Anak pertama : bukaan jalan lambat?

Just sharing. ? Sy admit wad masa bukaan 2cm. Contraction kuat. 1pm admit. Esok pagi 6am bukaan dh 4cm. Ada 3 org bukaan dh 4cm. biasanya 4cm dh ditolak ke labour room. TAPI.. Labour room ksong cuma 2. Ibu A ditolak ke lr sbb ank dh berak dlm perut. Ibu B plak ditolak ke lr sbb ank kedua. Dijangka akan bersalin awal dari sy. Akur. Dduk balik dlm wad. Doc suruh nurse buat ctg kt baby sy. Tp nurse xbuat. Dia ckp "adik anak pertama lambat lagi ni jalan buka.." sy diam ja Jam 11.30am. Contraction kuat. Tahap gigil kaki. Tp rasa nk buang air besar. Akak sebelah katil ckp " adik kalau rasa nk mmbuang. Better suruh doc cek jalan. Manatahu lain yg nk keluar ?' Malu kan klau kena seluk ni.. haha. Sy pggil nurse. 'Ada doc x? ' cekkan jalan sy. Doc dtg. Anddddd..! Doc jerit "7cm!!!!".. riuh nurse berlari ambik ktil nk tolak sy ke lr. Kol hubby sruh kmas brg. Dan nurse yg ckp sy akan berslin ptg tu dtg. Dia ckp "minta maaf ya dik. Akak pk adik ptg bru brslin... cepat betul ya bukaan jalan ?'' Sy dh xmmpu angguk ke geleng.. haha.. pejam ja mata. Masuk lr tahan baby nk trkluar tp efek ubat tahan sakit yg dijgka abis ptg. Sy xkuat. Lalok. Trpksa vakum. Jam 12pm . Baby kluar. ?❤ Utk ibu2.. sy xsalahkan nurse tu. Hehe ?. Cuma jgn malu bab kena seluk. Memang sakit dan malu. Tp klau sy xminta cek jlan tempoh hari. Memang bersalin dlm toilet lah. ? Dan erm.. ibu B masih blum brslin lpas baby sy kluar.. Dgr dri ckp2 nurse msa doc tga setelkan jahitan sy .

22 Balas

Nsb baik xjd pape pd baby n sis... Kdg nurse amik mudah dgn bukaan jln sbbnya konon ank 1st... Sy mmg lmbt buka... Raya pertama mlm tu msuk hsptl raya ke 5 bru bersalin... Bukaan lmbt sgt buka...

5y ago

In shaa allah... Aamiin