Anak pertama : bukaan jalan lambat?

Just sharing. ? Sy admit wad masa bukaan 2cm. Contraction kuat. 1pm admit. Esok pagi 6am bukaan dh 4cm. Ada 3 org bukaan dh 4cm. biasanya 4cm dh ditolak ke labour room. TAPI.. Labour room ksong cuma 2. Ibu A ditolak ke lr sbb ank dh berak dlm perut. Ibu B plak ditolak ke lr sbb ank kedua. Dijangka akan bersalin awal dari sy. Akur. Dduk balik dlm wad. Doc suruh nurse buat ctg kt baby sy. Tp nurse xbuat. Dia ckp "adik anak pertama lambat lagi ni jalan buka.." sy diam ja Jam 11.30am. Contraction kuat. Tahap gigil kaki. Tp rasa nk buang air besar. Akak sebelah katil ckp " adik kalau rasa nk mmbuang. Better suruh doc cek jalan. Manatahu lain yg nk keluar ?' Malu kan klau kena seluk ni.. haha. Sy pggil nurse. 'Ada doc x? ' cekkan jalan sy. Doc dtg. Anddddd..! Doc jerit "7cm!!!!".. riuh nurse berlari ambik ktil nk tolak sy ke lr. Kol hubby sruh kmas brg. Dan nurse yg ckp sy akan berslin ptg tu dtg. Dia ckp "minta maaf ya dik. Akak pk adik ptg bru brslin... cepat betul ya bukaan jalan ?'' Sy dh xmmpu angguk ke geleng.. haha.. pejam ja mata. Masuk lr tahan baby nk trkluar tp efek ubat tahan sakit yg dijgka abis ptg. Sy xkuat. Lalok. Trpksa vakum. Jam 12pm . Baby kluar. ?❀ Utk ibu2.. sy xsalahkan nurse tu. Hehe ?. Cuma jgn malu bab kena seluk. Memang sakit dan malu. Tp klau sy xminta cek jlan tempoh hari. Memang bersalin dlm toilet lah. ? Dan erm.. ibu B masih blum brslin lpas baby sy kluar.. Dgr dri ckp2 nurse msa doc tga setelkan jahitan sy .

22 Balas
Tulis jawapan
Contributor

anak first mmg cepat bukaan nya..macam sye dtg hospital pukul 11 malam camtu nak cek bp je tkde sakit perut ke ape...doc cakap bukak dah 2cm n rehat kat wad dlu ..sye pandang kiri kanan smua tahan sakit n ade yg tegur sye adik tak skit ape2 ke,sumpah sye cakap anak first sye tkde kne sula trus nurse tolak sye ke lr 4pagi.Alhamdullilah 5 pagi sye selamat bersalin tanpa jahitan dan tkde sakit langsung..Tapi semua tu hanya sementara ...Semudah sye melahirkan anak sulung semudah tu jugak dye pergi tinggalkan sye semasa berusia 5 bulan...demam sehari je meninggal dlm pangkuan sye dlm kereta....😣😣😣😣....Tak mmpu sye katekan yg sye alami....4tahun sye menunggu zuriat ke 2 πŸ˜”πŸ˜”πŸ˜”πŸ˜”

Baca lagi
2y ago

Tajziah sis.. Tp boleh sy tahu semada mengandungkan anak firstattempt tu sis ada amalkan apa2? Minum air kelapa ke atau apa2?

Contributor

pengalaman saya bulan lepas bersalin anak pertama sgt cepat. lpas subuh ada spotting darah n lendir. then rasa xsenang duduk. pukul 7pagi lebih tu pegi hospital dan alhamdulillah 850pagi puteri saya selamat dilahirkan. anak pertama. sgt cepat kan. sekarang xnk percaya dah ckp org yg anak pertama tu la ni la. setiap orang lain2. setiap anak pun lain sakit bersalinnya. huhu.

Baca lagi
2y ago

Hehe rezeki tu sis..

Contributor

Sy wktu bersalin anak 1st mmg lmbt bukaan. Turun tanda ketuban leaking, bukaan 1cm. Doktor bgi ubt induce drip di tgan jam9.30am, jam10pm baru saya bersalin. Dri jam9.30am smpai jam10pm tu sy terbaring ja di LB. Klau jam10pm tu tak bersalin juga memang dh kena operate. Syukur bby keluar normal. Harap2 anak yg ke2 ni di permudah dan pantas.😊

Baca lagi
2y ago

Ya sis..πŸ˜€.

Contributor

sy ank pertama pon bukaan jalan lambat.. masuk laboor room jam 3.00 pg ari selasa.. tp sakit perut dari jam 6.00 pg ari isnin sebelomnya..tp bukaan masih 2-3 cm.. sakit nya hanya allah yg tau.. masuk laboor room jam 3 .00 pg sampai 9.00 pg ari selasa... jalan still sama.. last2 amengency sczer..

2y ago

Memulas kan perut.. 😒 xpa...inshaAllah moga2 lpas ni normal ya sis..😊β™₯️

Contributor

Nsb baik xjd pape pd baby n sis... Kdg nurse amik mudah dgn bukaan jln sbbnya konon ank 1st... Sy mmg lmbt buka... Raya pertama mlm tu msuk hsptl raya ke 5 bru bersalin... Bukaan lmbt sgt buka...

2y ago

In shaa allah... Aamiin

VIP Member

Sy anak 1st jugk..da 3hari dkk dlm wad..Sbb bru 3cm 😭..Klau tk keluar jgk esk,doktor nk pechkn air ketubn n kasi ubat suh cept beranak πŸ˜ͺπŸ˜ͺ..Doa kn sy ye ibu2 semuaa

2y ago

InsyaAllah semoga dipermudahkan. Sy lepas doktor pecahkan ketuban bila bukaan stagnant 4 cm lepas induce... Terus bukaan cpt hehee. Harap2 lepas pecah ketuban, laju la semuanya ye. Amin

Contributor

Sebab dok tggu jalan Bukak la 4cm dh Nurse soh sabaq dulu..sakit koi 4 pg tahan smpai 8 pg..doc chek anak terbelit tali pusat dh..so emergncy czer

2y ago

Allahhh.. haih.. bnda2 mcm nila pling tkut..πŸ˜₯

Contributor

thanks for sharing sis..saya ni masih dlm keadaan nervous lagi. anak pertama lepastu skrng dah 37minggu lebih..memang tunggu hari je ni😭

2y ago

ya..😊😊😊😊

Contributor

Dr dan nurse pun cakap anak first lambat sikit bukaan, saya 4cm masih di rumah 2,3 hari jugak lah hahaha lama sangat..

Berapa minggu sis bersalin kalau saya boleh tau ni sis? btw tq share pengalaman sis πŸ€—

2y ago

39mggu 5hri. Klau x brslin on due date. Sy perlu serah diri n induce. Sbb sy gdm xbolei lebih due brslin 😊