Sesi Tanya Pakar Bersama Puan Mas (Market Researcher) - Confinement Consultant

Makanan Pantang Semasa Mengandung! Hi Semua! Kehamilan adalah zaman yang membahagiakan, namun terdapat banyak mitos dan pandangan tentang makanan pantang semasa mengandung. Tidak mustahil bakal ibu hamil merasa bingung tentang makanan yang sepatutnya dielakkan dan yang sebenarnya selamat untuk dikonsumsi. Adakah makanan pantang semasa mengandung hanya mitos semata-mata? Benarkah makanan tertentu dapat mempengaruhi perkembangan janin? Apakah pandangan pakar tentang makanan laut, kafein, dan makanan mentah semasa mengandung? Jika anda ingin mengetahui kebenaran tentang makanan pantang semasa mengandung, jangan lepaskan peluang untuk bertanya dan mendapatkan jawapan daripada pakar kami, MissMasz. Sila ambil perhatian bahawa hanya soalan yang berkaitan dengan topik ini dan tarikh sesi yang ditetapkan akan dijawab.

Sesi Tanya Pakar Bersama Puan Mas (Market Researcher) - Confinement Consultant
13 Balas

Hai Puan, Boleh saya tahu apa makanan pantang yang sebetulnya perlu dielakkan sepanjang kehamilan? Apa yang saya tahu, ibu mengandung perlu elak makan durian, nenas, makanan segera. Air pula perlu elak kafein, teh, koko, kopi.

11mo ago

Terima kasih di atas soalan puan. Buah-buahan seperti durian dan nenas selamat untuk dimakan semasa mengandung, walaupun terdapat mitos mengaitkan buah-buah ini dengan keguguran. Walaubagaimana pun, pengambilannya perlulah dalam kadar sedikit-sederhana terutama bagi ibu-ibu yang mempunyai masalah kencing manis, darah tinggi dan gastrik. Bagi pengambilan minuman berkafein, adalah selamat dlm kuantiti 1-2 cawan sehari. Namun, penting untuk mengawal pengambilan gula dalam makanan dan minuman harian.

Assalamualaikum, saya mengalami kulit kering sgt di muka tgn dan semua la permukaan kulit, dan kerap kencing skrg saya dah 16 weeks, apa tips mummy utk kurangkn mslh ni😭 saya first time pregnant jdi teruk mcm ni

11mo ago

Hai puan, terima kasih di atas soalan puan dan semoga puan kuat menghadapi dugaan mengandung. Kerap kencing ketika mengandung adalah normal disebabkan perubahan hormon dan juga tekanan dibahagian pundi kencing. Sekiranya puan rasa sakit atau sangat terganggu, boleh rujuk kepada doktor. Keadaan kulit kering juga berkemungkinan disebabkan faktor hormon dan kurang minum air kerana puan risau ke tandas. Puan boleh mendapatkan krim di farmasi atau rujuk ke dermatologist.

Hi Puan Mas. Saya ingin bertanya. Apakah makanan-makanan khusus yang membantu perkembangan otak bayi dalam kandungan? Selain itu, pengambilan VCO boleh diambil seawal kandungan usia berapa? Terima kasih.

Saya baru mengandung 5weeks, dan zero knowledge apa yg nak dibuat. Taktau kena start makan apa, pantang larang awal² pregnant. Ada reference tak utk rujuk kat mana nak refer?

11mo ago

Terima kasih di atas soalan puan. Puan boleh rujuk artikel online seperti di tungbayee.my dan puan juga boleh bertanya pada doktor ketika temujanji antenatal. Terdapat juga artikel di dalam Asian Parents ini yang boleh digunapakai sebagai rujukan. Ikuti kami di platform sosial media untuk dapatkan ilmu tentang kesihatan, kehamilan dan berpantang.

Assalamualaikum... sy nak tanya. Sy mengandung anak pertama dan usia kandungan masih awal. Apa makanan yang paling dilarang time awal mengandung?

11mo ago

Terima kasih di atas soalan puan. Makanan yang perlu dielak adalah makanan yang mengandungi kandungan gula, kolestrol, lemak dan asid yang tinggi. Selain itu, sekiranya puan mempunyai alahan makanan tertentu, boleh elakkan. Boleh rujuk diet pemakanan seimbang untuk mendapatkan nutrisi makanan yang betul.

Air kelapa boleh minum ke .. sy panjang baru 20hari. Sebab nak mertua ikut orang dulu2 banyak yang x boleh makan lagi2 air kelapa...

11mo ago

Terima kasih di atas soalan puan. Air kelapa ada selamat diminum kerana mempunyai vitamin dan mineral semulajadi. Air kelapa juga membantu hidrasi.

Nak tanya.. betul tak boleh makan roti sebab roti mengandungi yeast n dikatakan yeast tu tak elok dalam proses utk mngecutkan rahim?

11mo ago

Terima kasih di atas soalan puan. Yis dalam roti adalah selamat di makan melainkan puan memang ada alahan terhadap produk mengandungi yis. Rahim mengembang jika makan roti kerana mengandungi yis adalah mitos Makanan tidak boleh menyebabkan rahim mengembang atau mengecut kerana makanan akan dicerna oleh perut, bukan di organ peranakan.

Assalamualaikum puan. Saya nak tanya macam sy kandungan dh 10 weeks tapi sy gugur. Saya perlu berpantang ke puan?

11mo ago

Assalamualaikum, saya hamil 20 minggu tapi saya ada masalah angin yg teruk , boleh suggest ubat tak

virgin coconut oil / minyak kelapa dara... baik atau tidak untuk dia ambil waktu mengandung dan pantang?

11mo ago

Terima kasih di atas soalan puan. Virgin coconut oil adalah selamat diambil dengan kadar tertentu (rujuk doktor/ahli farmasi) melainkan puan mempunyai alahan terhadap produk ini. Dapatkan VCO yang asli. Juga di ingatkan setiap pengambilan perlulah dalam kadar bersederhana.

betul ke makan sushi /pulut boleh buatkan baby kembung perut?

11mo ago

jd sayur2 sejuk boleh mnyebabkn bayi kmbong perut semua tu mitos semata2 la...