suntikan depo : pengalaman saya

Just sharing ? . Sy bersalin 21hb 10 2018. Masa baby 3bulan sy plan nk ambik implanon. Yg pasang rod kt lengan tu. Jadi masa check up anak sy diskus dgn nurse. Nurse ckp cuba cucuk depo dulu. Dalam ubat utk ccuk depo tu sama dgn implanon, dua jnis alat perancang ni rembes hormon progestron. Hormon ni akan tebalkan mukus dlm rahim utk xbg sperm melekat kt dinding rahim strusnya elak persenyawaan. Nurse inform lagi, ad kes bila psang implanon kena side efek skit kpla melampau, priod dtg berbulan2.. jd kena keluarkan balik. Rugi duit. Xsilap sy utk 3tahun rm4++. Jadi sy tanya nurse mcmna nk ambik suntikan ni. Nurse ckp 2 tempat. 1 kk suntikan 2bulan sekali ( sy xpasti brapa byaran nya foc xsilap), atau ambik di klinik swasta 3bulan sekali. Sy ambik swasta 3bulan skli. Skli ccuk rm30-rm35 (ikutcaj klinik). Side efek lepas cucuk: 1. Jd benjol kt tmpt cucuk . Cucuk suntikan ni smada di tepi bontot atau kt lengan. Mcm bola pingpong haa..haha.. tp kt bhgian dlm xtrbojol keluar. Sy kol klinik. Dorg ckp sstgah individu akan jd mcm tu. Lpas 2mggu hilang ? 2. Period. Lpas ccuk trus priod. 2mggu kau.. trkejut mak..?. Ok, alat prancang jenis rembes hormon ni minima akan ambik 3bulan utk sesuaikan dgn bdan. Jd 3bulan pertma mmg priod xmnntu. Bulan 2, priod 2mggu Bulan 3, spotting 2, 3 hri habis. Bulan 4 , priod 10 hri Bulan 5, spotting balik Selang seli sy punya priod ni ? 3. Rambut gugur biasalah kan. Masa ank dara lg rmbut mmg ggur 4. Ada ckp akan reput tulang. Ni betul, cuma bila kita stop dh ccuk. Tulang akan kembali asal. Tp xdla trus reput patah riuk.. no no ? take time jugak nak jd pun. Rajin2la mnum susu. Even dh brslin utk topup klsium . 5. Oversensitive : 3bulan pertama ccukk.. sensitif ya ampun jiwa ini.. skit2 nak nangis. Hubs gurau pn ngis. Belum play video sedih dah ngis. ?‍♀️ 6. Susu: sy memang mnyusu ank full bf. Xggu susu. Smpai skrg msih boleh . Ank dh nk msuk 11bulan ? (edit: sy tulis post ni masa ank 11bulan, skrg dah 1tahun) 7. So bulan lepas tiba2 priod xdtg lgsung. Laju suruh suami beli pregnancy test. Pheww -ve. ? pk dh sgkut . Ok. Sy guna 2 kaedah sbnrnya. 1 ccuk prncang, 2 suami buang luar. Klau trbuang dlm, cepat2 sy mkn pil prostinor. Pil prostinor: limit 4bji ja sbulan. Makan 1 dlm masa 72jam lpas brsma. Pil kedua mkn lpas 12jam pil prtama. Kami betul2 merancang sbb nk bg prhatian pd ank. Suami plak kerja 8am-10mlm. Masa main dia dgn ank terhad. Merancang keluarga dri segi agama adalah harus. Sbb bersifat sementara. Dan sy ingin tekankan. Komunikasi dgn suami sgtla penting. Org sllu kata berpntang jaga makan utk sihat bdan. Rahim pun 'kena berpntang. Lagipun sy brpntang sndri ?. Jarakkan kehamilan utk elak stress.. skian sharing.. Apa2 bolei drop komen n tanya. ?⚘ Utk post lain : sy ada share pengalaman? Berpantang sendiri? Cara mkn wktu gdm dulu? Bolei cek kt wall post sy. ?♥️ Edit : cucuk kali ke 4 10hb 11 sy tnya soklan berikut pd doc , 1. Betul ke ccuk depo reputkan tulang? Doc : ketahanan tulang mmg makin menurun , even kalau xccuk depo pn kita mgndung, mmyusukan ank, baby ambik klsium dari bdan kita. Jd kena mnum susu/ambil pil klsium 2. Berapa lama boleh ambik depo? Doc : smpai menopos pn boleh ?

35 Balas
Tulis jawapan
VIP Member

Sy guna depo badan mkin berisi tpi badan baby pulak makin kurus😢😢😢

saya sampai sekarg msih dtg darah. tapi ubat suntikan 3bln blm tamat tempoh.bln januari nanti br abis tempoh.

Tq sis..

Mana lebih baik cucuk or mkn pil? lagi satu klu jenis yg payah nk mkn ubt or apa2 pil ni kn boleh je kn klu nk amik yg cucuk

11mo ago

Ntahla nk ckp..😅 klau sy ccuk ja. Sbb sjnis trlupa nk mkn. Sy mkn pil klsium pn kdg slang shri sbb lupa..

VIP Member

Sy pun skrng cucuk depo sbb nnti nk ambk impanon,sy buat dkk klinik lppkn..Alhamdullilah cucuk depo tkde maslh pape cuba tk dtg period jee sbb masih mnyusukan n kadang2 nafsu makn mnjadi🤣..yg tu kena kawal sndri..nurse lppkn ada ckp klau nk pasang impanon kne test cucuk depo dlu sbb nk tahu sesuai ke tak,klau to rugi duit je klau terus pasng impanon sbb kne cbut impanon tu pn kena bayar

Baca lagi
7mo ago

Yup kena bayar

Saya tak berani inject kalau bab2 merancang ni. Takut jarum sebenarnya. Saya makan pil perancang je 2 tahun lebih,lepas tu stop makan sebab period on off. Saya merancang sendiri 2 tahun tanpa ubat, anak saya nak masuk 5 tahun baru saya mengandung lagi. Ada kawan saya ambil suntikan utk rancang kehamilan,period tak menentu kadang sampai 3 bulan tak period. Jerawat banyak sangat tumbuh kt muka dia. Nak dkt 4 tahun juga kawan saya tu ambil suntikan.

Baca lagi
11mo ago

Sbb dia guna hormon. Jd dia mmg ggu bdan. Sstgh org lain side efek dia. Bukan priod tu. Tu nama dia spoting. Dinding rhim runtuh skit2 . Ubat tu fgsi dia npiskan dinding rhim. Sbb dinding rhim menebal utk bg sperm n ovum mnempel. Ad org xdtg priod lgsung means dinding rhim dia mnipis hbis. Even doc yg ccuk sy tu pn 3 tahun dh xd priod.

sis sy nk tya klu suntik depo lepas seminggu sy bersama suami lepas dalam risiko untuk lekat ada tak..risau plak sy😇

6mo ago

Serius ke ble pregnant ? 😣😣😣

Thanks sis sharing.. Nak tanya kalau ambik injection akan buat nafsu mkn mnjadi2 ke?

12mo ago

Xsure jugak bab ni. Ikut bdan jugak kot. Klau sy.. bdan xletih ok ja klau suami minta.. silap2 sy yg minta.. haha 🤭 klau bdan penat.. pk bntal ja.. hehe..

saya ambik perancanga depo suntik 3bulan skali ..dtg period tk berhenti..period berpanjangan..rimas berbulan pke pads..hr tu cek drah hb ok..tk kurang.

10mo ago

ok sis..t.q .

Sis. Kalau kita full breastfeeding period akan ambik masa untuk datang balik kan. Ada yg sampai baby 6 bulan pon belum period lagi. Tapi sy nak tanya jugak lah, even sis akan rasa soalan ni bodo. Haha. 😂 Kalau habis pantang & terus bersama suami, boleh lekat ke? Wlpn kita tak datang period? Sebab ada sy terbaca komen, mengatakan lepas bersalin wanita subur. 😂

Baca lagi
12mo ago

TQ. Membantu sangat. 😘💖 Semoga sis & baby sentiasa sihat walafiat. Aamiinn.