Pengalaman perit berpantang anak pertama

Kepada ibu2 yang bakal bersalin dan berpantang,berhati2 lah bila memilih bidan kampung/orang lama bg sesi mengurut.. mana yang ambil bidan moden/CL,In Shaa Allah tak terjebak dgn masalah ini... Saya cuma nak share pengalaman saya sbb sye geram sgt dgn bidan yg mengurut saya pd hari pertama saya berpantang.. Allahuakbar... Tak sangka dia membela rupanya... Yg carikan pun mak mertua,dia kawan kepada mak kepada mak mertua,kira kawan nenek suami la.. usia hampir 70an tp masih kuat mengurut orang.. saya mula2 pelik tapi sbb mak mertua dah carikan,akur aje la.. suami pun nak cari lain tak tahu nak cari siapa... First time dia datang,sye rse mcm something tak kena... Perut saya terasa berat seolah2 rahim saya jatuh... Masa mengurut,suami teman kt sebelah sambil dukung anak.. saya tak pernah disuruh bogel mse mengurut tp dgn makcik ni,dia suruh saya bogel..tinggal pakai spender je sbb nifas kan...dia tutup badan saya pakai kain batik tu pun sbb suami suruh.. dia x bg sye pakai bra. memang full bogel... Lepas je siap mengurut,suami tarik saya masuk bilik,marah2 sye kenapa tak tutup badan terutama bhgn dada.. sye betah la,ckp makcik tu yang tanggalkan kain batik saya lepastu buat tutup atas badan je...suami mengeluh,bru hari pertama berpantang dah ada gaduh dgn suami.. Dh lah dia nk dtg rumah kena berambik berhantar...suami tua katanya tp bila hantar dia balik,suami dia tgh gergaji kayu tak tau la tu nak buat apa... Suami masih tak puas hati,dia ckp dia tak nak dah dgn makcik urut tu..sye pun ckp sye x nk jgk sbb x pernah2 hidup sye kena urut kena bogel..biasa berkemban dan bole pakai bra tp dgn makcik tu tak boleh.. Suami minx mak dia ckpkn dgn makcik tu,mak dia berkeras suruh suami ckp sendiri..jd esok pagi suami wasap la makcik tu bgtau sye nk putus urut dgn dia,nk cari org lain sbb rse x serasi la kononnya..padahal x sel3sa dgn cara dia.. Makcik tu ad minta pengeras,asam jawa,garam kasar dan gula.. Jadi suami tnye la makcik tu,upah rm50 nk bayar tak..dia berkeras kata "tak pe,acik halalkan..." Suami pun berkeras nak bayar,dia jwb takpe,dia halalkan lepastu ayat dia, "semoga berjumpa dgn orang yg serasi ya.. Assalamualaikum" Lepas dia ckp mcm tu,kita pun malas la nk fikir pasal dia kan.. tp,ptg tu suami ckp sye mengigau mse tertidur lepas susukan anak... Mengigau mcm ketakutan tp lepastu tersengih2... Sye sendiri tak perasan la sbb sye tidur.. tp mmg suami kejut sye.. Malamnya tu dlm kol 11.30mlm mcm tu,sye mengadu blkg badan saya sakit,kt suami...sakit sangat mcm lenguh tapi sakit..dia bkn sakit sengal2 urat ke apa dia sakit mcm tulang pinggang tu digenggam kuat... Mula2 saya diamkan sbb sye fikir agaknye sakit pinggang sbb nyusukan baby..baby demand susu setiap 1 jam... Tapi,tak tahan... Baring pun terguling sana terguling sini...lepastu rasa mcm nak marah suami,nk pukul baby..tp sye x layan perasaan tu sye terus kejut suami.. Lepasbgtau suami,suami tolong urut sambil selawat, saya terus meraung macam kesakitan sangat... Dan di situlah bermulanya gangguan daripada makcik bidan tu... Hari kedua saya berpantang dicemari dgn buatan terkutuk makcik tu... sye dirasuk.. Dia marah sye putus ubat dgn dia..dia marah suami sye x bayar upah dia.. dia marah sbb tak hntr pengeras dia... Belaan yang dia hantar tu dah buat tapak dalam rahim saya.. mujur abang ipar ada ilmu sikit dalam perubatan islam ni,jadi dia dan suami yang tolong sye mse kena rasuk tu... Suami call Cik Ziya(bidan),dia turut bantu keluarkan benda tu.. Cik Ziya ni pengamal perubatan Islam..sekali jadi bidan la dan kawan mak mertua tp entah kenapa dia x rekomen kwn dia yg ni..haha sus🗿.. Alhamdulillah jam 4pg saya sedar... Cik Ziya tnye la macam2,dgn spe sye berurut ape semua..suami yg jawab la.. sye tgh lemah,baby pulak nak susu,terpaksa gagahkan diri nyusukan anak yang baru berusia 3 4 hari... Cik Ziya geleng kepala lepas suami jawab semua soalan dia..dan dia kata, makcik tu akan terus ganggu sye sbb dia nk rahim sye.. jd kami kena semtiasa berhati2 dan amalkan pendinding diri ... Makcik bidan tu kacau sye 3 hari berturut2...3 hari sye kena rasuk dgn belaan dia yg terdiri drpd penanggal,pocong,nenek kebayan,langsuir dan pontianak... Yg mula2 dtg adalah penanggal... Hari kedua yang masuk dlm badan sye pocong..mula2 nenek kebayan.. tp yg nenek kebayan sye dpt buang sendiri atas izin Allah... Kalau nk cerita lagi panjang ni.. spe nk dgr cite ni,nnti sye buat part 2😂 Papepon, berhati-hati la bakal ibu2 semua...jgn salah ambil bidan ya...🥰

4 Balas

umur dkt 70 x de mslh pon kalau masih kuat mengurut. mak sedara sye umur dh 73 masih mengurut org lagii. masih kuat turun naik bas sendiri. pegi pasar sendiri. boleh masak catering, bercucuk tanam. xde membela ke menurun ke ape. jgn ingt dh umur 60 ke atas x kuat ya. org dulu2 pantang nye ketat, jadi x mustahil ade yg umur 70 masih kuat masih sihat boleh bekerja mcm org muda. makan nye kebanyakan ulam dan sayuran. x mcm kita skng ni, mkn mcm2. segala fast food mak nenek kite bedal. lagi 1 mengurut mmg bukak bra semua cuma kena pakai kain batik kemban. x kira la sye pegi urut moden ke urut tradisional ke. semua kena berkemban and bukak bra. tapi masa urut die akan tutup bahagian dada dgn kain. xkn biar kan bogel gitu je. kalau bogel gitu jee lain dh tuu. and please byr even awk bru mengurut utk sehari. x kira la org tu kata xyah byr, kalau ikut common sense kita byr. even sehari je guna khidmat dia. xperlu pon nak tanya sebenar nya. kita ade common sense, kite dh guna khidmat org kita byr. jadi xde la org nak marah kita, dh guna khidmat, tapi x reti nk byr. sbb tu die hantar belaan dia dkt awk. kena pulak awk dlm keadaan x bersih, lagi senang benda tu nk berdamping. selamat berpantang. pesan dgn husband byr makcik tu, even dia kata x perlu byr.

2y ago

sblm hntr dia balik suami dh hulur, dia kata takpe,byr nanti je mse dh selesai urut seminggu...lepas suami ckp nk putus urut suami nk hntr duit tu dia kata tak payah dia ikhlas..suami tetap dtg rumah dia utk bagi duit tu tp dia tetap berkeras tak nak...tau2 esoknya kena...suami nk byr dtg rumah dia skli lg,dia tolak lagi...tak nak dia kata...dia buat2 mcm x de buat pape semalam pdhl dia hntr qhadam dia rasuk sye... hari ketiga,suami dtg dgn abang dia,abang dia ckp direct baru la makcik tu expose apa yg dia buat kt sye...

ya Allah takut juga dngr cerita awak.. sbb sy & suami kluarga jauh sy haritu pantang sndri.. kami berdua plk merantau.. haritu jiran tlng cari bidan untuk sy org indon tp dh lama duduk sini.. nasib baik x ada apa.. risau juga kan.. kita duk tmpat org x knl org..🤧

nsib baik laa mak sya sndiri bidan😅 byk belajar dri dia jugak sblm dia kena stroke

part 2..seramnya