Ngilu kan ?

Ibu2 mesti tahu benda ni utk apa kan ? Sy tgh menahan contraction 4cm atas katil. Air ketuban + darah tgh mengalir nurse suruh kepit pad. Nak tanya pengalaman ibu2 beranak first baby, 4cm nak full bukaan lama tak ? Jawapan dia bergantung pada kita kan. Tp sy just nk tahu pengalaman ibu2. Nurse ckp mungkin beranak esok.

Ngilu kan ?
36 Balas

pgalaman sy plk 25/2 contraction start kul4pg tp xkuat,sbb sy xtau mase tu tande nk bsalin😂 klu ikotkn due sy Hari tu 8/3 ,so bole rilex lg smpai la 26/2 ptg tu da da pelik knp sakit² asyk dtg je tp xkuat lg sbb anak² sblom ni xprnh mcm ni..siap tnye mak knp rse mcm sakit² je,mak risau pggl makcik sblh Umah check perot makcik ckp tinggi lg ni,blom mase lg nk bsalin..da check² sy pon bole rilex lg,lps je mgrhb trase sakit kerap sgt,mak da mule risau balik ,mak ckp jom g hosp kang tbranak dlm Umah susah🤣bsiap² brg sume terus makayah bwk,dlm pjalanan ke hosp sy layan contraction kerap 10minit skali dtg tu tp ngn tips main tiup hembus tu msh bole control lg,tips tu mmg betul mjadi ye ...utk kurangkan sakit contraction,smpai je hosp xdan nk daftar terus tolak lr air ketuban pecah terus bsalin🤣 xdan nk Salin Baju ke ape,kne Bebel jgk la dgn nurse knp dtg last minit nsb baik xbranak dlm kete🤭 alhamdulilah jam 11.11mlm 26/2 bsalin baby boy berat 3.11kg ,skrg da 5bulan da.. sorry pnjg cternyee...hehehehe😁

Saya bersalin haritu 17/5 pecah ketuban dari rumah lebih 24 jam jgk sbb saya pecah tu dari pukul 4 pagi waktu 16/5 .. doktor tak bagi czer sbb saya boleh normal dia kata.. jantung anak smua okay so dorang suruh tunggu sampai bukaan fully.. masa pukul 11 malam 3 cm.. pukul 5 pagi masih 3 cm pdahal masatu dah buat senaman dah dalam bilik.. pastu pukul 7 lebih pagi tu dah fully 10 cm.. mintak nurse seluk sbb sakit sangt mcm nak meneran.. dorang terkejut terus tolak katil saya trun lift dorang suruh tahan .. dorang kata “puan dah fully tau jgn teran ye” .. masa tu kepit sajalah😮‍💨 alhamdulillah smpai je labour room doktor suruh teran je sbb bukaan dah cantik.. finally saya beranak pukul 10.01 pagi anak saya keluar🤲🏻🥰 kat situ jadi lama sbb saya tak reti meneran nafas jadi pendek pastu contraction normal saya tu pon sakit dia kjap2 .. lepastu masuklah air induce tu bagi sakit tu lama sikit jadi boleh la teran panjang alhamdulillah Allah mudahkan segalanya 3 kali teran kepala anak keluar🤲🏻🤲🏻 smoga sis dipermudahkan segalanya urusan bersalin ye amin🌹

Pengalaman sy tengahari 25/3 ke pasar jalan2, tba2 3pm terasa sakit contractions ingtkn yg braxton hicks tu. tp sakit terasa ke abdomen. adjust position xjgk lega. sbb ada install app check contractions so guna tu tuk kira. And yes sakit selang 3 4min, app pun dh suruh ke hospital 😅. masih diam2 tahan sakit tunggu balik rmh. trus bagitau family dh rasa sakit.dkt rmh mundar mandir makin sakit.5pm checkin hospital check bukaan dh 5cm, check ctg bgai mse tu dh xkeruan sbb tpksa tlentang,kalau mengiring ok lg..6pm lbh jalan ke labour room ehh hilang plak sakit. baring & doc pecahkan ai ketuban, sakit makin kuat smpai badan menggigil, check bukaan dh 8cm.nurse bg oxygen pn dbuang 🤣xtahan ckp dgn nurse nak berak! 8.07pm lahir la puteri sulung.syukur in labour 3pm-8pm je.nurse pn asyik tnye minum ai selusuh ke contractions kuat tp jalan tetap buka dgn laju nya. 37week mse tu dh turun tanda, sakit tulang pelvic selama 2minggu. 38week bersalin. xsedar puteri pun dh 4bln sekarang. rindu pulak pregnant 🤣

2y ago

slain dr tu kne aktif la..s3x pn membantu..mmg xbpntang walau preggy,walau kdg xde nfsu. demi bukaan sis 😅ikt bdn la jgn pksa diri. s3x lama sblm ke pasar haritu mungkin punca trus nk tberanak 😂

pengalaman sy haritu 8/4 perut mengeras pastu pegi toilet kencing then ada keluar darah macam period terus pegi hosp ,nurse cek bukaan baru 3 cm . keesokan pagi 9/4 cek bukaan lagi baru 4 cm terus nurse tolak p labour room. Masa kat labour room doctor induce pecahkan ketuban , sebelum pecah ketuban tu sy masih boleh tahan contraction tau, lepas dah pecah tu Tuhan ja tau mcmna rasa sakit dia. Lepas dah pecah ketuban cek bukaan lagi dah 6 cm masa ni tak sampai 30 min selepas ketuban sy di pecahkan sy kena emergency czer sebab darah banyak keluar n jantung baby pun dah tak ok masa tu . ni pengalaman pertama sy 🥰 btw semoga di permudahkan. doctor cakap anak pertama ni lama sikit buka jalan tu

Saya dh buka 3 cm tp takde tanda langsung' lst² dOc pecah ketuban pukul 2 lbh ptg..pukul 3 lbh baru ade cOntractiOn..tu pn tak sakit sangat' siap blh vc dgn suami lagi😂 lpz tu nurse tegur' nanti sambung balik call tu' saya nk cek bp n gula awak dulu..lepas cek tu dlm bbrpa minit'u cOntractiOn mkin kuat dtg' mula la bperang sedut gas sampai mamai n satu badan mcm kebas😵sampai jam 5 lbh pm..dah rasa nk meneran' saya teran sikit² masa tu bagi pembukaan lbh cepat..bla dOc tengOk n cek pembukaan saya dia terus kata ehhh puan dh nk beranak nie' suruh saya push..tp tak bejaya' ending nya kena vacum..Alhamdulillah baby kelua 6.45 ptg..

Hi saya pun first time beranak 4/7 haritu. Saya serah diri 2/7 takde bukaan. Then doktor induce ubat, lepas jantung baby bacaan tk ok, diorg buang balik ubat tu ptg 2/7 tu. Mlm tu time check bukaan baru 2cm, then doktor cakap if tkde bukaan lagi esok pagi subuh 3/7 tu nak induce belon pula. Kebetulan sebelum subuh saya bangun nak mandi, ada turun tanda darah lendir, then ada natural contraction. Ptg 3/7, baru dtg strong contraction dlm pkul 5.30ptg mcm tu, pkum 6.30 ptg diorg tolak pegi labour room, pkul 9mlm tu masih bukaan 4cm. Pkul 4.25pagi baru lah bebetul beranak.

masa sye dah bukaan 4cm, sye baru sampai hospital (8pagi) & dah pecah ketuban kat rumah. sye banyak berjalan kat dewan bersalin tu. second seluk dah 6cm. masuk labour room (9:30 pagi) doc kata 4-8 jam lagi baru bersalin. tapi masa 6cm tu macam nak keluar sgt dah baby nya, sye bgtau doc. nasib baik doc tu layankan, doc cakap rasa sakit je teran. dari 6cm ke 8cm, ke 9cm, pukul 10:26pagi keluar seketul baby girl 🤭 lebih kurang 1 jam dalam LR. Alhamdulillah Allah mudahkan ☺️

Bergantung pada diri jugak ☺️... 6/7 ptg lpas asar saya kne refer hospital sbb darah tiba2 tinggi. Ad pra eklampsia.. magrib tu mula2 doktor nk bagi balik.. tapi tngok CTG tiba2 doktor ckp ad contraction kuat tpi kita ta rase pape pon.... Die nk cek jalan.. skali cek sama da 4 cm.... ujung2 air ketuban doktor pecahkan pukul 10... induce pukul 12 lebih.... katenye 230 nk cek jalan nnti... ta sempat.. pukul 2 saya da ad contraction .... cek jalan da fully

Kalau ikut pengalaman saya 31/1 pagi pukul 7 induce selang berapa minit induce terus rasa contraction sikit sikit asik pergi toilet . Layan contraction sampai pukul 3 lebih . Cakap dengan nurse dah tak boleh tahan sakit sangat , tak lama lepastu air ketuban pecah . Cek bukaan dah 7 cm terus tolak labour room tak sampai setengah jam dah bersalin 🥰

makin nebes plak rse nie..sy due 2 bln lg..nk kene serah diri nt sb gdm..hrp la sy kuat..lg first baby..lom de pglmn smua nie..takut excited smua ade..dgn keadaan kaki sy dh xkuat lg..moga dipermudahkn urusan sis brsalin iyee..doakan sy jgk nanti dipermudahkn urusan sy🥰

2y ago

inshaAllah sis..aamiin²🥰