca komen, mengatakan lepas bersalin wanita subur. 😂

Baca lagi
2y ago

TQ. Membantu sangat. 😘💖 Semoga sis & baby sentiasa sihat walafiat. Aamiinn.

tq for sharing sis. btul tu sy setuju kita kna rncg btul2. tp sy pula bila tlalu mrncg jauh pla jrk umur ank 1st dgn 2nd yg x lma lg nk kuar ni huhu. alhamdulillah sy hya mrncg sndri. x ambl apa2 pil/cucuk. lps bsama dgn suami mmg sy akn trs cuci/suami buang luar. klu ada rzki ank ke3 lg hrp x dekat sgt sb sy mmg jnis cpt stress hehe

Baca lagi
2y ago

tp sye xpndai huhu. cane cara nye

Contributor

Saya ambik suntikan depo ni.. Selang seminggu trus dtg period 😅 ni dh msuk hari ke 6 period.. Tp mslh nya saya rsa sendi2 saya smua skit2.. Especially pingang & blkng.. Saya bersalin czer.. Doktor cakap kurang kalsium.. So bermula la episode mkn kalsium lpas ni 😂 sis xda rsa skit kpla ke? Saya ada..

Baca lagi
1y ago

dalam minggu yg ke berapa yer sis amik suntikan depo ni? sbb saya pn czer...anak first...blh sis shre

Contributor

sy bercadang jugak nk amek inject depo ni tp ttbe aritu g klinik doc tu kata inject depo blh keringkn susu..pening dok pk haha.. mcm sy baby nk msuk 5 bln ni tp period x dtg lg since bersalin aritu.. sis cucuk depo time tu period da dtg ke?

1y ago

Asslam sis...nak tnye...cucuk depo tu sebenarnya time kita period ke atau tak ye...sbb masa saya cucuk tu..misi tu cakap x yah tggu piyed pon....saya amek sbulan je sbb x serasi...kepala pening...sekarang period jd huru hara...sebulan skli...kdang seminggu dtg stop...patu 4 ari dtg...stop...stress...baby baru 10month...takut lekat sbb x amek apa2...sbb darah tinggi