Nak cite je ...

Pelik tapi benar dan kelakar... Ada tak ibu2 lain alami perkara mcm sye alami ni?? Kisahnye.. sye teringin nk makan aiskrim kon..tak kisah la ape2 janji kon perisa coklat.. mula2 sye abaikan je sebab esok tu sye kena minum air gula.. so x nak la tambah apa2 manisan kan.. Skli malam tu,tgh puasa ni sbb esok nk minum air gula.. perut sye sakit sgt.. mengeras lama lebih 10 minit dia keras,pujuk2 pun dia x mau lembut.. sudahnya,suami bwk sye ke hospital..walaupun sye tak nak mula2 sbb yela,x de turun tanda darah atau air dan sakit yg sye rse pada skala 2..tp suami yg risau sgt2 so pergila sye ke hospital malam tu... Sampai2 kt hospital,doktor tnye apa masalah ape semua kan sye pun jwb jela.. doktor cek,siap kena seluk 3x matt.. 1x dgn jari doktor, 2x dgn muncung itik yg plastik jernih tu... Adehhh😭 Okey,lepas tu doktor syak false constraction..lgpon sye bru 28w,esok nk minum air gula plk kan... Lama sye kt situ sudahnye doktor suh admit ward... Air gula pun cancel... Satu malam kt dlm wad,perut mengeras dan sakit jgk la sampai nurse duk sebelah katil pegang perut lepas cek BP dgn jantung baby tu... Esok pagi,doktor yg round pesakit bersama pakar tu kan.. pakar cek perut sye,masih keras.. keras sgt dia kata.. sye risau dah.. pakar suh nurse bg ubat,ubat tu masuk kt dlm branula la.. lepas nurse dh bg ubat,nurse duk sebelah lg pegang perut sbb masih keras.. adalah dalam sejam nurse tu duk sebelah sampai nurse tu suh sye selawat banyak2,pujuk baby.. risau baby nk kluo awal😭😂 Tiba waktu melawat,suami dtg melawat, sye minx dia belikan aiskrim kon coklat tak kisah jenama apa janji coklat.. dia pun bawak dan saya pun makan la aiskrim tu dlm wad.. lepas makan,sye tak tau la tp ad satu perasaan mcm lega..entahlah i donno how to describe that feeling tp rse lega lepas suami balik,perut sye xde keras2 lagi... Sye tergelak sambil usap perut,ckp dgn baby... "Awak keras sbb protes nk aiskrim ke?" Pastu dia tendang... Nurse dtg skli lg cek,perut dh lembut.. Nurse suruh pantau la kalau2 perut masih mengeras lama... Esok pagi,pakar dgn doktor dtg cek, Pakar: eh lembutnya... Syukur... Saya: ☺️ Pakar: okey la,bole balik la.. (Dia ckp bole balik lepas tnye soalan la ada turun air/darah ke tak) Skip** Lepas balik hospital dh beberapa hari.. sye teringin pulak nk ice blended.. minx suami belikan mse balik keje nnti sbb suami pakai kereta sye x de transport dan nk order food panda/grab mahal sgt... Suami kte dia blik lmbt hri ni sbb meeting.. kedai pun tutup dh kn... Perut sye mengeras lagi... Ha sudah... Sye tak panik kali ni sbb sye dpt rse dia nk ice blended tu.. jadi,sye cuma ckp kt suami,minx kwn dia belikan ice blended kt kedai mkn thailand area rumah(mmg dia ad buat ice blended) suami pun pelik kenapa nk jugak,esok kn boleh katanya.. sye nangis2 ckp nk jgk skrg... Tp nangis tipu2 jela,nangis minx simpati😂 Dapat..minum ice blended tu,perut tak keras dah... Haih macam2 ragam ya..

32 Balas

ha kita boleh geng. anak first saya, masa mengandungkan dia.. xde la sangat mcm ni. kalau xdapat makanan tu..hari lain dia boleh lagi la. xde mcm mengeras ke, nak sangat ke.. cuma dia nak makanan spicy( saya seorang yg xboleh makan 2x spicy ramen. masa mengandung anak first, saya boleh hadap 3 paket 2x spicy ni sekali harung 😂 lepas bersalin, seurat pon xlepas) anak kedua ni, amboi kemain.. strawberry milkshake..air bandung.. eskrem.. yg mana creamy2 gitu.. minuman or dessert mostly. kalau makanan mcm carbonara tamaw sngat 😂 selagi xdapat, selagi tu otak duk pikir, toink toink dalam rahim 🥲 kalau orang kata, ini ibu je yg lebih nak makan mcm2.. saya bukan suka sngat minuman creamy 🥲 saya suka benda masam, tomyam, daging, geprek, steamboat 🥲 dll. semua tu, semua saya xleh go nak makan masa mengandung 🥲 terliur, tapi mulut xlalu nak makan.. stoberi milkshake jugak mulut ni nakkk iiieeee... risau gula dlm badan 🥲

Hahaha... sy lain lak kisahnya. Sy mmg coffee lover tp sebelum tau pregnant sy dh kurangkan minum coffee ke nescafe ke dh 2 3 tahun gak la. Slm seminggu sy minum hanya 2 3 kali. Nk jd crte sjk pregant, addict tu mai balik. Sehari x minum nescafe gase x bermakna hidupku. Haha... ramai larang minum tp sy x boleh. Sy minum sekali sehari je. Sjk dh gase pergerakkan baby ni lg la sy perasan sesuatu. Kalo x kena nescafe, baby mcm merajuk. Usik² suh gerak pun xmo. Lps tu dia mengeras sebelah perut. Lps tu dia tendang kt pundi kencing tu kerap. Minum je nescafe ais, settle masalah. Kita usik dia bg respond. Xde bk keraskan perut sgt. Hahaha. Sy crte kt suami. Sy ckp sy mengidam nescafe ais la spjg pregnant ni. Suami sy ckp like father like son. Sbb suami pun hantu nescafe gak. Alahai...

Eh sama lah mcm saya, baru terjadi 2 hari lepas. Saya nak cucuk duit kt atm, kt petronas,, mesin atm sblh tmpt aiskrim, saya suka aiskrim oreo sandwich tp saya usap perut smbil ckp kita kene jaga makan, nanti berat naik. Masuk je kereta terus baby mengeras, mencabar drive smbil perut mengeras. Tapi tak lama. Esoknya jadi lagi mengeras. Husband beli aiskrim drumstik tp nak oreo juga. Esoknya beli lagi dapat yang oreo. Baby terus okey xde mengeras sampai sakit mcm false contraction. Kakak saya suka belikan makanan. Satu hari tu dia datang x bawa pape, baby mengeras juga😂 dia mcm frust makcik dia x belikan apa apa. Mak saya ckp dlm perut lagi dah demand ni😅

hahaha nasib saya tak sampai mengeras hari tu.. sepanjang mengandung tak pernah mengidam apa2.. tiba2 dah 30 minggu, terjaga tengah malam menangis2 nak aiskrim, tido bangun sambung nangis lagi.. 🤣 pagi2 suami bawak pergi drive thru mcd semata2 untuk beli aiskrim kon vanilla tu je.. malam sambung beli mokti pulak, masa balik dah nak dekat pukul 10 tp suami terus pusing kereta ckp kita singgah giant, beli aiskrim 1 tub, kot terjaga tengah malam takde nangis2 lagi.. 🤣

kisah sy pula.... dri awal prgnant balik2 kena gestrik. doktor pun dah xtau nak buat apa...ada 1 masa tu gestrik dtg balik. p klinik dr bagi ubat gestrik tpi lps mkn xsembuh2.. gestrik teruk sampai tahap sesak nafas, muntah2.nak mkn pun susah sebab perut penuh angin n pedih ulu hati. msa tu lapar sangat n tiba2 terfikir nak mkn gula2. lepas mkn gula2 tiba2 gestrik dah hilang.. rasa mcm dipermainkan😂. smpai skrng gestrik dah xdtg sebab hari2 mkn gula2.

2y ago

saya teringat pula bab gastrik ni , sy dh lewat period sehari tp tak test lagi.bajet nak tunggu lewat 3 hari baru test sebab sebelum ni penah kene scam upt naik double line pastu period.period lewat sehari tu saya start gastrik teruk..sebelum ni mmg ada gastrik tp xseteruk ni..sampai 2 hari berturut2 saya pegi emergency sebab dh tak tahan sgt.doc drip air n bg ubat gastrik tak hilang gak..biasa dpt drip n ubat gastrik ok dah.masuk hari ke3 masih gastrik, suami tegur dh test ke kata belum period.malam tu jugak test alhamdulillah naik terang..lepas dh tau pregnant ehhh hilang terus sakit gastrik yg sy menahan 3 hari tu.😅 rupanya nak bagitau ada baby la kat dlm perut mama ni 😆

pglman sy...x dpt goreng pisang cheese. byk kli pegi rupanya akk to dh x niaga blh nangis woo....lepasto balik klinik bwk moto sndri. dlm ati ckp nk jgk teh ais pkcik to sbb kaw sedap. tiberr tutut....ehh tros nangis sambil bwk moto. hahaha dh knp aku nie

terhibur sya dgn awl cerita tu 😂😂 kebetulan sya pun mengidam aiskrim Kon coklat tapi mesti yg brand nestle 🤣🤣 tapi sya time tu awl lagi,,sblum masuk 4bulan 🤭🤭 skrng suda 18week tak lagi demand sngt 🤣🤣

Hahahahaha sy baca dr atas tu betul2 suspen. Nk tau la keadaan sis nie kn 🤣🤣🤣 sekali bawah tu dpt je aiskrim baby dah tendang2. 😅😅😅 Adooiiii baby, kemain merajuk die dgn mommy die 😂

Subhan allah anak oh anak, dlm perut lg da tunjuk kuat merajuk dye tu. Saya baca cter mom ni dgn husbad, gasak kami ketawa besar bedua malam2. Smoga mom n baby sehat slalu dipermudah urusan. Amin

pandai baby,msih dlm prut pn pndai dia mrjuk klau xdpt apa yg dia nk....semoga sis dan baby selalu dibawah lindungan Allah,semoga sis dan baby sihat2 ja amin2..