suntikan depo : pengalaman saya

Just sharing ? . Sy bersalin 21hb 10 2018. Masa baby 3bulan sy plan nk ambik implanon. Yg pasang rod kt lengan tu. Jadi masa check up anak sy diskus dgn nurse. Nurse ckp cuba cucuk depo dulu. Dalam ubat utk ccuk depo tu sama dgn implanon, dua jnis alat perancang ni rembes hormon progestron. Hormon ni akan tebalkan mukus dlm rahim utk xbg sperm melekat kt dinding rahim strusnya elak persenyawaan. Nurse inform lagi, ad kes bila psang implanon kena side efek skit kpla melampau, priod dtg berbulan2.. jd kena keluarkan balik. Rugi duit. Xsilap sy utk 3tahun rm4++. Jadi sy tanya nurse mcmna nk ambik suntikan ni. Nurse ckp 2 tempat. 1 kk suntikan 2bulan sekali ( sy xpasti brapa byaran nya foc xsilap), atau ambik di klinik swasta 3bulan sekali. Sy ambik swasta 3bulan skli. Skli ccuk rm30-rm35 (ikutcaj klinik). Side efek lepas cucuk: 1. Jd benjol kt tmpt cucuk . Cucuk suntikan ni smada di tepi bontot atau kt lengan. Mcm bola pingpong haa..haha.. tp kt bhgian dlm xtrbojol keluar. Sy kol klinik. Dorg ckp sstgah individu akan jd mcm tu. Lpas 2mggu hilang ? 2. Period. Lpas ccuk trus priod. 2mggu kau.. trkejut mak..?. Ok, alat prancang jenis rembes hormon ni minima akan ambik 3bulan utk sesuaikan dgn bdan. Jd 3bulan pertma mmg priod xmnntu. Bulan 2, priod 2mggu Bulan 3, spotting 2, 3 hri habis. Bulan 4 , priod 10 hri Bulan 5, spotting balik Selang seli sy punya priod ni ? 3. Rambut gugur biasalah kan. Masa ank dara lg rmbut mmg ggur 4. Ada ckp akan reput tulang. Ni betul, cuma bila kita stop dh ccuk. Tulang akan kembali asal. Tp xdla trus reput patah riuk.. no no ? take time jugak nak jd pun. Rajin2la mnum susu. Even dh brslin utk topup klsium . 5. Oversensitive : 3bulan pertama ccukk.. sensitif ya ampun jiwa ini.. skit2 nak nangis. Hubs gurau pn ngis. Belum play video sedih dah ngis. ?‍♀️ 6. Susu: sy memang mnyusu ank full bf. Xggu susu. Smpai skrg msih boleh . Ank dh nk msuk 11bulan ? (edit: sy tulis post ni masa ank 11bulan, skrg dah 1tahun) 7. So bulan lepas tiba2 priod xdtg lgsung. Laju suruh suami beli pregnancy test. Pheww -ve. ? pk dh sgkut . Ok. Sy guna 2 kaedah sbnrnya. 1 ccuk prncang, 2 suami buang luar. Klau trbuang dlm, cepat2 sy mkn pil prostinor. Pil prostinor: limit 4bji ja sbulan. Makan 1 dlm masa 72jam lpas brsma. Pil kedua mkn lpas 12jam pil prtama. Kami betul2 merancang sbb nk bg prhatian pd ank. Suami plak kerja 8am-10mlm. Masa main dia dgn ank terhad. Merancang keluarga dri segi agama adalah harus. Sbb bersifat sementara. Dan sy ingin tekankan. Komunikasi dgn suami sgtla penting. Org sllu kata berpntang jaga makan utk sihat bdan. Rahim pun 'kena berpntang. Lagipun sy brpntang sndri ?. Jarakkan kehamilan utk elak stress.. skian sharing.. Apa2 bolei drop komen n tanya. ?⚘ Utk post lain : sy ada share pengalaman? Berpantang sendiri? Cara mkn wktu gdm dulu? Bolei cek kt wall post sy. ?♥️ Edit : cucuk kali ke 4 10hb 11 sy tnya soklan berikut pd doc , 1. Betul ke ccuk depo reputkan tulang? Doc : ketahanan tulang mmg makin menurun , even kalau xccuk depo pn kita mgndung, mmyusukan ank, baby ambik klsium dari bdan kita. Jd kena mnum susu/ambil pil klsium 2. Berapa lama boleh ambik depo? Doc : smpai menopos pn boleh ?

40 Balas

Saya ambik suntikan depo ni.. Selang seminggu trus dtg period 😅 ni dh msuk hari ke 6 period.. Tp mslh nya saya rsa sendi2 saya smua skit2.. Especially pingang & blkng.. Saya bersalin czer.. Doktor cakap kurang kalsium.. So bermula la episode mkn kalsium lpas ni 😂 sis xda rsa skit kpla ke? Saya ada..

4y ago

dalam minggu yg ke berapa yer sis amik suntikan depo ni? sbb saya pn czer...anak first...blh sis shre

sy bercadang jugak nk amek inject depo ni tp ttbe aritu g klinik doc tu kata inject depo blh keringkn susu..pening dok pk haha.. mcm sy baby nk msuk 5 bln ni tp period x dtg lg since bersalin aritu.. sis cucuk depo time tu period da dtg ke?

4y ago

Asslam sis...nak tnye...cucuk depo tu sebenarnya time kita period ke atau tak ye...sbb masa saya cucuk tu..misi tu cakap x yah tggu piyed pon....saya amek sbulan je sbb x serasi...kepala pening...sekarang period jd huru hara...sebulan skli...kdang seminggu dtg stop...patu 4 ari dtg...stop...stress...baby baru 10month...takut lekat sbb x amek apa2...sbb darah tinggi

lepas bersalin nti ingat nk inject je..anak rapat2..krg lupa makan ubat..dulu pernah mkn ubat..berayt cecah 100lebih..gila ke apa..hahaha..brenti mkn pil..rancang sendiri lah konon.. stgh tahun je rncng sendiri pastu lekat...

4y ago

Saya ambik cucuk depo pun badan saya menjadi. Sekarang 80kg. Hehe, tapi takpa, lagi selamat. Boleh diet untuk kawal berat badan. Hehe

Sya ambik depo terus x period,sya ambik depo dari ank no 2,smpai umur ank 5 tahun,pergy no 3,lps berslin no 3 smbung blk ambik depo, 5 tahun,lpstu pakai iucd, dh 2 thun pakai,pregy lgi tpi dgn iucd,sabo jelh

3y ago

sis ada ambil jamu or herba tak masa cucuk depo? means konsisten ambil or bila ingat je?

Saya cucuk depo badan Semua sakit2.sendi sakit tulang sakit.period dtg 3 bulan skali je tu pun 2 hari.hormon Tak stabil..pernah depression teruk 2 Kali sejak ambil depo .sebelum ni xde.

Thanks sis for sharing. Saya baru pg td cucuk depo atas nasihat doc. Kirenya yg benjol tu akan jd trus ke lpas dh inject.? Sy masih lg trasa sakit sikit kt tmpt cucuk tu tp blom benjol lg.

4y ago

Smlm start cucuk. Skrg masih rasa lg. Tp xde la sakit sgt.

Good sharing sis..sy suka suntikan depo ni. X sakit n x lupa sbb kalau pil ni sy confirm x ingat nak mkn dgn consistent 😅. Period pun dah normal n berat bdn maintain 😊

4y ago

Ye sis..berat bdn x naik & x turun byk juga. Maintain je. Selera mkn pun mcm biasa. sbb ada org cakap efek amik suntikan ni selera makan menjadi2. Tapi dgn sy x pun. serasi kot😊

saya ambik perancanga depo suntik 3bulan skali ..dtg period tk berhenti..period berpanjangan..rimas berbulan pke pads..hr tu cek drah hb ok..tk kurang.

4y ago

ok sis..t.q .

Sis dah buat implano ke sebab depo untuk tengok kita serasi ke tak untuk implano kan , jadi sis masih plan untuk buat implano atau stay depo ja ?

Sy penah ccuk 2 bln sekli dlu.. 2thn sy ccuk, 2 thn tu la xpenah period.. 😱 so, sy stop, sy amk pil.. Period kmbali nrmal... Hehehe...

5y ago

Yes. Sama mcm saya. 2thn++ nearly 3years amek depo, 2thn++ tulah period xdtg. Doc soh stop sbb takut darah kotor lama sgt. Lps stop doc bg injection hormon ape tah. Alhamdulilah period dtg. Mayb ikut bdn org.. tp dpt susukan anak normal je sampai dia 4thn++.. hehehe terlebih2 plak..