Baby September

Alhamdulillah sy selamat lahirkan baby girl pada satu 10/9/2022. Due sepatutnya 28/9 tapi baby nk keluar awal. Mula² xde sakit contraction. Hanya keluar darah je pukul 12:30pm dan sampai hosp 1:30am, air ketuban pecah. Tapi xde rasa sakit. Siap main gelak² lagi dgn husb. Pukul 5:30am doc cek laluan bru 2cm tapi contraction dah start dtg 10min sekali. Doc ckp masuk wad la dulu sbb nampak sakit je. Pukul 7am contraction dtg 5min sekali pulak. Ya Allah, sumpah sakit dia tak tahu nk cakap. Mengucap panjang kita ni dlm wad masa tu. Pukul 7:30am dah tak tahan sakit. Rasa baby dah nk keluar. Satu wad dgr suara. Masa tu misi dgn doc cepat² dtg. Doc check laluan, doc ckp bru 4cm mana boleh beranak lagi. Lps doc ckp mcm tu saya rasa nk meneran. Doc marah ckp x boleh beranak dlm wad ni. Ya Allah kita ni tak tahu nk kata apa, misi ajar cara kawal contraction. Tarik nafas dlm² tapi sy tak boleh buat. Sakit melampau. Last dtg sorg misi ni ckp, kalau dah begini sakit dia, bukan 4cm doc!! Misi tu ckp kena hantar dia lb skrg. Masa tu la semua kelam kabut. Sy pulak asyik nk meneran. Ia mmg berlaku spontan bukan saja² kita buat. Naik wheel chair pun sy tak boleh sampai misi angkat sy slow² even kudrat sy dah takde tahan contraction. Sampai je lb, doc check rupanya dah 8cm! Mmg bising habis la dlm lb dkt doc kat atas wad td. Terus naik atas katil doc suruh teran. Nak teran pun ya Allah rasa kesan koyakan bila baby nk keluar. Berhenti kejap sbb rasa tak dpt. Doc dah mrh sbb dah nampak kepala baby tapi sy stop. Doc bagi semangat, siap ada misi tu paksa sy teran dipukulnya perut sy kuat² sambil membebel. Masa tu dtg satu tenaga, sy teran sekuat hati alhamdulillah 8:13am lahirlah baby gegirl ibu berat 2.75kg. pengalaman yg tak dpt dilupakan. Jahitan sampai kebelakang. Perit tak tahu nk ckp. Nk jln pun susah sgt skrg. Tapi alhamdulillah sy bersyukur baby lahir sempurna sgt. Org lain tahan contraction lama. Tapi sy kejap je. Sampai skrg sy tabik ibu² yg boleh tahan contraction berbelas² jam. Sdgkan sy tahan 2jam 30 rasa dh mati 😅 Sy harap ibu² yg geng September mcm sy kuatkan semangat. Banyakkan berjalan kalau nk mudah bersalin. Lepas tu belajar cara tahan contraction ikut mcm jamu mall buat tu, mmg menjadi dan cepatkan bukaan.

Baby September
26 Balas

Sy suami boleh sharing kot. Wife sy spttnya due 13/10 tpi air ketuban turun subuh 2 pgi 16/9 cuti mlysia terus p hspital.17/9 Bersalin ank yg kedua 36w bby pra matang. Saat2 nk bersalin mmg berdebar bila wife dh rasa sakit. Bila masuk labouroom wife tgh tahan sakit tpi laluan masih 3 cm. Nurse siap bgi ubat utk paksa buka laluan. Setiap 5 minit 3 kali akan rasa sakit smpi wife minta ubt tahan sakit itu pn dktr bgi skali x lebih dia x nk over dos.Tggu 7 jam dlm tu baru buka laluan 6 cm atau 7 cm. Alhamdulillah bersalin dlm keadaan normal.berat bby 2.55kg cuma kuning tggi 288 trus masuk NICU.skrg masih g kk pantau kuning ank.dktr kata ank pra matang ambik masa.Sy faham ibu2 yg kuat semangat mmg suami x blh rasa kesakitan tu.tahniah ibu2 yg berjaya bersalin..💪🏻

Lebih kurang mcm saya pengalaman awak, saya pun baru lepas lahirkan baby 2.7kg , lepas pecah ketumban sakit 2 jam 20 minit je terus lahir anak first saya. 😅 menjerit2 panggil doctor dgn nurse sebab dah terteran tak sengaja. misi siap warning lagi jangan teran takut kepala baby benjol @ rahim pecah. dia kata saya lambat lagi… tapi saya dah bebetul tak tahan sangat. tak sampai 20 min lepas kena warning saya dah mengigil tahan sakit sampai jerit2 panggil doctor, rupanya kepala baby dah nak keluar dah🤣🤣🤣 terus misi suruh teran, sempat gunting sikit. Alhamdulillah gunting sikit je…

Masa sy pula sis 4cm hntr lbroom 1 smpai seminit baring atas katil baby keluar sendiri tanpa nurse dan doc.. Security yg tolak sy masuk lbroom pun belum smpat balik ke wad sempat dia tepuk tangan gembira baru seja sy tolak da melahirkan nurse pun gembira kt dlm smbil brkata mudah nya bersalin masa cek bru 4 cm 😂😂 tips dri sy untuk ibu2 yg bakal melahirkan gagahkan diri berjalan turun naik tangga sy dri 7 bulan kndungan smpai ke tunggu hari nak melahirkan sakit2 pun sy jalan juga 🤭 Alhamdullilah contraction terasa masa bersalin sahaja

Assalamualaikum slamt mlm suma mommy² sklian,nak tnya kluar air bnyk² normal tak? fest deras sgt mcm kena smbah 1gayung kluar start jam10:30pm 14/9 ,hingga hari ni still kuar tp mcn y dtg bulan tu lha,then stiap kly lpas kncing air tu auto kluar lgy ,kdg cmpur Linder ,.lpastu hari ni plk 16/9 mulai kluar linder cmpur darah tp x plk sakit blkang or ari².perut plk dtg sakit kjap jk mcm y tgh snggugut lpastu hlang dha..panik jgk sbb anak fest.kurg mommy² ad tak pnglman cam ni?

2y ago

Terus pergi labor room mommy. Tu macam tanda dah nak bersalin.

Alhamduillah syukur mami n baby selamat dan sihat .. sy pon baru je bersalin 13/9 haritu tpi sy emergency czer sbb baby stress n lemas dalam perut tapi apepon alhamdulillah baby keluar dgn sempurrna .. kite sebagai wanita tersgt la hebat ❤️ tahniah mami selamat berpantang

seronoknya baca pengalaman awak 🤣 boleh bayang dah asyik kena marah dengan nurse. tapi dah sakit sangat tak kesah apa dah masa tu kan. apa apa pun alhamdulillah, cepat betul prosesnya. selamat berpantang! ❤️

hello sis mahu tanya pecah ketuban dulu ka baru bersalin??kalau pecah ketuban tunggu buka lg ka cm?tau cmna?jwbnya..sy pn due 28/09 tp belum ada tanda2.sy first mom

2y ago

Stp org tk sma. Ad yg smpi sudh x pch2 ketuban. Mcm sy mmg jns smpi je 6cm ketuban pecah trus dtg gesa utk push mmg lps ketuban pecah je dlm 15mnt dh klua bby. Dua2 ank cmtu. Dr 6cm mmg akn trus fully ble ketuban dh pecah.

Tahniah kak 🥰 selamat berpantang doakan saya pula nanti 01.10.22 semoga smua urusan kita di permudahkan🥰❤️pengalaman akak memang terbaik👍🏿❤️❤️❤️

2y ago

Oo semoga di permudahkan🤲🏼🥰

Alhamdulillah dan tahniah Puan! Terima kasih kerana kongsikan pengalaman anda bersama kami. Selamat berpantang dan take care always❤️

baby 1st ke sis?ape2 Pon tahniah yea..Sy ni lg lah dah terlebih2 due..ahad ni kena serah diri kat hsptal tok induce..harap sume ya ok lah aminnn...