Bukan tak bersyukur tapi...

Sejak mengandung,badan always sakit...tak pernah rasa sihat betul..tak pernah rasa kuat betul.. asyik melepek lemau je... Mse trimester pertama tu,alahan teruk sgt..makan muntah,minum muntah,tgh baring pun muntah,nk bangun berdiri berjalan buat keje kepala pusing rse nak jatuh... Sampai masuk hospital..x pernah2 umur dari kecik smpi tua ni,x pernah warded..tiba2 dpt warded.. Kali kedua masuk hospital kena marah dgn suami sbb dia kte sye malas nk makan,sbb tu berat turun,hb low,urine sangkut.. sdgkn sye dh mkn dh.. sikit2 tp makan tp lepas tu muntah..lepas muntah mmg x larat nk jamah pape dah.. kne tegur ngan suami sbb asyik baring je,tak buat senaman sikit2 sbb tu la lemau... Kita nk berdiri pun kaki gigil dah.. mmg konflik la masa awal pregnant tu..lastnye sye ckp kt suami,klu semua benda nk marah,hantar blik rumah mak sye.. bru la dia slow talk..ckp lembut2..support bila sye nk ke mana2... Skrg trimester kedua,rse mcm dh sihat..selera makan dah okey... Tp,sakit pinggang pulak..sakit perut lagi...perut cramp..senak,ngilu.. lg2 bila baby bergerak..ngiluu sngat.. Rumah bersepah lagi..minx tolong suami,suami kata kejap2..tp sudahnye tak buat..pernah sampai periuk nasi berulat sbb dia x nk tolong basuh..sye dah masakkan apa dia nk mkn hri tu..tp nasi x abes..3hari periuk nasi x berbasuh..sye plk mmg x larat nk bangun langsung..suami rela beli mknn kt kedai/makan luar drpd dia tolong basuh periuk nasi tu😌 Stress dgn rumah bersepah,berbau..minx suami buangkan sampah pun dia x buat..nanti2...sudahnya berulat dan busuk.. sye jgk gagahkan diri buang sampah..lepas gagahkan diri,badan jadi lemau sgt2..berbaring,rehat.. suami tegur banyak sgt baring,nnti baby lahir kuat tidur,kena kuning,susah.. Ya Rabb,tak tau la.. sye bersyukur sbb diberi anugerah hamil selepas 2 bulan nikah terus lekat..tp sakit2 bdan ni,x tertahan..nk nangis hari2 pun x bole..nk merungut pun tak bole..anggap je la ni luahan hati...😢 Mak mertua,adik2 ipar,mak sendiri pun pandang serong bila tengok kita asyik lemau je... Semua tak kena.. makcik yg kebetulan mengandung saing saya tahun ni,dia takdpt alahan teruk.. di banding2 pulak..rekomen mcm2 produk suruh sye try.. kalau suh try skli belikan takpe..sye bkn bnyk duit sgt.. mengidam air tea live dari bulan 1 hari tu smpi skrg nk raya haji pun x dpt2... Mengidam apa je susah nk dpt..diamkan diri jela.. Sudahnye sye mls dah nk jumpa family sendiri or mertua..duk terperap dlm rumah.. xde duit diam2 sdh...

24 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Suami tu semua benda x betul, padahal dia yg pemalas. Letih bila preggy dapat suami lak macam tu. Next xyah preggy dah or fikir 40x.. Nanti ada anak kecil, pastu nak preggy Lg, dengan perangai suami macam tu.. Lg stress, silap boleh lepas kat anak.. Sy alahan teruk anak 1st, sampai 7month still makan muntah. Melepet je atas sofa. Husb balik keje dia settle semua keje umah. Kemas umah, buang sampah, jemur baju lipat baju semua nya. Pagi2 sbelum pergi keje dia beli breakfast. Dia xpandai masak so balik petang dia beli makanan. Yg sy rasa suami amat membantu pun sy gap 5y sbelum dpt no 2. Padahal dia yg mandi kan, basuh berak anak, layan main, bedstory time setiap malam. Tp sebab mental sy xkuat so sy jarakkan agak jauh Utk dapat kan no 2. Bila abg dia dah skolah, dah pandai berdikari sikit baru plan tambah. Mak sendiri tu kene redha je laa.. Tp klau family mertua tu abaikan. Sy ambil langkah selamat. Sy xpernah view status or story belah mertua. Dalam group family pun sy x join. Pape suami je inform. Ipar2 semua sy block Dr Lihat status sy 😂. Sy xpernah wish birthday or so on. Dorang wassap baru sy reply. Tu pun reply bila perlu. Sy abaikan semua, so sy x makan hati. Belah family sy nasib sibling semua girl & dah kawen so paham rasa alahan tu camne. Mak pun xpernah kondem.. Apapun bersabar laa sis, situasi masing2 x sama. Jangan stress2 Sgt tau, kesian anak. Moga semua baik2 je lepas ni.

Baca lagi

Saya kena post anon sebab saya tak nak orang ambil suggestion sebagai alasan kecaman. Saya tak nak comment hal suami cus rmaai beri points dah. Pls find time to be more in outdoor. Especially jangan tinggalkan sunrise and sunset. Spend time watching sunrise and morning sun until 9AM and 5pm-sunset. These two timing helps adjusting your hormon. Banyakkan pijak rumput, pasir pantai lembab. InshaaALLAH, you can manage to overcome your cravings and have more control grip on your emotions. Tamau sedih2 or stress masa bawa baby. As HB low, same spend more time outdoor. Tapi kena cut caffeine. Haritu saya balik Malaysia HB saya turun. Saya pergi pantai, and banyak jemur then naik balik. Invest beli magnesium flakes/epsom salt for body soak. Beza dua ni kepekatan sulphur je. Bila pregnant, your body demands more magnesium. Kena rajin rendam. Beli yang murah je cam brand Life Flo. Brand elementz mahal sangat. Can help on muscle. Saya so far perasan saya sakit tapak kaki rasa cucuk2/sakit pinggang kalau tak rendam magnesium or malas nak sapu magnesium oil 😅 lagi2 dah 38 weeks. Lessen time on phone/TV. (Eg scrolling unnecessarily) . Tidur after isyak. Tidur dalam kegelapan. Tidur tutup data/wifi. Repeat point 1 and 4 every day. Kalau ada duit sikit, panggil orang datang rumah buat spring cleaning once/twice a week

Baca lagi
2mo ago

ya true . saya pregnant kembar & alahan 2 kali ganda dari anak sorang . so far tkde masalah hb sbb saya ada buat mcm sis ni buat .

Sabar ya sis. Bayangkan nanti anak sis yg comel keluar.fikirkan anak je sis. Yang lain2 tak perlu fikir. Semua orang ada dugaan masing2. Mcm sy suami buat kerja kerja rumah tp dea kuat maen game pulak smpai bile sy sakit badan dea buat tak tau je sbb lebih fokus kat game.dea ckp sy lembik la x kuat la manja la.sbb sblm pregnant sy seorang yg sgt aktif, pregnant mmg lembik lesu lemah teros sy rasa. Sgt berbeza la.Mmg nak baring saja.nak pegi keje pon mls haha.dan baru2 ni suami terlibat kemalangan ha ms tu baru dea tau saket cane even sy ckp saket bersalin lg teruk.dea pula terbaring mintak picit mmg saya tak buatla hahahha bkn bls dendam tp bia dea rase ape sy rs.dahla mak dea pon sejenis suke menyusahkan sy.kejap2 suroh amik dea kt rumah sbb dea nak pegi soping la apela.rumah kalau dekat takpe.dgn keadaan sy yg lembik lagi nak layan karenah mak suami je.tp sy sng je.kalau sy nak buat sy buat saya taknak buat saya wat bodo je. mak dea kol byk kali pon.sy ckp je sy sebok.lantakla,keje nak susahkan sy je.anak dea acident takde pon tanya perlu bantuan tak,takde pon tanye ade ke tak duet . So saya abaikan je kalau mak dea mintak tolong.bukan masalah sy kan 😁 so sis pon enjoy je your pregnancy ya. Sian baby sis. Anak kite lagi penting dr apepon

Baca lagi

sy alahan smpai 4 bulan jew ank first..mula dpt twu lekat trus dpt alahn muntah mkn xlalu bau2 mnumis,wangi mmg xbleh..kalau suami msak mmg msok blik knci..kdg owg sbelah bsuh bju bau pewangi smpai uma mmg ase mngamok jew sbb busuk hehe..4 bulan jgk kne hadap smua tu..penah gaduh gn suami skli sbb sy ske kluar dri duk uma..sbb xske bau dlm uma..suami lak mse mula2 ok jew bwak sy kua..bile skli xbwak sy mara2 die.aleh2 die lak mara sy sbb xsbar nk kua.sbb die xmkn lg sy lak dlm blik membebel siap nagis2 sbb nk kua sgt da..lpas kne mara gn suami ase nyesal lpas tu kua jgk suami bwak..dlm keta sy luah ape sy ase spnjg ngndung nie..bru suami phm n smnjak tu ape jew sy ase n nk suami turut jew..xmsak pn slme sy alhan suami beli jew..wlaupn kdg sy mkn satu dua suap n buang..die sabr jew syukur sgt suami phm n skg da bslin bby pn da 2 bulan lebih..alahan semua ok cme smpai sjg xbleh bau sabun breeze botol purple busuk sgt n bau downy haha..sabr la pd bakal2 ibu..semua tu smntra n akn jdi knangan nt

Baca lagi

bukan awak yg pemalas, suami awak tu yg pemalas. tak boleh harap. isteri mengandung sepatutnya kerja rumah tolong lah buat. lagipun tu tanggungjawab suami. tulah sebelum kawin tak belajar agama betul2. haihh kesian awak… Sabar ye… Mengandung mmg cepat penat. Saya pun sentiasa penat walaupun tak buat pape pun. Kerja rumah dr A-Z , suami saya buat. Makan pun selalu beli kat luar. Still rasa penat sbb saya business. Walaupun business sendiri. Balik mmg terus mandi rehat atas katil dr awal mengandung sampai ni nak bersalin. Nnti awak dah masuk 3rd trimester lagi lah terasa penat , sakit pinggang, celah kangkang sakit. Harap awak boleh lah slowtalk dgn husband awak , minta dia jd yg bertanggungjawab. Jangan pandai buat anak je. Tapi taknak susah senang sama2. Nanti time berpantang lagi lah suami kena banyak main peranan, kita isteri dengan bawah koyak lagi, tetek bengkak lagi, badan sakit lagi. Hmmm i feel u sis

Baca lagi
2mo ago

betul sgtt sis suami pun kenah pandai ambik peranan

sedihnya.. suami sendiri mcm tu, xterbayang kalau saya ad kat tempat sis, saya dah mengamuk kalau ad tempat sis, saya dari awal mengandung sampai sekarang dah 8 bulan xpernah masak, suami ambik alih, trimster 1-2 langsung xleh bau masakan, trimster 3 dh boleh kalau nk masak tp husband xbg, baju apa semua suami basuh, cuma kemas rumah je suami sy xsempat buat, bila dh hujung trimester kedua saya ambik tugas kemas umah, suami masak tu pon masak smbil terkejar kejar nk p keje.. bangun seawal subuh nk masak kat isteri, balik keje dh malam masak lagi, kadang kita isteri ni kesian cuba ringan kan beban suami order mkn kat luar, bila suami baik isteri pon ad tolak ansur, kalau suami mcm ni...nauzubillah.. ad jugak mcm ni.. sedih sgt dengan nasib sis.. ya allah rasa nk g hempuk je kepala husband sis biar ad akal, dia boleh marah sis... hmm xtau la sy pon terasa ngn kata2 husband sis ni.. , semoga dipermudahkan segala urusan sis.. aaamin

Baca lagi
2mo ago

syukur dpt suami memahami sepanjang hamil ni . tak pernah lg dgr dia merungut . mcm sy tade alahan teruk cuma kdng² rse pnt sgt bdn ni .

Macam nak hempuk je suami camni, geram pulak kita yg baca ni! Kita bawak budak kot, konfem2 penat sakit itu ini. Kalau tak ready jaga bini pregnant baik takyah kawin lagi. Tolong la suami ada hati perut sikit.. kalau camni sampai bila isteri tu nak makan hati, lagi kesian. Emosi tak terjaga, kerja rumah tak tolong buat. Mmg geram sungguh sbb saya pun mmg alahan teruk dari 1st trim, mmg takleh nak buat apa2. Rasa nak melepet je.. lega sgt suami tolong buat 100% kerja rumah termasuk masak n basuh baju. Sbb kita nak jalan pun sakit pinggang, ari2 mcm nak pecah je bila jalan. Ada time rasa kuat tu mmg ringan je tangan kita nak tlong suami buat kerja rumah. Tak kesian ke tengok isteri awak tu tak larat.. bawak anak awak jugak. Sis harap bertabah ye. Kalau apa2 just luah je kat sini, ramai ibu2 boleh tumpang dengar luahan

Baca lagi

bila jadi mcm tu kalau dapat husband & family yg supportive takda masalah tapi bila sebaliknya tu yg problem.. cakap ja dekat suami, "klau awk tak ready nak jadi bapak,nak belajar jd bapak, mohon dkat Tuhan supaya jemput ank ni balik ke tempat asal dia" org kalau akal waras dia akan pikiaq,klau jenis Penting diri sendiri memang kata2 tu tak lut pun dlm hati dia. maka sis standby la mcm2 ragam akan muncul. ilmu parenting ni bukan kena tunggu anak dh coihh keluar baru nak terkial-kial belajar, dari kita rancang utk pregnant lagi dah kena belajar,lagi elok sebelum kahwin supaya kita tak aniaya pasangan dan anak2.

Baca lagi

I feel u sis. Kite bukan manja minta2 x larat ni. Mmg pregnant kalini byk melepek. Lg2 waktu 1st trimester.. Sian tgk anak2 kdg2 lapar, xde bg perhatian. Tgk tv je. Tp mmg xde tenaga. Sy terus terang je kt suami. Mmg x larat msk, xlrt basuh pinggan semua. So klu rumah nk busuk ke, pinggan penuh sinki je sy mmg bia je. Pandai2 la die nk buat atau nk hidup busuk2 ni. Sambil2 tu kite doa la lembut hati die tlg kite. Lama2 suami buat la sikit2 keje rumah. Bia la skit dari xde lgsung..

Baca lagi

sabar ya sis, saya pun mengandung cepat rasa penat, kdg bejalan ja tp penat dia mcm org habis berlari, walaupun teruk alahan mengandung tp peran suami paling penting, mcm suami saya selalu kasian tgk saya muntah dia cakap perempuan mengandung alahan teruk tp masih ada juga lelaki yg bagi sakit hati perempuan contoh mcm laki sis dia tak jaga hati, bila mengandung ni kita sgt sensitive cepat sedih cepat terasa lg la suami tak suport kita dgn baik mmg stress la dapat nya

Baca lagi