Baby February

Alhamdulillah selamat lahirkan puteri sulung pd 1/2/2020 haritu. Baby girl seberat 2.33kg. 22/1/2020 - 24/1/2020 : First contractions. Ibu admit HTAR. Then ibu mtk discaj bukaan baru 1-2cm. 27/1/2020 : Start sakit balik. Ibu ulang balik ke HSgB. Admit dkt PAC je sbb contractions kerap. 29/1/2020 : Bukaan masih tkda progress, ibu kena naik wad, scheduled utk induce Folley's catherer (induce belon) ptg tu. 30/1/2020 : lps induce 24jam dh ada bukaan 4cm. Doc nk tolak LR tp LR sgt2 penuh. Time ni ayah pn kena admit wad sbb kejang dmm suhu tggi (doc sah denggi). 31/1/2020: lps 3x schedule ibu utk msuk LR baru dpt katil jam 12.30pm. Pukul 2 pagi pecah ketuban doc bg tmpoh 6jam utk ada progress bukaan. Lps 6jam, kira2 pkl 8pagi bukaan cuma 5cm. Doc mtk lanjutkn lg 2jam. Ibu trpksa menahan contractions kuat sbb msuk drip induce pulak dlm LR. Sakitnya Tuhan je yg tahu contractions kuat tp bukaan poor progress. Menangis tk igt apa dh. Kira2 jam 10pg lps 2jam ibu merayu doc sbb bukaan msih sama 5cm utk czer je. Then bincang punya bincang doc risau bby fetal distress so decide czer. Smntara tggu OT yg asyik penuh2.. Ibu trpksa tggu lagi smbil thn sakit contractions makin kerap. Mmg tk igt apa ibu cuma lena bila contractions hilang dn sedar balik bila sakit. Kejap2 mata tgk monitor ctg, kejap2 tgk jam. Airmata dh berjuraian tk boleh kntrol dh perasaan berbaur dgn risaukn ayah lg kena tahan wad dn tk dpt teman ibu dln LR. Down habis. Akhirnya dlm jam 1 ptg ibu mula rsa mcm nk meneran tp suara tk trluah nk pgl sapa2 dlm tu ibu ditggalkn sorg2. Tup2 doc msuk ckp dh boleh msuk OT sbb dh kosong, sblm msuk OT doc seluk kli trakhir nk tgk mna tau ade bukaan. Magik! Bukaan terus full 10cm. Terus ibu meneran bila dtg rsa sakit. Tp dh 13jam tahan sakit ibu dh khbisan byk tenaga. Teran2 pn masih sangkut2 kt pintu kpla bby. Doc decide guna vacuum smbil ibu teran. 2x teran akhirnya keluar la bby dlm keadaan ibu dh pn bersiap pakai baju nk masuk bilik OT. Hehe. Alhamdulillah. ❤️ Baru sempat nak share sini sebb asyik lupa je. Kenangan sgt sbb ujian sgt hebat tp semua jd kenangan manis bt sy. Doakan kami sekeluarga sihat sejahtera hendaknya. Amiin.. ?

Baby February
62 Balas

Allahu.. Perasaan menahan sakit contraction mmg x dpat d lupakan, sya siap hentak2 sisi katil tahan dia punya sakit tu.. Menangis tu jgn cakap laa, habis tenaga smpai x kuat nk teran dah.. sya gagal 5 kali cubaan meneran yg baby betul2 nk keluar dah, last sekali bntuan kena gunting laa.. Tpi alhamdulillah semua selamat.. Lahirlah Muhammad Ariq Aidan pada 08.02, jam 10:27pm (seberat 2.94kg)

4y ago

Tahniah jugak atas baby boy sis.. 😊

Alhamdulillah tahniah.. selamat berpantang.. first baby pon sy kena induce belon.. belon jth, xlma lps tu da start sakit.. nurse ats check dah 5cm, masuk LR doc bwh check bru 3cm.. pecah air ketumban sakit makin kerap xlama lps tu nk meneran.. sejam juga la utk teran bru keluar.. lain org lain pgalamn.. Alhamdulilah sis dipermudahkan..

4y ago

Alhamdulillah sis.. 😊

tahniah sis..lebih kurang cerita sy jugak..hehe bukaan terlekat setakat 6cm je..baby pulak jantung dh makin drop..doc dh decide nk czer,dh tempah OT apa smua,tp dtg sorg doc,tlg tgkkan dan bukakan jalan,alhamdulillah kjp je lps tu dh boleh teran sbb kpala baby dh nmpk..hee nasib baik xsempat czer..

4y ago

Alhamdulillah.. Mcm tk sgka kan.. Rezeki dpt normal..

Lena bila contration hilang , sedar bila sakit dtg balik . mata asik pandang jam dan ctg kt perut jew . 👍👍 bertapa pemad nya menahan sakit berjam jam . lepastu malam berjaga menyusu kan anak . dgn sakit luka bwh kene jahit terhimpit . hanya tuhan yg tau perit nya

4y ago

Sama la.. huhu.. tp 2thn lepas xde pulk mesin ctg tu kt prut masa nk bersalin. Thn ni bersalin rimas sungguh la mesin ctg tu kt perut.. 😅

tahniah sis..untung dpt juga bersalin normal..sy dah 5x induce sakit contraction menahan dr jam 4 ptg ke 4 pagi last2 minta merayu sgt dgn doc utk ceaser,nasib ot room time tu mmg kosong terus ceaser jam 4 pagi tu juga sbb mmg dah xtahan sakit contraction dtg non stop

4y ago

Betul tu.. 1st time lg susahnya nk ada bukaan kan.. Tp Allah tolong jugk.. Alhamdulillah..

ya Allah. kesiannya sama macam kakak saya. apa pun tahniah ya!!! pergorbanan seorang ibu sangat hebat. kita ibu ibu hebat begitu juga yang belum punyai zuriat. T.T seram rasa. 11 minggu lebih lagi due. bila baca macam ni huhhhh seram.

4y ago

Sis kuat 💪InsyaAllah kita semua ibu2 mmg boleh lalui semua fasa2 bersalin ni.

Alhamdulillah. Selamat berpantang sis. Bila dengar pengalaman org yg dah selamat bersalin ni, makin berdebar pulak 😅 tapi dalam masa yg sama excited nak jumpa baby 🥰 Moga nanti urusan sy nak bersalin nanti dipermudahkan, aamiin..

4y ago

Aamiin.. terima kasih sis

mcm sy masa 2018, guna bantuan vacum jugak, baby berat 2.33, dan thn ni lg skali hadapi, tp nasib x baik kena czer sbb tenaga dah abis, baby pun hampir lemas 8cm terus czer, baby besar gak la kali ni 3.1kg😂

4y ago

haah..sy x ingat mkn da, sakit punya pasal..mintak baby keluar cpt je

Tahniah sis. Sama nasib kita kna induce drip tp poor progress, 10 jam dlm LR. Sy pun sikit kna czer, nasib doc cek smula nmpk bukaan 10cm sda. Baby pn sma girl berat 2.3 kg hehe. Slmt bpntang sis 🤗

4y ago

Hehe.. Rezeki la kn dpt normal jugak akhirnya.. Tahniah jugak sis..

Alhamdulillah..tahniah si ibu yg hebat. Lg sakit,lg bnyak dosa terampun..lg bnyak pahala dapat. Rezeki tu..amin.. Moga bb jd ank yg solehah.di berkati dunia akhirat.

4y ago

Alhamdulillah.. Betul tu.. Sy cuma pikir yg positive je mcm ni. Ada hikmahnya kan..