Bersama dengan suami

Hi semua.. nak tanya pregnant berapa minggu ye boleh bersama suami? Saya 5w 5d dah rasa kesian kat suami sebab kami pjj sebelum saya positif hamil.. Kalau awal-awal ni bahaya ke kalau bersama? 🫢😅

22 Balas

Bkn faktor ganas/ xganas ke ape.. slow ke ape.. ade org xganas pn blh jd bleeding.. sb tiap org lain2.. kalau tanye dr mgkin die suruh tahan dlu utk trimester pertama.. die cmni je.. bile sis dh tau kemungkinan ade risiko bergantung pade sis sndri nk bsama atau x.. xde istilah “ sis try dlu” sb yg nasihat tu bdn xsame mcm sis n kalau ape2 jd dkt sis nt pn sis yg akan stress n overthinking.. n yg nasihat ckp “blh je” bkn akan tlg sis ape2 sb bnde dh jd.. so yg komen mmg akan bg experience sndri je.. bg sy kalau sis mmg btl2 syg kandungan n xnk amik risiko thn je dlu nt dh late trimester kedue blh la try.. xpn sis blh tanye pendpt dr ape yg paling selamat.. sorry sy nasihat bnde yg jujur.. xde nk sweet2 talk semua bnde blh..

bergantung kepada individu dan keadaan kandungan. lain orang lain penerimaan. masa saya dari awal kehamilan memang bersama. sebab saya pun pjj. jumpa seminggu sekali. masa 8weeks ada bleeding tapi alhamdulillah tak ada apa2 dan kami teruskan bersama bila berjumpa. cuma saya cakap kat suami jangan tindih dan jangan ganas. misi dan doctor saya pun cakap okay sahaja untuk bersama sebab saya tak ada masalah masa pregnant. maybe sia boleh rujuk doctor kalau risau.

Bagi saye takde masalah nk bersama, awk cuba la dlu tapi jgn la lasak mcm sbelum pregnant. kalau xde ape2 pendarahan atau takde sakit boleh je truskan, mcm saye 12weeks bru start bersama dgn suami . Tu pon suami yang suruh rehat dlu , lpas 12weeks sampai skrg 20weeks kami bersama mcm biasa. Alhamdulillah xde ap2 masalah. Apa2 pun awk cuba la tanye dr, Nurse sye pon ad bgtau mase buka buku haritu, 1st trim xde masalah pon nk bersama kecuali awak ada bleeding/spotting 😊

Kena try & error dan dapatkan juga nasihat dari Dr 😅 Saya 1st pregnancy 7w dh bersama, tapi jangan terlalu ekstrem. Suami pun kena faham. Masa saya buat details scan dkt swasta, sonographer cek kedudukan uri saya ok xde masalah jadinya sampai skrg dh nk masuk 3rd trimester masih bersama. Setiap kali lepas bersama kena monitor takut ada bleeding sbb awal pregnant rahim masih fragile

Depends on individual, xboleh nak ckp yes or no.. mcm pglaman sy pernah bersama masa 6 weeks, pastu start ada spotting & miscarriage... Lepas tu pregnant lg, dh xberani nak bersama masa 1st trimester, 2nd trimester dh nak masuk 5bln baru berani tu pn xkerap sgt, sbb masih rasa trauma miscarriage dulu.. Alhamdulillah utk next pregnancy tu, baby pn dh selamat dilahirkn pada 1.1.23..

sy dri awal smpai skg kandungan dh 25minggu6hari alhamdulillah tkde apa2 klau bersama pun . tp bkn keadaan menerap lah . paling tak pun pusing kiri/kanan je .tu lg better lah . bkn selalu klau bersama jarang2 je . setakat ni alhamdulillah lepas dlm pun alhamdulillah tkde pape . cuma klau dh lepas dlm tu kne cpt2 g basuh lah

saya doc tak galakkan utk bersama untuk trimester 1, sy kesian jgk kat suami tp Kita bole guna cara lain jgk utk puaskan dia . suami pun akn paham . bukan kita saja saja taknk . kalau nk cuba boleh je . sy skrg 9w tak berani lagi 🤣 tggu laa trimester 2 nt .

boleh bersama tapi kena lembut² la..pesan kat suami jgn ganas².. jgn tindih perut.. cari position yg selamat.. jgn lepas dalam awal² ni.. pastu pantau bleeding.. klu lepas bersma bleeding, pergi dapatkan nasihat doc.. dan stop bersama until 2nd trimester..

Hi, the answer is vary. Awak dah dapatkan nasihat doktor? Ada yang boleh, ada yang tak boleh. Ikut tahap kesihatan ibu dan kandungan. Kalau untuk saya dari 1st trim sampai bersalin takde masalah untuk bersama dengan suami. Itu saya la.

Depends...sy ttc 4thn so husband mmg xbrani nk bersama sbb takot jd apa2. doc pon advise utk stop di awal pregnancy..even skrg da 20wks n kndungan sy xde masalah still xbrani lg nk bersama..

1y ago

sama sis, sy ttc 11years.. Tau pregnant dah 3 bulan time tu..smpai skrg dah 28w pon sy n husband x berani lagi..husband pon paham, tngu lepas pantang la hehe..