Bukan tak bersyukur tapi...

Sejak mengandung,badan always sakit...tak pernah rasa sihat betul..tak pernah rasa kuat betul.. asyik melepek lemau je... Mse trimester pertama tu,alahan teruk sgt..makan muntah,minum muntah,tgh baring pun muntah,nk bangun berdiri berjalan buat keje kepala pusing rse nak jatuh... Sampai masuk hospital..x pernah2 umur dari kecik smpi tua ni,x pernah warded..tiba2 dpt warded.. Kali kedua masuk hospital kena marah dgn suami sbb dia kte sye malas nk makan,sbb tu berat turun,hb low,urine sangkut.. sdgkn sye dh mkn dh.. sikit2 tp makan tp lepas tu muntah..lepas muntah mmg x larat nk jamah pape dah.. kne tegur ngan suami sbb asyik baring je,tak buat senaman sikit2 sbb tu la lemau... Kita nk berdiri pun kaki gigil dah.. mmg konflik la masa awal pregnant tu..lastnye sye ckp kt suami,klu semua benda nk marah,hantar blik rumah mak sye.. bru la dia slow talk..ckp lembut2..support bila sye nk ke mana2... Skrg trimester kedua,rse mcm dh sihat..selera makan dah okey... Tp,sakit pinggang pulak..sakit perut lagi...perut cramp..senak,ngilu.. lg2 bila baby bergerak..ngiluu sngat.. Rumah bersepah lagi..minx tolong suami,suami kata kejap2..tp sudahnye tak buat..pernah sampai periuk nasi berulat sbb dia x nk tolong basuh..sye dah masakkan apa dia nk mkn hri tu..tp nasi x abes..3hari periuk nasi x berbasuh..sye plk mmg x larat nk bangun langsung..suami rela beli mknn kt kedai/makan luar drpd dia tolong basuh periuk nasi tu😌 Stress dgn rumah bersepah,berbau..minx suami buangkan sampah pun dia x buat..nanti2...sudahnya berulat dan busuk.. sye jgk gagahkan diri buang sampah..lepas gagahkan diri,badan jadi lemau sgt2..berbaring,rehat.. suami tegur banyak sgt baring,nnti baby lahir kuat tidur,kena kuning,susah.. Ya Rabb,tak tau la.. sye bersyukur sbb diberi anugerah hamil selepas 2 bulan nikah terus lekat..tp sakit2 bdan ni,x tertahan..nk nangis hari2 pun x bole..nk merungut pun tak bole..anggap je la ni luahan hati...😢 Mak mertua,adik2 ipar,mak sendiri pun pandang serong bila tengok kita asyik lemau je... Semua tak kena.. makcik yg kebetulan mengandung saing saya tahun ni,dia takdpt alahan teruk.. di banding2 pulak..rekomen mcm2 produk suruh sye try.. kalau suh try skli belikan takpe..sye bkn bnyk duit sgt.. mengidam air tea live dari bulan 1 hari tu smpi skrg nk raya haji pun x dpt2... Mengidam apa je susah nk dpt..diamkan diri jela.. Sudahnye sye mls dah nk jumpa family sendiri or mertua..duk terperap dlm rumah.. xde duit diam2 sdh...

23 Balas

sabar ya sis, saya pun mengandung cepat rasa penat, kdg bejalan ja tp penat dia mcm org habis berlari, walaupun teruk alahan mengandung tp peran suami paling penting, mcm suami saya selalu kasian tgk saya muntah dia cakap perempuan mengandung alahan teruk tp masih ada juga lelaki yg bagi sakit hati perempuan contoh mcm laki sis dia tak jaga hati, bila mengandung ni kita sgt sensitive cepat sedih cepat terasa lg la suami tak suport kita dgn baik mmg stress la dapat nya